«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στη Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» είναι το μήνυμα της φετινής «Ημέρας Παλαιστινιακής Γης». «Σήμερα γιορτάζουμε την 43η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης. Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση των παραβιάσεων, της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να ζουν με Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, πρέσβης Τουμπάσι.
Για να τιμήσει την Ημέρα αυτή, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα διοργανώνει απόψε στην Αθήνα, στις 7.00 στο DAIS CENTER, μια μουσική εκδήλωση με την παγκοσμίου φήμης Παλαιστίνια τραγουδίστρια Αμάλ Μούρκους, τον διάσημο και εμβληματικό Έλληνα τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά και την ομάδα του φημισμένου καλλιτέχνη Αλέκου Βρεττού. «Η συνεργασία της Αμάλ Μούρκους και του Λάκη Χαλκιά στη μουσική εκδήλωση για την Ημέρας της Γης είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός με πολιτική και πολιτιστική σημασία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καταδεικνύει σαφώς την αλληλεγγύη μεταξυ των δύο λαών μέσω παραδοσιακών τραγουδιών της Παλαιστίνης, με γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη (της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, Όταν σφίγγουν το χέρι), του Χρήστου Λεοντή (Τούτες οι μέρες), του Μάρσελ Χαλίφε, αλλά και ποιημάτων όπως “Ο ξένος σε μια μακρινή πόλη” του Mahmud Darwish , “Σας καλούμε” του Tawfiq Ziad, “Revolt as Che Guevara” του Samih El Kasem, τα οποία η καλλιτέχνιδα είχε παρουσιάσει το 1987 όταν και πήρε μέρος στην αντίστοιχη εκδήλωση. Η καλλιτέχνιδα Amal Murkus θα συμπράξει επίσης με τον γιό της Firas Zrieq έναν παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.
Με αφορμή την Ημέρα αυτή, ο κ. Τουμπάσι τονίζει πως «διατρανώνουμε και πάλι το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Μιλώντας για την Ημέρα αυτή, ο πρέσβης Τουμπάσι είπε πως «σήμερα γύρω από τα εδάφη Παλαιστίνης καθώς και άλλων Αραβικών χωρών, πραγματοποιούνται πολλές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική ημέρα» και προσέθεσε: «Για τους Παλαιστινίους, η Ημέρα της Γης παρουσιάζει μια ευκαιρία όχι μόνο για να σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και για σκέψη νέων και δημιουργικών τρόπων και μεθόδων για περαιτέρω αντίσταση στην κλοπή εδαφών από τους Ισραηλινούς. Είναι επίσης μια ευκαιρία να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας εκπληρώνοντας τις ευθύνες της καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή της γης. Δηλαδή, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρις ότου το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, τερματίσει το καθεστώς του απαρτχάιντ και να συμμορφωθεί με το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων». Μέχρι σήμερα, συνέχισε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, «η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να εφαρμόσει τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή της Γάζας» και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία γεγονότα και οι μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν σαφή απόδειξη της ευνοιοκρατίας που απολαμβάνει το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την απόφαση να μετακινηθεί εκεί η Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και την αναγνώριση των κατακτηθέντων Υψίπεδων του Γκολάν ως εδάφη του Ισραήλ».