Ματθαίος Φραντζεσκάκης: «H οπτική του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι ανθρωποκεντρική»

Ματθαίος Φραντζεσκάκης: «H οπτική του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι ανθρωποκεντρική»

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων μιλάει για τη φετινή διοργάνωση

Ένας κινηµατογραφικός θεσµός ο οποίος όχι απλώς αναπτύσσεται στην περιφέρεια αλλά εδραιώνεται στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας είναι πάντα θετικό σηµάδι για τον πολιτισµό της χώρας. Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος για το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων, το οποίο αποτελεί πολιτιστική ανάσα για την Κρήτη. Η φετινή διοργάνωση –µε χορηγό επικοινωνίας το Documento– θα πραγµατοποιηθεί στις 21-31 Οκτωβρίου τόσο διαδικτυακά όσο και στον φυσικό της χώρο, το Πνευµατικό Κέντρο Χανίων.

Πότε και µε ποιον τρόπο προέκυψε η ιδέα για τη δηµιουργία ενός κινηµατογραφικού φεστιβάλ στα Χανιά;

Η ιστορία ξεκινά πολλά χρόνια πίσω µέσα από µια σειρά δράσεων που ανέπτυξε ο φορέας Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης µε παράλληλες συνέργειες µε οργανισµούς της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό πραγµατοποιούνταν διάφορα ειδικά κινηµατογραφικά αφιερώµατα µε έµφαση στην εκπαίδευση. Καθοριστική σε όλη αυτήν τη διαδροµή ήταν µια συνέργεια που γινόταν, από την πρώτη φάση µάλιστα, µε τον ∆ηµήτρη Σπύρου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυµπίας. Εδώ και 19 χρόνια η συνεργασία αυτή έχει πάρει τη µορφή διάφορων εκπαιδευτικών προγραµµάτων, κάτι που µας διαφοροποιούσε από τα υπόλοιπα κινηµατογραφικά events της χώρας. Βέβαια πριν από οκτώ χρόνια οδηγηθήκαµε από την εξέλιξη των πραγµάτων στην ίδρυση του φεστιβάλ, ενός φεστιβάλ µε πολλές δράσεις, µιας µεγάλης γιορτής που συγκεντρώνει τους φίλους του κινηµατογράφου καθώς και δηµιουργούς της έβδοµης τέχνης στην Κρήτη.

Ποιο είναι το concept του φεστιβάλ;

∆εν είναι µονοθεµατικό. Περιλαµβάνει ταινίες από όλα τα είδη αλλά υπάρχει συγκεκριµένη οπτική στον τρόπο επιλογής των φιλµ. Οι επιλογές µας φιλτράρονται από τον παράγοντα άνθρωπος – µας ενδιαφέρουν ταινίες που έχουν στο επίκεντρο την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Επίσης η κατεύθυνσή µας είναι τόσο τα ντοκιµαντέρ όσο και η µυθοπλασία που επιλέγουµε να δένεται µε µια αληθινή ιστορία, ένα πραγµατικό γεγονός. Το άλλο µεγάλο κοµµάτι του φεστιβάλ έχει να κάνει µε τους νέους ανθρώπους και την εκπαίδευση. Είναι αυτό που συγκροτεί το περιεχόµενο και τη βασική δράση του φεστιβάλ.

Ποια είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας;

Αν µιλούσαµε µε αριθµούς, παρότι δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι ο µόνος δείκτης επιτυχίας ενός φεστιβάλ, θα λέγαµε ότι είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι από την ανταπόκριση των κατοίκων της Κρήτης. Μόνο πέρυσι στη διάρκεια του έβδοµου φεστιβάλ αλλά και των παράλληλων δράσεων για όλο το 2019 είχαµε 8.500 παιδιά που συµµετείχαν (είτε βλέποντας ταινίες είτε παίρνοντας µέρος σε εργαστήρια είτε παρακολουθώντας κάποια εκδήλωση) και 13.000 ενήλικες. Οι Χανιώτες αλλά και γενικότερα οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ και το έχουν οδηγήσει στο να κάνει µεγάλα βήµατα, που σε αρκετές περιπτώσεις µετατρέπονται σε άλµατα. Είναι µαζί µας τόσο µέσα όσο και έξω από τις αίθουσες και µας στηρίζουν µε όλες τις δυνάµεις τους. Επίσης σηµαντική είναι η βοήθεια όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης, που είναι µαζί µας σχεδόν από την αρχή, αλλά και άλλων τοπικών φορέων, ενώ µας χαροποιεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια µάς στηρίζουν το υπουργείο Πολιτισµού, το υπουργείο Παιδείας, το ΕΚΚ από φέτος, το ΕΚΟΜΕ κ.ά.

Ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι;

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για όλους µας. Ο πρώτος και βασικός µας στόχος ήταν να τα καταφέρουµε, να πετύχουµε να είµαστε εδώ. Όποιος ζει στον χώρο του πολιτισµού καταλαβαίνει πόσο δύσκολη ήταν η πραγµατοποίηση της φετινής διοργάνωσης. Ο δείκτης δυσκολίας µεγάλωνε αν συνυπολογίσουµε ότι µέχρι και την περασµένη ∆ευτέρα τα Χανιά βρίσκονταν σε αποκλεισµό πραγµατοποίησης οποιασδήποτε εκδήλωσης. Παρότι προετοιµαζόµασταν εδώ και µήνες, τη ∆ευτέρα πήραµε την τυπική έγκριση για να το πραγµατοποιήσουµε µε εκδηλώσεις διά ζώσης όπως ήταν η αρχική µας επιθυµία. Θα ακολουθήσουµε λοιπόν τον αρχικό σχεδιασµό για την online πραγµατοποίηση του φεστιβάλ και παράλληλα θα υπάρχει και µια διά ζώσης προβολή το βράδυ καθώς θέλουµε να κρατήσουµε την επαφή µε τον κόσµο στην αίθουσα, τηρώντας βέβαια όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής. Από την πλατφόρµα θα προβάλλεται µε ακρίβεια το πρόγραµµα που θα παιζόταν στην αίθουσα µε φεστιβαλικούς όρους. Θεωρούµε ότι η συνθήκη του φεστιβάλ πρέπει να είναι η αίθουσα. Αυτή είναι η προσέγγισή µας. Και γι’ αυτό επιµένουµε µε αυτό τον τρόπο.

Ποια ήταν η µεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε στην κατάρτιση του φετινού προγράµµατος;

Η αναβλητικότητα και η αβεβαιότητα που υπάρχουν σε όλο τον κόσµο επηρεάζουν και το σινεµά. Ακόµη και οι τυπικές επικοινωνίες µε διανοµείς και σκηνοθέτες των οποίων τις ταινίες θέλουµε να φιλοξενήσουµε στο φεστιβάλ έχουν δυσκολέψει σε αφάνταστο βαθµό. Η φράση που άκουσα περισσότερο όλο αυτό τον καιρό και αντανακλά πλήρως το νόηµα όλων των παραπάνω ήταν «ας το δούµε αύριο». Νοµίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

INF0

Ολο το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθεί διαδικτυακά και δωρεάν. Η ζώνη προβολής καθημερινά θα είναι από τις 20.00 έως τις 22.00. Ειδικές προβολές θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Documento Newsletter