Μαρόκο: Αποκαλύφθηκε θαλάσσια «Πομπηία» που χρονολογείται πριν από 515 εκατομμύρια χρόνια

Μαρόκο: Αποκαλύφθηκε θαλάσσια «Πομπηία» που χρονολογείται πριν από 515 εκατομμύρια χρόνια

Τα ηφαίστεια που βρίσκονται στα όρια των τεκτονικών πλακών είναι γνωστά για τις μεγάλης κλίμακας εκρήξεις τους. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να παγιδεύσουν την ζωή γύρω από τα ηφαίστεια αυτά σχεδόν αμέσως, διατηρώντας έτσι κάτω από τις στάχτες τα στοιχεία ολόκληρων πολιτισμών, όπως η Πομπηία, θαμμένη κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσίευσε ένα άρθρο στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science – το οποίο αναδημοσιεύει το Conversation – που περιγράφει τον εντοπισμό δύο νέων ειδών τριλοβιτών (εξαφανισμένα ασπόνδυλα ζώα της συνομοταξίας των αρθροπόδων). Πρόκειται για τα καλύτερα διατηρημένα απολιθώματα τριλοβίτη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Εκατομμύρια τριλοβίτες συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες. Tα απολιθωμένα αρθρόποδα που εντόπισαν τώρα οι ερευνητές, φέρονται να ανήκουν σε ένα οικοσύστημα ηλικίας 515 εκατομμυρίων ετών, μιας θαλάσσιας «Πομπηίας», που αποκαλύφθηκε σε επίπεδα ηφαιστειακής τέφρας, στο Aït Youb, στην περιοχή Souss -Massa στο Μαρόκο. Η έρευνα βρέθηκε μάλιστα στο εξώφυλλο του περιοδικού Science.

Οι τριλοβίτες είναι τα πιο γνωστά απολιθωμένα ασπόνδυλα. Ενώ ο εξωσκελετός τους από ασβεστίτη τους δίνει μεγάλη δυνατότητα απολίθωσης (κάτι που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό τους), τα μη μεταλλοποιημένα τμήματά τους και τα εσωτερικά τους όργανα έχουν μελετηθεί μόνο μέσω ενός περιορισμένου αριθμού δειγμάτων.

Οι τριλοβίτες έχουν εξαφανιστεί από το τέλος του Παλαιοζωικού αιώνα (πριν από 539 έως 252 εκατομμύρια χρόνια). Το μέγεθός τους ποικίλλει από ένα έως μερικά εκατοστά. Ζούσαν αποκλειστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εκείνα που εντόπισαν οι ερευνητές έχουν μήκος γύρω στα 2 εκατοστά. Σήμερα οι πιο κοντινοί τους «απόγονοι» μορφολογικά είναι τα πεταλοειδή καβούρια.

Στο Aït Youb, κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ζωντανοί οργανισμοί θάφτηκαν κάτω από τη λάβα. Έπειτα, οι βιολογικοί ιστοί καταστράφηκαν από την έντονη θερμότητα, αφήνοντας μόνο κοιλότητες στη στερεοποιημένη στάχτη, δηλαδή τα καλούπια των οργανισμών.

Αυτά διατηρούν τις μικρότερες λεπτομέρειες της εξωτερικής επιφάνειας των τριλοβιτών, συμπεριλαμβανομένων των τριχών και των μικρών αγκαθιών κατά μήκος του σώματός τους. Το περιεχόμενο του πεπτικού τους συστήματος επίσης διατηρήθηκε, αφού γέμισε με στάχτη, με τους ερευνητές να εντοπίζουν μικρά κοχύλια (βραχιόποδα) προσαρτημένα στον εξωσκελετό τους.

Χάρη σε μια τεχνική απεικόνισης, τη μικροτομογραφία ακτίνων Χ, οι επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν τα απολιθώματα σε 3D απεικόνιση, χωρίς να τα εξαγάγουν από τη μήτρα τους. Αυτή η τεχνική βασίζεται στην ιδιότητα των ακτίνων Χ να περνούν μέσα από την ύλη και να απορροφώνται ανάλογα με τη φύση και την πυκνότητα των συστατικών που συναντούν. Γεμίζοντας ψηφιακά το καλούπι τους, τα σώματα που έλειπαν ανακατασκευάστηκαν με ένα εντυπωσιακό επίπεδο λεπτομέρειας.

Αυτή η εργασία, που πραγματοποιήθηκε από τον Άρνοντ Μαζουριέ, ερευνητή μηχανικό στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία, ρίχνει εκ νέου φως στην ανατομική οργάνωση των τριλοβιτών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν με τις πιο μικρές λεπτομέρειες μια ομαδοποίηση ζευγαριών εξειδικευμένων οργάνων γύρω από το στόμα, δίνοντας στους ειδικούς μια πιο ακριβή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο τρέφονταν τα πλάσματα αυτά. Εντόπισαν επίσης, για πρώτη φορά για τα εν λόγω απολιθώματα, την παρουσία ενός σαρκώδους λοβού που χρησιμεύει ως άνω χείλος στα σημερινά αρθρόποδα.

Διαβάστε επίσης:

Κύρτσος: Οι Βρυξέλλες κατάλαβαν την «απάτη» Μητσοτάκη με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Κασσελάκης: Είναι εύκολο να σχολιάζεις, δύσκολο να βοηθάς από μέσα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη – Κινητικότητα για το Κυπριακό

Ετικέτες

Documento Newsletter