Μάχη για τρεις(;) στον ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη για τρεις(;) στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ για την εκλογή προέδρου. Εκτός διαδικασίας όσοι υποψήφιοι δεν καταθέσουν πόθεν έσχες

Ολα δείχνουν μάχη για τρεις για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και τη διάψευση του Νίκου Παππά ότι θα θέσει υποψηφιότητα, οι Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος έχουν ήδη ξεκινήσει –είτε επίσημα είτε ανεπίσημα– τον προεκλογικό τους αγώνα.

Μπορεί ο Απόστολος Γκλέτσος να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, όμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το αν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές που χρειάζονται, ενώ αναμένεται να φανεί αν ευσταθούν οι φήμες που ακούγονται για ακόμη μία, γυναικεία, υποψηφιότητα. Βεβαίως, η σκέψη όλων πηγαίνει στη Ρένα Δούρου, όμως η ίδια κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

«Είμαι εδώ»

Ο Στέφ. Κασσελάκης με ανάρτησή του στις αρχές της εβδομάδας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έλεγαν ότι δεν σκοπεύει ούτε να ιδρύσει νέο κόμμα ούτε να αποστρατευτεί από την πολιτική, αλλά θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, έχει αρχίσει και τη συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Από τους συνεργάτες του διαρρέουν ανακοινώσεις στήριξης από οργανώσεις ανά την Ελλάδα, φανερώνοντας πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με μέρος της βάσης. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει κάποιες περιοδείες, ενώ φαίνεται ότι για την ώρα έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική της υπερπροβολής μέσω των social media και μένει να φανεί πώς θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση. Μια σκέψη είναι να πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση, ώστε να έχει τον χαρακτήρα πολιτικού γεγονότος.

«Αγώνας θέσεων»

Την περασμένη Πέμπτη ο Παύλ. Πολάκης κατέθεσε στη γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου την υποψηφιότητά του, μαζί με 32 υπογραφές και αντίγραφο του πόθεν έσχες του. Ο Κρητικός βουλευτής από τη μέρα που αμφισβήτησε ανοιχτά τον Στέφ. Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία δεν έχει κάνει βήμα πίσω και ήδη δουλεύει πάνω στην καμπάνια του. Μάλιστα σήμερα διοργανώνει την πρώτη του εκδήλωση στα Χανιά.

«Να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης σαν εναλλακτική στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του» λέει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει: «Ο κόσμος αναζητά ορατή, εναλλακτική, προοδευτική διέξοδο. Και σε αυτό πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και όχι σε διαφωνίες επί των δευτερευόντων».

«Ξανά περήφανοι»

«Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά τόσο η κοινωνία δεν έχει στήριγμα για όλα τα καθημερινά προβλήματα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επάρκεια, τότε κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης. Και ποιος δεν πάει καλά; Ο πολίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας» τόνισε ο Σωκρ. Φάμελλος, βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα των προοδευτικών συνεργασιών. «Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε, να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Ενα νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μια πραγματική Προοδευτική Συμμαχία» είπε στη δήλωση υποψηφιότητάς του, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί προσκλητήριο στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

«Να γίνουμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας» λέει σε άλλο σημείο, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον Στέφ. Κασσελάκη, για τον οποίο μάλιστα τόνισε ότι υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν.

Η Πολιτική Γραμματεία την περασμένη εβδομάδα είχε εισηγηθεί ως μοναδικό κριτήριο για την προεδρική υποψηφιότητα τη συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε ακόμη μία προϋπόθεση προς ψηφοφορία: την κατάθεση του πόθεν έσχες του υποψήφιου προέδρου, ώστε οι σύνεδροι που θα εγκρίνουν τις υποψηφιότητες στο συνέδριο στις αρχές του Νοέμβρη να ξέρουν την περιουσιακή κατάσταση κάθε υποψηφίου.

Η πρόταση πέρασε, προκαλώντας οργή στους υποστηρικτές του Στέφ. Κασσελάκη, οι οποίοι ερμήνευσαν την απόφαση ως προσπάθεια να τεθούν εμπόδια στην υποψηφιότητα του πρώην προέδρου.

Το πόθεν έσχες δεν θα ελεγχθεί από κάποια ειδική ομάδα, απλώς η δημοσιοποίησή του θα είναι προαπαιτούμενο για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.

«Αν κάποιος δεν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, τότε η υποψηφιότητά του δεν θα φτάσει προς έγκριση στο συνέδριο» λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, απαντώντας στις φήμες ότι οι σύνεδροι θα μπορούσαν να εγκρίνουν την υποψηφιότητα κάποιου χωρίς να έχει καταθέσει πόθεν έσχες.

Σε εγρήγορση

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει ξανά η Πολιτική Γραμματεία και το Σάββατο 5 του Οκτώβρη η Κεντρική Επιτροπή, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος. Μένει να φανεί αν τελικά οι κάλπες για νέα Κεντρική Επιτροπή θα στηθούν στις 24 του Νοέμβρη (μαζί με τις εκλογές για πρόεδρο) ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως ζητούν αρκετοί.

Κάλεσμα για συνεργασίες

Στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης αποφασίστηκε ότι η κοινοβουλευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μείνει πίσω λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών.

Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την προστασία των δανειοληπτών, μίλησε για τα ζητήματα των αγροτών, για τις προμήθειες των τραπεζών και κατέθεσε προτάσεις για θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους σε διύλιση, παραγωγή και εμπορία ενέργειας, παραγωγή και εμπορία τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών και για μείωση του ΦΠΑ, με μηδενισμό του σε βασικά είδη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις και τους «δυσαρεστημένους συντηρητικούς» (κλείνοντας το μάτι στους έντεκα της ΝΔ) να στηρίξουν αυτές τις προτάσεις. Επίσης, επανέλαβε αυτό που είχε πει στη ΔΕΘ για στήριξη ενός προοδευτικού νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 29/9

 

Διαβάστε επίσης

Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατό του – Τριήμερο πένθος στη χώρα

Καρυστιανού: Δε μπορεί να ξεκινήσει η δίκη, έχουν φροντίσει να λείπουν στοιχεία – Δεν έχω πενθήσει ακόμα όπως θέλω (Video)

Λειψυδρία: Aνοιξε τις κάνουλες για χαράτσια και ιδιώτες ο Μητσοτάκης – Επιστήμονες και ειδικοί μιλούν στο Documento για τα μέτρα Σκυλακάκη

Ομηροι των servicers είναι 2.271.548 οφειλέτες

Ποιοι είναι οι «άριστοι» Διοικητές της ΔΥΠΑ με τα ευαίσθητα αυτιά που σκορπούν τα χρήματα για την αγορά πανάκριβων ηλεκτρικών συσκευών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter