Πώς άραγε μιλάς στα παιδιά για κάτι που τα ίδια βιώνουν; Πώς τα βοηθάς να σταθούν απέναντι από το τέρας, να δώσουν τη μάχη και να βγουν νικητές;
Είναι ερωτήματα που ταλανίζουν τους ενήλικες όταν πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά σε θετικές αντιστάσεις απέναντι σε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκείται σε οδηγίες προς τους καθηγητές και σε πλατφόρμες καταγγελίας περιστατικών. Υπάρχει όμως και ένας άλλος δρόμος, που περνάει μέσα από το βίωμα και τη γνώση και δημιουργεί τον προβληματισμό για ένα κοινωνικό ζήτημα όπως το μπούλινγκ.
«Θα ανθίσει, όπως η μαργαρίτα»
Αυτό τον δρόμο, με τη «Μαργαρίτα» στο χέρι τους, πήραν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, οι οποίοι μέσα από ένα πεντάλεπτο βίντεο παρουσιάζουν την οπτική του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή, επισημαίνοντας πως πάντα υπάρχει η ελπίδα: «Oταν κάτι πονάει, μετά ηρεμεί. Όταν κάτι νομίζεις ότι χάθηκε, μετά θα εμφανιστεί… Θα ανθίσει, όπως η μαργαρίτα».
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής ο εκπαιδευτικός Βασίλης Μανάφας συνέλαβε την ιδέα του βίντεο με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα 22 παιδιά της τάξης του. Η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Μεγάρων Ευαγγελία Μπούτου εξηγεί στο Documento πώς προέκυψε το βίντεο: «Η “Μαργαρίτα” ως σύλληψη ήταν ιδέα που ταλάνιζε το μυαλό του Β. Μανάφα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ο ίδιος, ως άνθρωπος ευαισθητοποιημένος στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μου είχε μιλήσει αρκετές φορές για θέματα που άπτονταν της βίας και του μπούλινγκ στον σχολικό χώρο. Το μπούλινγκ, η λεκτική και σωματική βία σε όλες της τις εκφάνσεις (σχολικό, ενδοοικογενειακό, κοινωνικό χώρο), βιώνεται καθημερινά και, ακόμα και αν περνάει απαρατήρητη, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα και στην ψυχή του θύματος. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα μέσω της τέχνης και των οπτικοακουστικών μέσων. Το μήνυμα ξεκάθαρο: “Μίλα”, “Μη μένεις αμέτοχος”, “Μη γίνεσαι συνένοχος”… Το σχολείο μας παραμένει ανοιχτό στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας: η διαμόρφωση σκεπτόμενων και με βαθιά ενσυναίσθηση ενηλίκων».
«Ελπίζουμε να δώσουμε δύναμη»
Ο Β. Μανάφας ασχολείται από μικρός με τη σκηνοθεσία, τη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ, ενώ σε κείμενά του αποτυπώνει το ψυχολογικό υπόβαθρο που διέπει τους θύτες, τα θύματα και τα εξωλεκτικά μηνύματα που μεταφέρουν.
«Η “Μαργαρίτα” ήρθε αβίαστα ως μια συνέχεια αυτής της ανάγκης για έκφραση και επικοινωνία» λέει στο Documento και συμπληρώνει: «Με την υποστήριξη των μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων, αυτή η ιδέα υλοποιήθηκε με βιωματικό τρόπο. Τα γυρίσματα έγιναν στον χώρο του σχολείου, σε ώρες εκτός διδακτικού προγράμματος, με τη δική μου καθοδήγηση. Τα παιδιά αγκάλιασαν το μήνυμα, το ενστερνίστηκαν και μέσω της κάμερας καταφέραμε να αποτυπώσουμε αυτή την αυθεντική, δυνατή στιγμή. Ηταν κάτι περισσότερο από ένα βίντεο. Ηταν μια υπενθύμιση ότι η αλλαγή ξεκινά από τη φωνή μας και πως, όσο κι αν κάτι μοιάζει να χάνεται, πάντα υπάρχει η δύναμη να ξαναγεννηθεί».
Ο ίδιος θα μπορούσε να αρκεστεί σε μια ακόμη παράδοση του μαθήματος όπως ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Διάλεξε όμως να δώσει φωνή στα παιδιά μέσω του βίντεο, τα οποία τον δικαιώνουν μιλώντας στο Documento: «Η συμμετοχή μας σε αυτό το βίντεο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Νιώσαμε πως, μέσα από τις σκηνές και τα λόγια μας, μπορούσαμε να μεταφέρουμε ένα σημαντικό μήνυμα. Δεν ήταν απλά ένα γύρισμα, ήταν μια στιγμή που μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να μη μένουμε σιωπηλοί μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Ελπίζουμε το βίντεο να αγγίξει όσους το δουν και να τους δώσει δύναμη, όπως έδωσε και σε εμάς».
Διαβάστε επίσης
Καταγγελία Βαξεβάνη για τα Ellinika Hoaxes: Τους βάφτισαν δημοσιογράφους στη Γραμματεία Τύπου
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Αμελλητί κατάχρηση εξουσίας σε υπόθεση του Παύλου Πολάκη
Βουλή: Ήρθη η ασυλία Βορύλλα – Απορρίφθηκε η ποινική δίωξη στον Δελή