Ματαιώνεται – προσωρινά; – η σκανδαλώδης πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC

Ματαιώνεται – προσωρινά; – η σκανδαλώδης πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC

Υπό την τριπλή πίεση του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έκαναν τις αποκαλύψεις σχετικά με τις πολλαπλά προβληματικές διαστάσεις της εκκολαπτόμενης συμφωνίας για την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρική της ΕΤΕ στο fund CVC, του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήρισε το επιχειρούμενο deal ως πρωτοφανές «οικονομικό, νομικό και ηθικό σκάνδαλο» και ζήτησε τη ματαίωσή του, αλλά και της χρονικής σύμπτωσης της εξαγοράς της ασφαλιστικής ΑΧΑ από την ιταλική Generali με αξιόλογο τίμημα, που έδειξε, πέραν πάσας αμφιβολίας, ότι το CVC επιδιώκει να αγοράσει τον κορυφαίο παίκτη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς «έναντι πινακίου φακής», η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέκρουσε πρύμνα και αντί να επικυρώσει το deal, έστειλε επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ζητώντας παράταση ενός χρόνου στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για να κάνει, αν χρειαστεί, δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο.

«Σκάνδαλο υπό εκκόλαψη»

Όπως είχε γράψει και το Documento, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC αποτελούσε «σκάνδαλο υπό εκκόλαψη» καθώς η πολύ χαμηλή προσφορά του fund, μόλις 480 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έπαιρνε υπόψη της ούτε την καθαρή θέση της ασφαλιστικής που ήταν 1.8 δις ευρώ, ούτε τα τεράστια αποθεματικά της ύψους 3.5 δις ευρώ, ούτε την υπερκάλυψη των δεικτών φερεγγυότητάς της, ούτε τα καθαρά κέρδη της που το 2019 ήταν 81.6 εκατ. ευρώ, ούτε καν το πραγματικό της αντίκρυσμα ως κορυφαίας ελληνικής ασφαλιστικής.

Ακόμη χειρότερα, όπως είχε κάνει γνωστό ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής το Δεκέμβριο, η ήδη προβληματική συμφωνία, κατόπιν απαίτησης του αγοραστή, θα αποκτούσε μια ακόμη πιο προβληματική «ουρά», με την οποία το fund εξασφάλιζε τη δυνατότητα να απομειώσει κι άλλο το τίμημα των 480 εκατ. ευρώ, μέσω της μεταφοράς μέρους των κινδύνων από μια σειρά παλαιών συμβολαίων υψηλού κόστους για την Εθνική Ασφαλιστική στην Εθνική Τράπεζα.

Το deal ΑΧΑ-Generali που άλλαξε τους όρους

Κι ενώ λόγω του διπλού αυτού προβλήματος, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που όφειλε, υποτίθεται, να επικυρώσει τη συμφωνία με το CVC ως τα τέλη του 2020, «έπαιζε καθυστερήσεις», μεσολάβησε στις 31 Δεκεμβρίου, η αγορά της ασφαλιστικής AXA από την ιταλική Generali, σε συνθήκες πραγματικά ελεύθερης διαπραγμάτευσης (χωρίς δηλαδή πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις των Ευρωπαίων) κι έδωσε μέτρο σύγκρισης. Η Generali πλήρωνε για την ΑΧΑ 165 εκατ. ευρώ, τίμημα που αντιστοιχούσε σε Ρ/Ε 12,2 (δηλαδή σε 12,2 φορές τα περυσινά κέρδη της ΑΧΑ Ασφαλιστικής που ήταν στα 13.64 εκατ. ευρώ), τη στιγμή που το fund CVC ήθελε να δώσει για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, 480 εκατ. ευρώ, τίμημα που αντιστοιχεί σε Ρ/Ε 7.35, (δηλαδή το CVC ήθελε να πληρώσει μόνο 7.35 φορές τα περσινά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Με δυο λόγια το CVC, εκμεταλλευόμενο τον πολιτικό παράγοντα (οι Ευρωπαίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη κινέζικη Fosun, οπότε το CVC κατέληξε να είναι ο μόνος υποψήφιος αγοραστής αλλά και λόγω παλαιών μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς η Εθνική Τράπεζα είχε δεσμευτεί να πουλήσει την ασφαλιστική θυγατρική της ως τα τέλη του 2020), προσπαθούσε να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική 36% πιο φτηνά από ότι αγόρασε η Generali την ΑΧΑ.

Επιστολή προς Βρυξέλλες για παράταση ως τα τέλη του 2021

Εν πάση περιπτώσει, μετά από όλα αυτά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να στείλει επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ζητώντας παράταση ως το τέλος του 2021, για να κάνει την πώληση μέσω της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή της αυτή, η ΕΤΕ επικαλείται ακριβώς το γεγονός ότι το τίμημα που προσφέρει το CVC για την ασφαλιστική της θυγατρική είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τη συναλλαγή που έγινε για την AXA.

Οπότε, το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ευρωπαίων. Σύμφωνα πάντως με πηγές της αγοράς είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πού θα οδηγήσει αυτή η κίνηση κι αν στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι να πιέσει το CVC να κάνει έστω την τελευταία στιγμή μια καλύτερη προσφορά, ή να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για ένα κακό deal, που θα ζημιώσει το Δημόσιο και τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους της ΕΤΕ είτε αναπέμποντας την στις Βρυξέλλες, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνηθεί να δώσει άλλη παράταση, είτε αν η αιτούμενη παράταση δοθεί, να οργανώσει την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο. 

Documento Newsletter