Με αφορμή την καταγγελία για παρακολούθηση μέσω του λογισμικού Predator ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, συνδέοντας το περιστατικό με την χθεσινή ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με tweet στο οποίο προχώρησε, παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην εξαιρούνται η ΕΥΠ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον έλεγχο όταν προμηθεύονται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την ίδια στάση με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του να βρεθεί παρακολουθούμενος.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας. Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο Μαξίμου», ανέφερε ο βουλευτής στο tweet του.
Η καταγγελία του @androulakisnick για παρακολούθηση από το λογισμικό #Predator είναι εξόχως σοβαρή. Χθες στο ν/σ για την τεχνητή νοημοσύνη πετύχαμε να μην εξαιρούνται η ΕΥΠ το ΥΠΡΟΠΟ & ΥΕΘΑ από τον έλεγχο όταν προμηθεύονται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Το @pasok δεν έθεσε το ↩️ pic.twitter.com/yLV7sUesAZ
— Marios Katsis (@marios_katsis) July 26, 2022
«Τέτοιες πρακτικές λοιπόν είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, του στρατού και των Μυστικών Υπηρεσιών και εσείς τις εξαιρείτε χωρίς καμία τεκμηρίωση. Εμείς λέμε ότι η μαζική παρακολούθηση πολιτών πρέπει να απαγορευθεί καθώς δεν είναι κάτι που ταιριάζει στο κράτος δικαίου. Πρέπει να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον λοιπόν, ότι η ΕΥΠ και τα άλλα δύο υπουργεία, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, σε περίπτωση που προμηθευτούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης AI, πρέπει να περάσουν οι συμβάσεις από τη Βουλή. Είστε υπόλογοι ως κυβέρνηση για την παρακολούθηση δημοσιογράφων με το λογισμικό Predator», υπογράμμισε την Δευτέρα ο κ. Κάτσης από βήματος Βουλής.
«Στο ζήτημα της εξαίρεσης των ΕΥΠ, υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπουργείου Άμυνας θεωρήσαμε απαραίτητο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και επειδή αυτοί οι φορείς διαχειρίζονται και μυστικά κονδύλια θεωρούσαμε και θεωρούμε αυτοί οι φορείς να υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος και να μην εξαιρούνται σε περίπτωση που κάνουν χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Προτείναμε την άρση της εξαίρεσης ή σε κάθε περίπτωση τη νομοθέτηση από τη Βουλή, να περάσουν πρώτα από τη Βουλή. Δεν κάνατε αυτό. Φέρατε προεδρικό διάταγμα που σημαίνει ότι περνάει από ΠτΔ και ΣτΕ. Λέμε ευθέως ότι η βουλή έχει πιο άμεση λογοδοσία στο λαό και έχει και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» Ανδρουλάκη: Καταγγέλλει απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό παρακολούθησης Predator