«Μάχη» στη Βουλή για το Αθηναϊκό Πρακτορείο – Κρέτσος: Να λυθεί το θέμα της υποστελέχωσης

Την τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποστελέχωσης του Αθηναϊκού Πρακτορείου, για να αποκατασταθεί η ίση μεταχείριση των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε αυτό, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος στην Ολομέλεια της Βουλής. 

«Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπληρώνει στο ακέραιο τους σκοπούς του κάτω από αντίξοες συνθήκες, επί σειρά ετών», τόνισε σε αυτό το μήκος κύματος και συνέχισε λέγοντας: «Επιτελεί για πάνω από έναν αιώνα ένα πολύ σημαντικό εθνικό έργο, και μάλιστα με διπλή διάσταση. Από τη μία αποτελεί τον κύριο πάροχο των ειδήσεων των ελληνικών ΜΜΕ, κυρίως στον χώρο του διαδικτύου, και από την άλλη αποτελεί τον κύριο πάροχο ειδήσεων των διεθνών ΜΜΕ, των διεθνών πρακτορείων για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε εξάλλου ότι «τα τελευταία χρόνια το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο διευρύνει τις υπηρεσίες του, όπως οφείλει και όπως κάνουν όλα τα οργανωμένα και σοβαρά πρακτορεία ειδήσεων στο εξωτερικό , εκπληρώνει στο ακέραιο τους σκοπούς του, αλλά υπό αντίξοες συνθήκες, κυρίως λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα δημοσιογράφων και ανταποκριτών».

«Καταλαβαίνουμε όλοι, δεν είναι δύσκολο, ότι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο για να μπορέσει να συνεχίσει και να ενισχύσει τη σωστή του λειτουργία, να εκπληρώσει τους στόχους του, να έχει μια ορθή διεκπεραίωση του έργου του, χρειάζεται και να λύσει τα θέματα της υποστελέχωσης του, διότι υποφέρει από συνεχή μείωση προσωπικού-λόγω συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων”, είπε επίσης ο Λευτέρης Κρέτσος και ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, από το 2010 μέχρι σήμερα, 134 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, και έτσι σήμερα στην εταιρεία-πέραν του προσωπικού που απασχολείται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου- «απασχολείται και ένας αριθμός δημοσιογράφων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικά 58, οι οποίοι όμως καλύπτουν και καίριες θέσεις και είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας».

“Είναι λοιπόν ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως των δημοσιογράφων και μάλιστα σε μόνιμη βάση, ιδιαίτερα για το ΑΠΕ που είναι ένας Οργανισμός συνεχούς πυράς, συνεχούς λειτουργίας, ώστε να καλύπτει συνεχώς τις ανάγκες του”, είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι η προτεινόμενη τροπολογία δεν δημιουργεί και ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι πραγματικά θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Παράλληλα όμως θα επιτύχει και κάτι άλλο. Την ενίσχυση της σταθερής απασχόλησης και της ίσης μεταχείρισης των δημοσιογράφων που απασχολούνται στον ίδιο φορέα, ώστε να μην δημιουργούνται και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

«Διαφάνεια και όχι κομματικές διακρίσεις»

«Αντιλαμβάνεστε ότι παραμονές εκλογών τέτοιες διατάξεις οι οποίες προσλαμβάνουν δημοσιογράφους στο ΑΠΕ είναι, κατ΄ελάχιστο, ύποπτες», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και ζήτησε από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να διευκρινίσει «αν με αυτή την τροπολογία θα προστεθούν στο ΑΠΕ επιπλέον πρόσωπα, από αυτά που βρίσκονται ήδη σήμερα εκεί με συμβάσεις και αν αυτά τα πρόσωπα θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο ΑΠΕ ή θα πληρώνονται από το ΑΠΕ για να ασκούν και ό,τι άλλο δημοσιογραφικό έργο έχουν και, κατά συνέπεια, να στηρίζουν την κομματική προπαγάνδα με λεφτά του ΑΠΕ».

«Θα αντιπαρέλθω αυτό περί κομματικής προπαγάνδας γιατί νομίζω καλό είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο της ευπρέπειας. Εμείς στα δημόσια ΜΜΕ έχουμε δώσει δείγματα γραφής, όσον αφορά το πώς αντιλαμβανόμαστε τα θέματα της διαφάνειας. Γελάτε, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι όταν εμείς ανοίξαμε την ΕΡΤ, με όλες της τις δομές και με όλο της το προσωπικό, δεν κάναμε κομματικές διακρίσεις”, είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. “Επειδή άκουσα και νωρίτερα την κ. Βούλτεψη, θα έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου μη μιλάτε για σχοινί. Αν θέλετε πάμε και σήμερα να δούμε, αν υπάρχουν δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι παράγουν τεράστιο όγκο ειδησεογραφίας και αρθρογραφίας στο διαδίκτυο και σε ποια μέσα. Το λέω ως πρόκληση”, είπε ο Λευτέρης Κρέτσος και πρόσθεσε: “Εμείς ανοίξαμε την ΕΡΤ με όλο το προσωπικό που διέθετε και επίσης καταργήσαμε και την πολυθεσία στους δημοσιογράφους, επιτρέποντας μόνο τη δευτερεύουσα απασχόληση υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους που περνάνε από το ΔΣ και βέβαια για όσους εργαζόμενους δημοσιογράφους δεν κατέχουν θέση ευθύνης, είτε στα δημόσια ΜΜΕ είτε στα ιδιωτικά».

«Βάλατε πλυντήριο και πλένετε και τα παλιά και τα μελούμενα. Νομιμοποιείτε όσα κάνατε και όσα θα κάνετε. Και προσλαμβάνετε. Είδα τώρα ότι εξαιρείτε από τον περιορισμό προσλήψεων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την πρόσληψη δημοσιογράφων», υποστήριξε πριν από λίγο στη Βουλή, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα. Η βουλευτής ενημέρωσε το Σώμα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν εκείνη είχε στην αρμοδιότητά της το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν είχα εγώ την ευθύνη του Αθηναϊκού Πρακτορείου οι δανειστές όχι μόνο δεν άφησαν ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο αλλά το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονταν ήταν πότε θα πληρώσει τη συνδρομή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο. Και τότε τους απαντούσαν ‘πληρώστε και καμία δόση να πάρετε τα λεφτά σας’. Αλλά δεν την έδιναν. Και μου λέτε ότι δεν υπάρχει συναλλαγή;», είπε η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Λοιπόν ακούστε, για εξηγούμεθα. Επειδή με εσάς δεν βγάζω άκρη. Θα μιλήσω προς συναδέλφους μου δημοσιογράφους. Βεβαίως υπάρχει κρίση και καμία αντίρρηση να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας. Και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αποκλειστική όμως, όπως λέει ο νόμος. Μην αρχίσουν τις εξαιρέσεις να πάνε σε κανένα site ή σε κανένα άλλο μέσο και από εκεί να καλούνται σε όλα τα κανάλια να υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τους προειδοποιώ ότι, επειδή δεν μένει τίποτα κρυφό -θα το επιδιώξω και θα το βρω, από εδώ και πέρα. Διότι η προπαγάνδα έτσι με αυτό τον τρόπο γίνεται. Τους προειδοποιώ, να βρουν δουλειά, βεβαίως τίμια, και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ας μην με άφηναν εμένα οι δανειστές να το κάνω. Εσείς είστε πολύ καλοί, τα κάνετε όλα τέλεια! Αλλά μην τους δω μετά σε κανένα site και μετά στα κανάλια να παριστάνουν τους δήθεν αντικειμενικούς γιατί μπορεί, αυτά που κάνετε εσείς να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, τα εθνικά θέματα όμως είναι αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)