Μαρινάκης σε πανικό: «Καμία νέα απαγόρευση» για τις αναμεταδόσεις των δικών – Επίθεση σε δημοσιογράφους και αναφορές για συκοφαντικές αναρτήσεις

EUROKINISSI

Πανικόβλητος εμφανίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς όταν ρωτήθηκε για την τροποποίηση της κυβέρνησης που απαγορεύει τη μετάδοση δικών μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρονται» παρατηρητήρια, όπως αυτό που μεταδίδει τη δίκη της Χρυσής Αυγής ή την εκδίκαση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, μίλησε για συκοφαντικές αναρτήσεις και ότι δεν υπάρχει «καμία απαγόρευση».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Documentonews ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «επειδή είδα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που μάλιστα το εντυπωσιακό είναι, την τροποποίηση αυτή, που θα εξηγήσουμε ποια είναι αυτή η τροποποίηση, αν και έχω βγάλει σχετική ανακοίνωση, αλλά και στη συνέχεια μια συκοφαντική ανάρτηση, παραπλανητική ανάρτηση, του reportersunited.gr, είναι ίσως και μία απάντηση γιατί η Ελλάδα βγαίνει κάτω στις κατατάξεις από χώρες που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα, γιατί απλά οι έρευνες αυτές γίνονται είστε στο πόδι, είτε με στόχο να συκοφαντηθεί η κυβέρνηση της χώρας, άρα και η χώρα. Έχω εδώ μπροστά μου τη διάταξη του 2002, η οποία αναφέρεται σε νόμο του 1993. Τι ίσχυε λοιπόν από το 93΄με επικαιροποίηση το 2002. «Η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογραφική και μαγνητοφώνηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ΄εξαίρεση το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές εφόσον συναινούν εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον». Και λέει η διάταξη του 2024 «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8, δηλαδή αυτό που σας διάβασα αντικαθίσταται και η παράγραφος 1 διαμορφώνεται ως εξής «απαγορεύεται η ολική, μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, η μαγνητοφώνηση, η ηχογράφηση και η αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό ενώπιον ποινικού, αστικού διοικητικού δικαστηρίου. Δηλαδή μπαίνουν νέα μέσα τα οποία το 93΄και το 2002 δεν υπήρχαν. Κατ΄εξαίρεση το δικαστήριο όπως λέει και η προηγούμενη μορφή της διάταξης μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας, οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσια συμφέρον».

«Ανύπαρκτο θέμα»

Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης αναρωτήθηκε για το ποια είναι η νέα απαγόρευση που έκανε το υπουργείο δικαιοσύνης. «Το ψήφισε η αντιπολίτευση και το κατήγγειλε και το πήραν διάφοροι αναμεταδότες που συκοφαντούν την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο και έκαναν ένα θέμα το οποίο είναι ανύπαρκτο», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση του Documentonews ότι καθηγητές όπως ο κ. Κοντιάδης επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 93 του Συντάγματος οι συνεδριάσεις του κάθε δικαστηρίου πρέπει να είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής για τα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παραμένουν δημόσιες οι δίκες, εκτός και εάν αποφασίσει διαφορετικά το δικαστήριο, δηλαδή γίνουν κεκλεισμένων των θυρών κάποιων ειδεχθών αδικημάτων. Οι συνεδριάσεις παραμένουν δημόσιες. Εμείς μιλάμε για την τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή μέσω διαδικτύου αναμετάδοσή του»

Νομική συζήτηση ο περιορισμός της δημοσιότητας

Τέλος, σε μία άλλη επισήμανση του Documentonews για το γιατί η δημοσιότητα να περιορίζεται μόνο στο επίπεδο του δικαστηρίου και να μην έχει το δικαίωμα κάθε πολίτης στην ενημέρωση, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «αυτό είναι μία συζήτηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Είναι μία συζήτηση που ξεκινάει από το 1993. Τότε έκρινε το κράτος. Είναι μία νομική συζήτηση που δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η απάντηση για τη δημοσιότητα στις δίκες από το 13:15 μέχρι το 19:00 του βίντεο

YouTube video player

Διαβάστε επίσης:

Για «κενά στην άμυνα» μίλησε ο Μητσοτάκης αλλά ο Μαρινάκης βλέπει «κοπτοραπτική» του ΣΥΡΙΖΑ

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος αρνείται την εμπλοκή του και απειλεί δημόσια με αποκαλύψεις

Κατρίνης: «Όχι μπαλαντέρ ή κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ»