«Ο λαϊκισμός και η κινητοποίηση γύρω από μια “ονειρεμένη ταυτότητα” με αλυτρωτική διάσταση, αποτελούν φρένο στην εξέλιξη, ενόψει μιας τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ» εκτίμησε η βουλευτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Γαλλικό Κοινοβούλιο Μαριέττα Καραμανλή, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός. Αναγνώρισε όμως ότι η συνάντηση στο Νταβός αποτελεί “ένα πρώτο μικρό βήμα” εξέλιξης.
Στο ερώτημα κατά πόσο η πρώτη αυτή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως θετική για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και να συμβάλει στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στα Βαλκάνια, η κ.Καραμανλή απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι κάθε πρωτοβουλία και κάθε προσπάθεια προσέγγισης των απόψεων, μπορεί και θα πρέπει μάλιστα να επικροτηθεί.
Επί σειρά ετών, τάσσομαι υπέρ της ανάπτυξης μιας νοοτροπίας διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών. Υποστηρίζομαι τη θέσπιση νέων περιφερειακών οργάνων για την εξέταση των θεμάτων και την προοδευτική επίλυση των διαφορών. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση τόσο συμβολική όσο και εδαφική, με μια αλυτρωτική διάσταση».
Δεν γνωρίζουμε την ουσία της συζήτησης (ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς), γνωρίζουμε όμως το πλαίσιο» επισήμανε Καραμανλή και πρόσθεσε: «Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, σημειώνω ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός έδειξε, από την εκλογή του τον Ιούνιο του 2017, ότι σκόπευε να αλλάξει το όνομα της χώρας του.
Το να είσαι στα Βαλκάνια χωρίς να ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σήμερα μια δυσκολία για την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει καταρχάς να λυθούν ορισμένες διαφωνίες που προκύπτουν από αμφισβητήσιμες και μη ρεαλιστικές αξιώσεις. Επιπλέον, οι αποκλίσεις παραμένουν βαθιές και ενώ ο λαϊκισμός απειλεί, η κινητοποίηση γύρω από μια “ονειρεμένη” ταυτότητα, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα κόμματα και τους ηγέτες, ώστε να αρνηθούν οποιαδήποτε εξέλιξη.
Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, κάτι που απέχει πολύ από το να γίνει. Έτσι, καθένας από τους ηγέτες, για καθαρά δικούς του λόγους τάσσεται υπέρ μιας εξέλιξης, για ένα πρώτο βήμα που όμως δεν λέει τίποτα για το τι συγκεκριμένο θα γίνει. Η μετονομασία ενός δρόμου και ενός αεροδρόμιου δεν μπορεί να συνοψίσει ή να προϊδεάσει για μια βαθιά πολιτική αλλαγή, παραμένει όμως ένα πρώτο μικρό βήμα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ