Μαρινάκης: «Ναι μεν αλλά» για την στοχοποίηση των Ρομά από τους Πλεύρη – Μαρκόπουλο

Μαρινάκης: «Ναι μεν αλλά» για την στοχοποίηση των Ρομά από τους Πλεύρη – Μαρκόπουλο

Σε ελιγμούς προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ότι αφορά τις ακροδεξιές δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη και του Δημήτρη Μαρκόπουλου, που υποστήριξαν ότι σε ποσοστό 84% οι Ρομά ευθύνονται για τις διαρρήξεις και τις κλοπές Ελλήνων στη χώρα. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Action 24 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε και για τους μετανάστες ότι ««το γεγονός ότι έχουμε εγκληματικότητα αλλοδαπών στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερη από τους Έλληνες είναι μία πραγματικότητα. Δεν στοχοποιείς κάποιον»

Σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι έχουμε καταφέρει με μια πολιτική, η οποία είναι εν εξελίξει, γιατί η εγκληματικότητα δεν μπορεί να εξαφανιστεί από τη μια ημέρα στην άλλη, ούτε να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια ή με μια διατύπωση, έχουμε καταφέρει να την αποκλιμακώσουμε στους επιμέρους δείκτες και της πιο ήπιας και της πιο βαριάς εγκληματικότητας, κι αυτό το κάνουμε με δυο τρόπους: Ο πρώτος τρόπος είναι να ενισχύουμε όσο μπορούμε την Αστυνομία και ημέρα με την ημέρα, να επιστρέφουν σε μάχιμες υπηρεσίες, όλο και περισσότεροι αστυνομικοί. Πιστοί στη δέσμευση του πρωθυπουργού, στην περσινή ΔΕΘ, αν το θυμάστε καλά. Το δεύτερο είναι ένα αυστηροποιούμε, αλλά με μία λογική δικαιοσύνης, τα εργαλεία τα οποία έχουν οι δικαστές στα χέρια τους, για να κρίνουν την κάθε υπόθεση. Να κλείνουμε δηλαδή, τα πάρα πολλά παραθυράκια, τα οποία ήταν ορθάνοιχτα για πάρα πολλές δεκαετίες και μιλώ από επαγγελματική πείρα, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε πρόωρες αποφυλακίσεις, σε εικονικές ποινές, ούτως ώστε, αυτοί οι οποίοι διαπράττουν ένα έγκλημα και κρίνονται ένοχοι από τη δικαιοσύνη, να εκτίουν μεγαλύτερες ποινές, εφόσον αυτό το αποφασίσουν οι δικαστές και οι ποινές αυτές, ονομαστικά, να συνάδουν με την πραγματική έκτιση».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία, λοιπόν, είναι ίδια για όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι δεδομένο αυτό και για τους αλλοδαπούς οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν δύο και τρεις ποινικοί κώδικες, ούτε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν. Από εκεί και πέρα επειδή, είναι και η βασική μου δουλειά, όλα αυτά τα χρόνια η δικηγορία, η μάχιμη δικηγορία, σίγουρα υπάρχουν κάποια επιμέρους στοιχεία, στατιστικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να δει κανείς, βλέποντας κάποια ζητήματα. Αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να συνδέουμε ζητήματα μετανάστευσης με ζητήματα εγκληματικότητας. Σίγουρα θα πρέπει να εντοπίζουμε αν υπάρχουν φαινόμενα σημειακής ή συγκεκριμένα φαινόμενα έξαρσης, αλλά η καλύτερη πολιτική η οποία αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα, την μειώνει, τη χτυπά όσο καλύτερα μπορεί, σε ένα κράτος, είναι οι νόμοι να γίνονται όλο και πιο δίκαιοι όλο και πιο αυστηροί χωρίς πολλά παραθυράκια, όπως σας είπα, και βέβαια να ενισχύονται οι αρμόδιες αρχές για να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν είναι fake news τα στοιχεία των βουλευτών της γαλάζιας παράταξης σχετικά με τις διαρρήξεις και τις κλοπές ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «κατ’ αρχάς, εδώ ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τον προβληματικό τρόπο ένταξης μιας κοινωνικής ομάδας, το οποίο δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο ελληνικό, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό. Και δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τη συζήτηση περί αντιμετώπισης της εγκληματικότητας χρειάζεται να την κάνουμε με αυτούς τους όρους. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κοινωνίες, τοπικές κοινωνίες – σας το λέω έχοντας γυρίσει πολλές φορές όλη την Ελλάδα – που διατυπώνουν συγκεκριμένα παράπονα για μιας συγκεκριμένης μορφής παραβατικότητα, με συγκεκριμένη προέλευση. Και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει, φοβούμενες το πολιτικό κόστος ή μην κατηγορηθούν ότι αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα με λάθος τρόπο, να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στις τοπικές κοινωνίες».

«Δεν πρέπει να πετάμε μία άποψη, μόνο και μόνο φοβούμενοι μήπως μας χαρακτηρίσουν κάπως»

Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο πως όταν βλέπεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες παραβατικότητας και οι τοπικές κοινωνίες στο λένε ξανά και ξανά, σε αρκετές περιοχές στη χώρα, έχεις υποχρέωση να το δεις και σημειακά το θέμα αυτό, χωρίς γενικεύσεις και χωρίς να βάζεις στη συνολική πολιτική σου δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό θα το κάνει η Κυβέρνηση και το κάνει. Και το κάνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες και στα τοπικά αστυνομικά τμήματα και συνολικά η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή, δεν πρέπει να πετάμε μία άποψη, μόνο και μόνο φοβούμενοι μήπως μας χαρακτηρίσουν κάπως»

«Οι βουλευτές μας, λοιπόν, διατυπώνουν μία αγωνία»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι βουλευτές μας, λοιπόν, διατυπώνουν μία αγωνία, μία ανησυχία. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτό το νούμερο ισχύει στην ακρίβειά του. Σίγουρα υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία τα οποία πρέπει να μας προβληματίζουν. Αλλά, το ξαναλέω, οι νόμοι, ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο τρόπος αντιμετώπισης, όλα αυτά είναι ίδια για όλους και τους Έλληνες πολίτες και τους αλλοδαπούς, οι οποίοι μπορεί να διαπράξουν ένα αδίκημα στη χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η 8χρονη Ναρίν στραγγαλίστηκε – Εντοπίστηκε υγρό από το στόμα της στο αυτοκίνητο του θείου της

Βρετανία: Ο όμιλος Guardian πουλάει τον Observer, την παλιότερη κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου

Ισραήλ: Αιτούντες άσυλο από την Αφρική στρατολογούνται για επιχειρήσεις στη Γάζα

Σοκ στον Λίβανο: Εξερράγησαν ταυτόχρονα εκατοντάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Δεκάδες οι τραυματίες

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ πλειοδοτούν για τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας

Η Γεωργία εναρμονίζεται με την Μόσχα και ψηφίζει νόμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Καταδίκη της Ισπανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μετάγγιση αίματος σε Mάρτυρα του Ιεχωβά παρά τη θέλησή της

 

 

 

Documento Newsletter