Έχουν περάσει εννιά μέρες από το πρώτο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento για το παραδικαστικό κύκλωμα πλαστογράφησης ποινικών μητρώων και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, όπως και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τηρούν σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα, για τα οποία υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, τους έχουν αποσταλεί από την περασμένη Τετάρτη, εν είδει αναφοράς. Στη σχετική ερώτηση του Documento στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη. Έχω απαντήσει σε προηγούμενες ερωτήσεις σας. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει. Οφείλει η δικαιοσύνη και αυτό κάνει κάθε φορά να ερευνά εξονυχιστικά κάθε τέτοια καταγγελία».
Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία, εφόσον ισχύουν αυτά που αναφέρονται», προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχουν παρεπόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, να γίνουν. Είναι μία διαδικασία που περιμένουμε να δούμε τι τελικά ισχύει».
Σημειώνεται ότι η αδράνεια του υπουργού δικαιοσύνης και της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου υπάρχουν, τη στιγμή που το πεδίο της διαφθοράς που επιτρέπει σε επιτήδειους την πλαστογράφηση των ποινικών μητρώων βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ίδιο το υπουργείο κα υπάρχει ο κίνδυνος εξαφάνισης των ιχνών που πιστοποιούν το έγκλημα.
Οι ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης
Τα στοιχεία για τα ποινικά μητρώα ανασύρονται από ένα ψηφιακό αρχείο που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίησή του έγινε (και λειτουργεί) από τη γνωστή εταιρεία Singular. Οταν κάποιος πολίτης ή οι δικαστικές αρχές αναζητούν αυτό που πρακτικά αποκαλούμε στοιχεία για το ποινικό μητρώο, ουσιαστικά αναζητείται στο αρχείο του υπουργείου Δικαιοσύνης αν υπάρχουν καταδίκες. Αν για το συγκεκριμένο πρόσωπο υπάρχουν καταδίκες, τότε αυτές αναγράφονται αυτόματα στο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, ενώ αν δεν βρεθούν, το σύστημα γράφει τη λέξη «ΜΗΔΕΝ».
Η καταχώρηση των στοιχείων για τους πολίτες γίνεται με βάση την περιοχή γέννησης και το πιστοποιητικό εκδίδεται από την εισαγγελία της περιοχής. Αν κάποιος έχει γεννηθεί για παράδειγμα στην Κόρινθο, όπου κι αν μένει θα πάρει πιστοποιητικό από την Εισαγγελία Κορίνθου.
Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 569 ΚΠΔ): «Σε κάθε δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφονται τα εξής: α) τα στοιχεία της ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά το δελτίο και ιδίως το πλήρες ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, την ημερομηνία, την πόλη και το κράτος γέννησης, το φύλο, την ιθαγένεια ή τις ιθαγένειες, το τυχόν προηγούμενο ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, τον αριθμό και το είδος των εγγράφων ταυτοποίησης και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Αν πρόκειται για έγγαμο, αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του συζύγου».
Οι απαιτήσεις του νόμου είναι απολύτως λογικές γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία κάποιου προσώπου του οποίου αναζητούνται τα στοιχεία. Πώς λοιπόν το κύκλωμα καταφέρνει να παρακάμψει ένα ψηφιοποιημένο σύστημα και να
εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά ποινικού μητρώου χωρίς να χτυπήσει συναγερμός; Πώς βεβαιώνει πλαστά στοιχεία ενώ όλα είναι ψηφιακά και το σύστημα θεωρητικά απρόσβλητο; Δύο είναι οι υπεύθυνοι: το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το δικαστικό σύστημα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να δράσει το κύκλωμα και κάποιοι που έχουν πρόσβαση στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η «παραγγελία» για την έκδοση ενός πλαστού πιστοποιητικού ποινικού μητρώου κοστολογείται από 10.000 έως και 30.000 ευρώ. Το ποσό φαίνεται πως εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα του λόγου για τον οποίο χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού, το πόσο «βαρύ» είναι το όνομα του αιτούντος και ποια είναι η οικονομική του επιφάνεια.
Παρότι ο νόμος αλλά και σχετικές εισαγγελικές διατάξεις προβλέπουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση ενός προσώπου με ασφάλεια, συμβαίνει το εξής παράλογο και παράνομο: σε πιστοποιητικά ποινικού μητρώου που εκδίδονται για δικαστική χρήση, δηλαδή με αίτημα των δικαστικών – ανακριτικών αρχών, δεν αναγράφονται ούτε ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ούτε το ΑΦΜ ούτε η ακριβής ημερομηνία γέννησης. Σε πιστοποιητικά μάλιστα που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει μόνο το έτος γέννησης και όχι η ημερομηνία γέννησης, στοιχείο απαραίτητο για την ταυτοποίηση. Αντιθέτως, όταν ο πολίτης ζητήσει μέσω ΚΕΠ ή OpenGov πιστοποιητικό, ορθά ζητούνται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης και αν δεν δοθούν, δεν προχωρά η έκδοση. Όταν δε εκδίδεται το πιστοποιητικό, όλα τα στοιχεία αυτά εκτυπώνονται και στο δελτίο. Παρότι με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ανοίξει αυτή η τρύπα διαφθοράς στο σύστημα, έχουν ευθύνη και τα δικαστήρια που αποδέχονται τα ποινικά μητρώα χωρίς αναγραφή των στοιχείων ταυτοποίησης. Δηλαδή χρησιμοποιούν πιστοποιητικά ελλιπή που μπορεί να είναι και πλαστά.
Διαβάστε επίσης:
Το Documento αποκαλύπτει πώς πλαστογραφούνται τα ποινικά μητρώα – Από 10.000 έως 30.000 ευρώ η τιμή
Στον Άρειο Πάγο η αποκάλυψη του Documento για το παραδικαστικό με τα πλαστά ποινικά μητρώα
Καλύπτουν Άρειος Πάγος και Φλωρίδης το παραδικαστικό με τα πλαστά ποινικά μητρώα;