Μάτι: Ο ανακριτής ζητούσε μάταια τη μετατροπή των αδικημάτων σε κακουργήματα – Οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο Μητσοτάκης

Από τα «σύννεφα» έπεσαν σήμερα οι συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, με την ετυμηγορία του δικαστηρίου που κήρυξε ένοχος μόλις έξι από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους. Η αλήθεια είναι όμως ότι το που θα οδηγούνταν η υπόθεση είχε φανεί πριν καν ξεκινήσει η δίκη από συγκεκριμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έρχονταν σε πλήρη αναντιστοιχία με το κλίμα που είχε καλλιεργήσει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Τρεις φορές ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, είχε αποστείλει έγγραφα αιτήματα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το 2020 και το 2021 με τα οποία ζητούσε να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο από πλημμέλημα σε κακούργημα για κάποια από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ αυτών και μία σειρά από ανώτατους αξιωματικούς τους οποίους είχε αναβαθμίσει και προάγει σε θέσεις κλειδιά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι: Για κακούργημα πέντε ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής

Μάλιστα τον Απρίλιο του 2022, το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για πέντε πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης και την παραπομπή σε δίκη για πλημμελήματα συνολικά 13 ατόμων. Πολλοί ήταν τότε εκείνοι που είχαν μιλήσει για δικαίωση του ανακριτή Μαρνέρη.

Δείτε επίσης: Οι αξιωματικοί που επιβράβευσε ο Μητσοτάκης

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας είχε διατάξει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση για πέντε ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της θανατηφόρας έκθεσης. Πρόκειται για πέντε από τους 11 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για τους οποίους ο ανακριτής Μαρνέρης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως την ώρα της πυρκαγιάς κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη.

Κατά τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους – και τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβράβευσε και αναβάθμισε τους ανώτατους αξιωματικούς όπως φαίνεται από τις ετήσιες κρίσεις στην πυροσβεστική τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Με το ίδιο βούλευμα το Δικαστικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, είχε διατάξει την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες συνολικά 13 εμπλεκομένων, καθώς επίσης και την πλήρη απαλλαγή 10 προσώπων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Λίγο μετά, η Εισαγγελία Εφετών άσκησε έφεση κατά του συγκεκριμένου βουλεύματος. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας συντάχθηκε με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μείδάνης και διέταξε την παραπομπή 21 κατηγορούμενων σε δίκη για αδικήματα όμως σε βαθμό πλημμελήματος. Όπως και έγινε.

Δείτε επίσης: Μάτι: Δεν αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο – Παραπέμπονται 21 για πλημμέλημα

Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι ότι για την τραγωδία στο Μάτι είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για την απόδοση Δικαιοσύνης, ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της πολύνεκρης τραγωδίας. Η πολιτική της αξιοποίηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φτάνοντας στο σημείο, υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να κατηγορούν ανοικτά υπουργούς της τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «τους κάψατε».

Πράγματι η τραγωδία στο Μάτι ήταν μια εθνική τραγωδία, που προκάλεσε οργή και πόνο σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ήταν αντιπολίτευση προφανώς θα απέδιδε πολιτικές ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και θα μεριμνούσε ώστε να αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιου είδους τραγωδίας. Άλλωστε αυτός που κυβερνά φέρει την ευθύνη, όπως φαίνεται και από την τραγωδία στα Τέμπη που «ματώνει» δημοσκοπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο η πολιτική αξιοποίηση της τραγωδίας στο Μάτι από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο και άγγιξε τα όρια της «τυμβωρυχίας». Σε σημείο που εύλογα οι συγγενείς των θυμάτων ανέμεναν ότι ο «πέλεκυς της Δικαιοσύνης» θα είναι «βαρύς». Στην υπόθεση όμως υπήρχε ένας αστερίσκος που λίγοι δίναν σημασία.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαζε «πύρινους λόγους» για την τραγωδία στο Μάτι από το βήμα της Βουλής και κατακεραύνωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναβάθμιζε υπόδικους αξιωματικούς για το Μάτι στην ηγεσία της Πυροσβεστικής. Φανταστείτε έναν δικαστή που θα κληθεί να δικάσει έναν αξιωματικό της Πυροσβεστικής που όντας υπόδικος αναβαθμίζεται από τον πρωθυπουργό στην ηγεσία του Σώματος. Πολλώ δε μάλλον, στην ελληνική Δικαιοσύνη που 50 χρόνια μετά την μεταπολίτευση ακόμη ψάχνει να βρεις τους βηματισμούς της σε σχέση με την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

 

.