Μαθητές και προσφυγόπουλα έφτιαξαν ταινία κινουμένων σχεδίων (Video)

Μαθητές και προσφυγόπουλα έφτιαξαν ταινία κινουμένων σχεδίων (Video)

Ένα κουτί, μέσα στο οποίο μαθητές δημοτικού σχολείου της Θέρμης και προσφυγόπουλα έριχναν κείμενα, γράμματα, ζωγραφιές και κατασκευές μεταφερόταν όλο τον χρόνο από τη μία ομάδα στην άλλη, τις έφερε σε επαφή και επικοινωνία, τις έκανε να προβληματιστούν για έννοιες και αξίες και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο και μία ταινία κινουμένων σχεδίων.

Οι μικροί συγγραφείς και κινηματογραφιστές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «LitBridge – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς μέσω της Λογοτεχνίας και της Αφήγησης» μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να φέρει σε επικοινωνία παιδιά προερχόμενα από διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, να ενισχύσει την αναγνωστική κουλτούρα μέσω της λογοτεχνίας και της αφήγησης, να αναπτύξει την κριτική σκέψη και να προβάλει την αξία του δικού τους λόγου.

«Χρησιμοποιούμε σαν εργαλείο τη λογοτεχνία για να φέρουμε σε επαφή διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες με στόχο τα παιδιά να εξοικειωθούν με άλλους πολιτισμούς. Σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 1o Δημοτικό Σχολείο της Θέρμης, στην Γ’ και Δ’ τάξη και ταυτόχρονα σε δομές μετεγκατάστασης Σύριων προσφύγων σε συνεργασία με την Praksis» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9» η project manager του LitBridge, Σοφία Βυζαντιάδου.

Το LitBridge είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο επαφής και διαλόγου μεταξύ μαθητών δημοτικού σχολείου και προσφύγων που δεν έχουν εισέλθει ακόμα στο σχολείο. Υλοποιείται από εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που αγαπούν τη λογοτεχνία, τη γραφή, την αφήγηση και τις διαφορετικές κουλτούρες.

«Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και με αφορμή πάντα τη λογοτεχνία τα παιδιά έγραψαν κείμενα, τα εικονογράφησαν και δημιουργήθηκε το υλικό, από το οποίο προέκυψε μία ανθολογία, το βιβλίο “Από χέρι σε χέρι», εξήγησε η κ. Βυζαντιάδου.

Το πρόγραμμα εντάχθηκε στην ευέλικτη ζώνη του σχολείου, οπότε τα εργαστήρια πραγματοποιούνταν μία φορά την εβδομάδα. Τα εργαστήρια περιελάμβαναν λογοτεχνικά παιχνίδια, διήγηση παραμυθιών, εργαστήρια ανάγνωσης προσφυγικής λογοτεχνίας και ανατολίτικων παραμυθιών συνοδευόμενα από διαδραστικές δραστηριότητες, εξιστόρηση και δημιουργία ιστοριών από τα ίδια τα παιδιά, δημιουργική γραφή, ανταλλαγή ιστοριών, ανάπτυξη διαλόγου, εικονογράφηση, βιβλιοδεσία, κατασκευή βιβλίου, και δημιουργία ταινίας μικρού μήκους.

Με τα προσφυγόπουλα ήταν πιο τακτικές οι συναντήσεις κάθε εβδομάδα, επειδή ήταν μία ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόνισε η project manager του LitBridge. «Θεωρήσαμε απαραίτητο να έχουμε πιο συχνές συναντήσεις για να εξοικειωθούν τα παιδιά μαζί μας και να μπορέσουν να εκφραστούν» σημείωσε.

Το πρόγραμμα στο δημοτικό σχολείο ξεκίνησε με θέμα την προσφυγιά, διαβάστηκαν λογοτεχνικά κείμενα και τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν το ταξίδι των προσφύγων. «Από την άλλη πλευρά, στα παιδιά από τη Συρία διαβάζαμε παραμύθια, παίζαμε παιχνίδια, δημιουργήσαμε έτσι ένα ευχάριστο περιβάλλον. Μιλήσαμε για το σπίτι, για τα συναισθήματα που δημιουργεί» υπογράμμισε η κ. Βυζαντιάδου.

Στη συνέχεια και στις δύο ομάδες έγινε διάλογος για αξίες, όπως η φιλία, η φιλοξενία, η συνεργασία, η διαφορετικότητα θέματα. Η λογοτεχνία είναι ένα καλό εργαλείο για να μπορέσουν να προβληματιστούν πάνω σε αυτές τις έννοιες και να τις κατανοήσουν καλύτερα, ανέφερε η κ. Βυζαντιάδου.

Τα παιδιά, γνωρίστηκαν, ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους μέσω των κειμένων τους, των γραμμάτων και των ζωγραφιών, τα οποία έριχναν σε ένα κουτί που μεταφερόταν από τη μία ομάδα στην άλλη. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου έφτιαξαν ο καθένας το δικό του προσωπικό βιβλίο, το οποίο έδεσαν μόνοι τους, καθώς παρακολούθησαν και σεμινάρια βιβλιοδεσίας. «Το κομμάτι των λογοτεχνικών παιχνιδιών, η εικονογράφηση και το σεμινάριο βιβλιοδεσίας ήταν εκείνο που ενθουσίασε τα παιδιά. Αισθάνθηκαν ότι δημιουργούν κάτι δικό τους» είπε η κ. Βυζαντιάδου.

Καρπός του προγράμματος LitBridge είναι η ανθολογία κειμένων «Από χέρι σε χέρι» και η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Συνάντηση», το σενάριο και την αφήγηση της οποίας έχουν κάνει τα παιδιά. Το πρόγραμμα LitBridge, η ανθολογία «Από χέρι σε χέρι» και βίντεο που δείχνει πως εργάστηκαν οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι δύο ομάδες των παιδιών που εργάστηκαν και με τη φαντασία, τον λόγο και τις εικόνες τους έγραψαν ένα βιβλίο για τη φιλία τη διαφορετικότητα και τη φιλοξενία.

Το LitBridge υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START – Create Cultural Change της Robert Bosch Stiftung (ίδρυμα Robert Bosch), του Goethe – Institut Θεσσαλονίκη και της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας και παρουσιάζεται μαζί με άλλες 14 πολιτιστικές πρωτοβουλίες απ’ όλη την Ελλάδα, στις 25-26 Μαϊου, στην εκδήλωση “Bazaar of Ideas” που διοργανώνεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter