Μαρία Απατζίδη: Να μπει τέλος στη μνημονιακή φτώχεια

Μαρία Απατζίδη: Να μπει τέλος στη μνημονιακή φτώχεια

Η υποψήφια βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ανταπόκρισης στο προεκλογικό κάλεσμα του γραμματέα του κόμματος για μετεκλογική συμπόρευση αποτελεί απόδειξη ότι τα λοιπά προοδευτικά κόμματα «προτίμησαν τους ολιγάρχες τους». Μιλώντας στο Documento κρίνει ότι το σχήμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» έχει ακόμη κοινωνικά ερείσματα, ενώ περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος «Δήμητρα» και παραθέτει τους προσωπικούς της πολιτικούς στόχους σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Θεωρείτε ότι το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» έχει κοινωνικά ερείσματα πέντε χρόνια μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου;

Η μνημονιακή επιτήρηση υπαγορεύει πολιτικές, αποφάσεις, περιορισμούς, δημοσιονομικά περιθώρια και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το επόμενο πακέτο λιτότητας, είτε το πουν μνημόνιο είτε όχι, θα έρθει σύντομα. Σίγουρα λοιπόν έχει κοινωνικά ερείσματα η απελευθέρωση από τη διεθνή και ντόπια ολιγαρχία που διαιωνίζει τη μνημονιακή φτώχεια. Αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές ρήξεις, όχι σε θεωρίες. Σας θυμίζω το πολυνομοσχέδιο που καταθέσαμε ως πρόταση νόμου στα τέλη του 2020, με σειρά από αυτές τις ρήξεις διατυπωμένες με τεχνοκρατική σαφήνεια.

Θα στηρίζατε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να καταργήσει αντιδραστικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας, η ιδιωτικοποίηση του νερού, η κατάργηση του οκταώρου και της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ο.κ.;

Ο ειδικός σκοπός της κυβέρνησης ειδικού σκοπού ποιος θα είναι; Απλώς ένα βραχύβιο γράψε σβήσε νομοθετημάτων, μια στιγμιαία επικοινωνιακή «απομητσοτακοποίηση» στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού; Μήπως τελικά είναι η διαιώνιση της ελληνικής ολιγαρχίας αλλά με ανθρώπινο και προοδευτικό πρόσωπο; Για μας δεν είναι «ειδικός σκοπός» το ποιος κάθεται στο Μαξίμου, χωρίς να παραβλέπουμε τις διαφορές τους. Ειδικός σκοπός είναι οι πολιτικές απελευθέρωσης για να ζήσει ο κόσμος. Αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν με συνεργασία δυνάμεων αποφασισμένων για μια πολιτική ρήξης και απελευθέρωσης. Τους καλέσαμε όλους. Προτίμησαν τους ολιγάρχες τους.

Εκτιμάτε ότι το σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών «Δήμητρα» είναι εξαγγελία που ενθουσιάζει ή φοβίζει τους πολίτες;

Το ψηφιακό σύστημα συναλλαγών «Δήμητρα», ένα μόνο από τα πολλά σκέλη του προγράμματός μας, το έφερε τώρα στην επιφάνεια το τηλεοπτικό παιχνίδι του Μαξίμου για δικούς του λόγους, ενώ αποτελεί πρόγραμμά μας από το 2018. Πρόκειται για μια κρατική πλατφόρμα δωρεάν εξωτραπεζικών συναλλαγών χωρίς τα τραπεζικά χαράτσια, δίπλα στο τραπεζικό σύστημα. Κοιτάξτε, όταν π.χ. η Viva Wallet δημιουργεί κερδοσκοπική πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών ιδιοκτησίας και κέρδους ιδιώτη όλα ωραία και καλά, ας χρησιμοποιηθεί μάλιστα και από το κράτος για τα pass. Αν όμως στήσει το κράτος δωρεάν πλατφόρμα εξωτραπεζικών συναλλαγών, ξαφνικά «φοβούνται οι πολίτες». Αντιλαμβάνεστε εύκολα ποιος ενορχηστρώνει αυτό το παιχνίδι. Τι δυνατότητα δίνει ένα σύστημα «Δήμητρα»; Την επιλογή απελευθέρωσης από τα χαράτσια που χωρίς κανένα λόγο ζητάει ο τραπεζίτης ιδιώτης. Αυτή είναι μία από τις πολλές «απελευθερώσεις» για τις οποίες έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε μορφή νομοσχεδίου. Αλλες αφορούν τη στέγαση, τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, το ρεύμα, την ακρίβεια. Οι πολίτες θα κρίνουν αν αυτές οι εξαγγελίες τούς ενθουσιάζουν. Πάντως ένα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα: δεν ενθουσιάζει καθόλου το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι ήσασταν περίπου τέσσερα χρόνια βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής, ποιος είναι ο απολογισμός της θητείας σας; Στην επίλυση ποιων τοπικών προβλημάτων συνεισφέρατε; Και ποιοι είναι οι στόχοι σας σε περίπτωση που επανεκλεγείτε;

Συνήθως οι βουλευτές, τουλάχιστον σε άλλα κόμματα, προκύπτουν είτε από πολυετείς κομματικούς σωλήνες είτε από τζάκια είτε από ακολουθίες συμφερόντων. Η δική μου περίπτωση είναι διαφορετική. Πόντια από το Μενίδι με παλιννοστούντες γονείς, απόφοιτος ΤΕΙ, χαμηλόμισθη ιδιωτική υπάλληλος για δέκα χρόνια, σε πολιτικό κόμμα γράφτηκα για πρώτη φορά με το ΜέΡΑ25. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι στην κοινοβουλευτική ομάδα που κατονομάζει με όνομα και επώνυμο τα συμφέροντα που εξυπηρετούν η νομοθέτηση και η διακυβέρνηση την ίδια ώρα που το μνημονιακό – ολιγαρχικό τόξο αποφεύγει την ταμπακέρα όπως ο διάολος το λιβάνι. Ετσι ξεσκεπάστηκε μια σειρά από πολιτικές ενάντια στους πολίτες, στον λαό, που αν δεν ήμασταν στη Βουλή, δεν θα είχαν ακουστεί ποτέ.

Πέρα από αυτό, προσπάθησα να πάρω στα σοβαρά τη δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου: δηλαδή να φέρνω προβλήματα δημόσιου συμφέροντος αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος των πολιτών ενώπιον των αρμόδιων υπουργών με θεσμική υποχρέωση να απαντήσουν. Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι η προσπάθειά μου να συνεισφέρω στο να μη σβήσει η ελπίδα, στο να συνειδητοποιηθεί μέσω του λόγου και της δράσης του ΜέΡΑ25 ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι οι πολίτες δεν είναι καταδικασμένοι να τους κυβερνά τη ζωή μια δικομματική εναλλαγή στα συμφέροντα των ολιγαρχών και όχι των πολλών. Με απασχολεί πάρα πολύ να συνεχίσω να λογοδοτώ στα κοινωνικά στρώματα από τα οποία προέρχομαι. Αυτή θέλω να είναι η συνεισφορά μου στην επόμενη Βουλή: σκληρός και δίκαιος έλεγχος στους «από πάνω» και λογοδοσία στους πολλούς, σε όσους δεν τα βγάζουν πέρα και δεν έχουν φωνή στους θεσμούς. Αλλά, το πιο σημαντικό: συνεισφορά στο να μη σβήσει η ελπίδα. Στο να γνωρίζουν οι πολίτες πως η σημερινή ντροπή δεν είναι νομοτέλεια, πως όλα μπορούν να είναι αλλιώς και πως αυτό είναι απόλυτα εφικτό μέσω πολιτικών ρήξης.

Documento Newsletter