Μαρκ Ρούτε: Αυτός είναι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ – Η πορεία και το μεγάλο σκάνδαλο

Μαρκ Ρούτε: Αυτός είναι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ – Η πορεία και το μεγάλο σκάνδαλο

Έτοιμος να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας ότι το ρουμανικό ανώτατο αμυντικό συμβούλιο, μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία – θα στηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό ως επικεφαλής της Συμμαχίας, σύμφωνα με το Politico.

Ετσι, ανοίγεται επί της ουσίας ο δρόμος για τον Ρούτε προκειμένου να αναλάβει την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, καθώς οι Γενικοί Γραμματείς πρέπει να υποστηρίζονται ομόφωνα από τους 32 συμμάχους.

Η επιβεβαίωση του ονόματος του Μαρκ Ρούτε σημαίνει ότι το ζήτημα της διαδοχής του Στόλτενμπεργκ έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, για τους εορτασμούς της 75ης επετείου της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

«Κατάλληλος για να διαχειριστεί μια νέα προεδρία Τραμπ»

Ο Ρούτε θα αναλάβει τα ηνία της Συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

Τα καθήκοντά του θα ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου, μόλις ο εν ενεργεία Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ολοκληρώσει τη θητεία του την 1η Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη «σκιά» της επιστροφής Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και νυν υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία αν επανεκλεγεί.

Η Washington Post, αναφέρει σε δημοσίευμά της, ότι ο 57χρονος Ρούτε θα είναι, χάρη στον πραγματισμό του και στην αμεσότητα των προσεγγίσεών του, ο κατάλληλος για να διαχειριστεί μια νέα προεδρία Τραμπ, εάν ο μεγιστάνας επικρατήσει τελικά στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν παραδώσει τα «κλειδιά» της διαδοχής του, προκάλεσε την οργή της Ρωσίας και της Κίνας, ανακοινώνοντας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων.

«Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε, για πρώτη φορά, να αντιμετωπίσει μια σημαντική πυρηνική απειλή από τη Ρωσία, την Κίνα και τους συμμάχους τους. Μπορεί να είναι «απαραίτητο» να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών ως αποτρεπτικό μέσο», υποστήριξε ο ίδιος, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να κάνουν λόγο για «κλιμάκωση».

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα αναλάβει καθήκοντα εν μέσω ενός νέου «ψυχροπολεμικού» σκηνικού και αυτό θα αποτελέσει ακόμα μία πρόκληση για τον Ρούτε.

Μαρκ Ρούτε: Το μεγάλο σκάνδαλο που οδήγησε σε παραίτηση

Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τις 14 Οκτωβρίου 2010 και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Γεννήθηκε στη Χάγη το 1967 και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εντάχθηκε στην κομματική νεολαία του VVD. Την περίοδο 1993 – 1997 βρέθηκε στον εκλογικό κατάλογο του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Το 2002 ανέλαβε Υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων και Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ την περίοδο 2004-2006 διετέλεσε Υπουργός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 2006 αναδείχθηκε αρχηγός του VVD. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2010, το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτο και έλαβε 31 έδρες.

Ωστόσο, μετά από 10 και πλέον χρόνια στο «τιμόνι» της Ολλανδίας, το 2021 η χώρα βυθίστηκε σε πολιτικό χάος, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε ανακοίνωσε την παραίτησής της, μετά το σκάνδαλο για την κακοδιαχείριση κονδυλίων παιδικής φροντίδας, τα οποία δόθηκαν την περίοδο 2013-2019, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες σε χρεοκοπία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, περίπου 10.000 οικογένειες κλήθηκαν δικαστικά να επιστρέψουν πίσω τις επιδοτήσεις που έλαβαν από το ολλανδικό κράτος, αφού κατηγορήθηκαν αδίκως για διαφθορά.

Ορισμένες από αυτές, βρέθηκαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας των απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Εν τέλει, αποδείχτηκε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες λανθασμένα έλεγξαν και αποφάσισαν την διεκδίκηση πίσω αυτών των κονδυλίων.

Για τον ολλανδό πρωθυπουργό όμως, η απώλεια ήταν μικρή, καθώς στις εκλογές του 2021 εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία, την οποία δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει για να «ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την πανδημία του κορονοϊού».

Πριν από έναν χρόνο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία, δίνοντας τέλος στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων (περιλαμβάνει το VVD, τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και δύο κεντρώα κόμματα, το D66 και τη Χριστιανική Ένωση).

Στις εκλογές που έλαβαν χώρα στην Ολλανδία το περασμένο φθινόπωρο, για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια το όνομα του Μαρκ Ρούτε δεν βρισκόταν στα ψηφοδέλτια, γεγονός που σηματοδότησε μία νέα εποχή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η νέα ηγεσία της Ολλανδίας έχει τη «σφραγίδα» του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος τα κατάφερε να συνάψει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και ο ίδιος δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ – Για πρώτη φορά στοχεύουν ρωσικό φυσικό αέριο

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter