«Η βασιλική χάρη διόρθωσε μια άδικη δίκη», δήλωσε η Μαροκινή δημοσιογράφος Χαζάρ Ραϊσούνι, η οποία αφέθηκε χθες Τετάρτη ελεύθερη μετά την καταδίκη της σε φυλάκιση για «παράνομη άμβλωση» και «σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου».
Η απόφαση του βασιλιά του Μαρόκου να δώσει χάρη στην 28χρονη δημοσιογράφο, τον αρραβωνιαστικό της και την ιατρική ομάδα που κατηγορείται ότι την βοήθησε να κάνει άμβλωση έγινε γνωστή χθες το απόγευμα, προκαλώντας την ενθουσιώδη αντίδραση πολλών χρηστών του διαδικτύου τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Η σύλληψη της Ραϊσούνι στα τέλη Αυγούστου και η καταδίκη της στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν προκαλέσει αγανάκτηση και έντονη συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες στο Μαρόκο.
Όπως και μετά την καταδίκη της στις 30 Σεπτεμβρίου, η δημοσιογράφος της αραβόφωνης εφημερίδας Akhbar al Yaoum έκανε με τα δάκτυλά της το σήμα της νίκης μόλις βγήκε από τη φυλακή ελ Αρζάτ στα περίχωρα του Ραμπάτ.
Ο αρραβωνιαστικός της, ένας πανεπιστημιακός, και ο γυναικολόγος της αφέθηκαν ελεύθεροι μαζί της, χάρη στη βασιλική χάρη.
Δικαστήριο είχε καταδικάσει το νεαρό ζευγάρι σε έναν χρόνο φυλάκιση. Ο γιατρός της, ένας γνωστός γυναικολόγος που έχει παρασημοφορηθεί από τον βασιλιά, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και ένας 80χρονος αναισθησιολόγος σε 12 μήνες με αναστολή και μία γραμματέας σε 8 μήνες με αναστολή.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ αποφάσισε να δώσει χάρη από «συμπόνια» και «έγνοια» «να μην καταστραφεί το μέλλον των δύο νέων που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οικογένεια βάσει των θρησκευτικών κανόνων και του νόμου, παρά το λάθος που διέπραξαν», διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μαρόκου.
Ο βασιλιάς πήρε την απόφαση αυτή «χωρίς να υπεισέλθει στη συζήτηση που διεξάγουν κάποιοι Μαροκινοί πολίτες για την εξέλιξη της κοινωνίας τους και στην οποία έχουν προσκληθεί, με λυπηρό τρόπο, κάποιοι αλλοδαποί, διανοούμενοι, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ», διευκρίνισε κυβερνητική πηγή.
«Η μάχη συνεχίζεται»
Τα νέα της απελευθέρωσης της Χαζάρ Ραϊσούνι διαδόθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #freehajar να έχει γίνει viral μετά τη σύλληψή της.
«Επιτέλους μια συνετή και ευχάριστη απόφαση», έγραψε στο Twitter o Γιούνες Μασκίν, διευθυντής έκδοσης της Akhbar al Yaoum. «Η μάχη κατά των δρακόντειων και σεξιστικών νόμων συνεχίζεται», έγραψε η φεμινίστρια Μπέτι Λασγκάρ.
Από τη σύλληψη της, η Ραϊσούνι καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη». Δήλωνε εξ αρχής ότι χρειάστηκε να λάβει θεραπεία για μια εσωτερική αιμορραγία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γυναικολόγος της.
«Είμαι αθώα (…) Υπέστην μια μεγάλη αδικία και μια φρικτή επίθεση», επανέλαβε μετά την απελευθέρωσή της.
Όμως παράλληλα θεωρεί ότι είναι «υγιής και χρήσιμη» η συζήτηση που ξεκίνησε με τη σύλληψή της και ελπίζει ότι η υπόθεσή της «θα χρησιμεύσει» ώστε να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση, οι σχέσεις εκτός γάμου, η ομοφυλοφιλία και η διακοπή της νηστείας δημοσίως.
«Εκτός νόμου»
Μια συλλογικότητα που συνέταξε ένα μανιφέστο των «παράνομων», το οποίο έχουν υπογράψει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από τη μαροκινή εισαγγελία να αναστείλει την εφαρμογή των «νόμων που καταπατούν τις ελευθερίες» και τιμωρούν με ποινές φυλάκισης τις σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου, τη μοιχεία και την άμβλωση.
Σε μια σπάνια κίνηση οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι έχουν παραβιάσει «τους παρωχημένους» νόμους για τα ήθη και την άμβλωση.
Την ώρα που το κοινοβούλιο του Μαρόκου συζητά ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, πολλές ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει από τους βουλευτές να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις ώστε η νομοθεσία να συμβαδίζει με την εξέλιξη της κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο που συζητείται δεν προβλέπει καμία αλλαγή στα επίμαχα αδικήματα, εκτός από μια μικρή χαλάρωση στις περιπτώσεις άμβλωσης μετά από βιασμό, αιμομιξία ή δυσμορφία του εμβρύου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ