Μάριος Τόκας: Η Κύπρος τιμά τον συνθέτη με έκδοση γραμματοσήμου

Μάριος Τόκας: Η Κύπρος τιμά τον συνθέτη με έκδοση γραμματοσήμου

Αναμνηστικό γραμματόσημο με την μορφή του μεγάλου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα θα κυκλοφορήσουν στις 27 Απριλίου τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Με την κυκλοφορία του γραμματοσήμου τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, τιμούν τον Μάριο Τόκα, με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του.

Στο αναμνηστικό γραμματόσημο για πρώτη φορά θα είναι εκτυπωμένος ραβδωτός κώδικας (QR code), που θα παραπέμπει τους χρήστες του στην επίσημη ιστοσελίδα του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη για μουσικές ακροάσεις. Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή. Έκτοτε, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, δημιούργησε την οικογένειά του, σπουδαία μουσικά έργα εμπνεόμενα και από τα σπάνια ηχοχρώματα της Κύπρου, χαρίζοντας τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον απανταχού Ελληνισμό.

Το 1978 εκδίδει τον πρώτο του δίσκο «Τα τραγούδια της παρέας». Οι επιτυχίες του διαδέχονται η μια την άλλη και η μουσική του απλώνεται γρήγορα όπου υπάρχουν Έλληνες, τα τραγούδια του ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές. Το 1996 έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία». Μερικά από τα τραγούδια του σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι όπως,«Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια» χαρακτήρισαν τον Μάριο Τόκα ως τον συνθέτη μελωδό.

Μελοποίησε σπουδαίους ποιητές, έγραψε μουσικές για θεατρικά, κινηματογραφικά και παιδικά έργα. Η τουρκική εισβολή και κατοχή ήταν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια όπως: «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», «Η δική μου η πατρίδα» κ.α. έργα που σημαδεύουν την καρδιά του κυπριακού Ελληνισμού. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων, που έτυχε, ήταν το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» το 2001, που του απονεμήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ετικέτες

Documento Newsletter