Την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι γονείς ώστε να μη μεταφέρεται ο ιός στα σχολεία επισημαίνει στο Documento η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Μαρία Τσολιά.
«Πέρυσι και πρόπερσι –εκτός από κάποια μεμονωμένα περιστατικά– είδαμε τον ιό να πηγαίνει από τους ενήλικες προς το σχολείο. Ολη η βιβλιογραφία έλεγε ότι το σχολείο αντανακλά τι γίνεται στην κοινότητα. Αρα, αν θέλουν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους και τη σχολική τους ώρα, ας τρέξουν να εμβολιαστούν» επισημαίνει.
Σχολιάζοντας τις νέες προϋποθέσεις για την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων η κ. Τσολιά δηλώνει: «Στόχος είναι να μην κλείνει το σχολείο, γιατί πέρυσι διαπιστώσαμε για ασήμαντη αφορμή να κλείνουν τμήματα, να κλείνει ολόκληρο το σχολείο, επομένως θέλουμε να το αποφύγουμε φέτος, με δεδομένο ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, τα μέτρα και τα τεστ και θα διαπιστώνουμε κάποιον ακόμη και σε προσυμπτωματικό στάδιο και θα φεύγει ο θετικός. Ελπίζουμε ότι με τους συχνούς ελέγχους θα προλαμβάνουμε τη μετάδοση μέσα στο σχολείο. Το πρωτόκολλο λειτουργίας μπορεί να αναθεωρηθεί αν αλλάξουν ριζικά τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Στα παιδιατρικά νοσοκομεία
«Δεν έχουμε μεγάλη αύξηση σε κανένα κύμα νοσηλειών ούτε διασωληνώσεων» λέει η καθηγήτρια Μ. Τσολιά, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί, γιατί οπωσδήποτε το σχολείο είναι συνωστισμός, αλλά έχουμε προσπαθήσει να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα και τις αποστάσεις να τηρούν όσο μπορούν και τον αερισμό των αιθουσών, που είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Τέλος, σχετικά με τη βαρύτητα των περιστατικών εξηγεί ότι «και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση περιστατικών και νοσηλειών, αλλά δεν έχει αποδειχτεί να έχει αυξημένη βαρύτητα η νόσος. Μεταδίδεται πιο εύκολα, αυξάνονται τα κρούσματα και εφόσον αυξάνονται τα κρούσματα θα αυξηθούν και οι νοσηλείες, αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι αυξάνεται η βαρύτητα».
Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο
Σχετικά με τα κοινά χαρακτηριστικά των παιδιών που καταλήγουν να νοσηλευτούν η κ. Τσολιά επισημαίνει: «Υπάρχουν νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ογκολογικοί ασθενείς, παιδιά με νευρολογικά προβλήματα. Τα βαρύτερα περιστατικά όμως που έχουμε δει στο δικό μας νοσοκομείο (σ.σ.: Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») ήταν έφηβοι παχύσαρκοι. Ισως επειδή τα παιδιά που έχουν νοσήματα συγκεκριμένα προφυλάσσονται και περισσότερο».
Οσο για τα παιδιά που δεν ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, «τα περισσότερα έκαναν λίγες μέρες πυρετό και μετά έφευγαν. Δηλαδή και αυτά που νοσηλεύτηκαν δεν παρουσίασαν στη συντριπτική πλειονότητα σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια είχαμε και έναν αριθμό παιδιών που παρουσίασε το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, κάποια από αυτά είχαν αρκετά σοβαρή νόσο και χρειάστηκε να μπουν στη ΜΕΘ, αλλά και αυτά τελικά ανάρρωσαν τα περισσότερα χωρίς υπολείμματα».
Τέλος, αναφορικά με το φαινόμενο long Covid στα παιδιά η κ. Τσολιά εξηγεί: «Η συχνότητά του είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στους ενήλικες. Δεν είναι όμως αμελητέο, το λαμβάνουμε υπόψη γιατί μπορεί να προκαλέσει και εδώ χρόνια συμπτώματα. Συνεχίζουμε να τα παρακολουθούμε επειδή δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη εμπειρία διεθνώς καθώς είναι λιγότερο συχνό απ’ ό,τι στους ενήλικες».