Μαρέβα-Game: Επιχειρηματικά παιχνίδια με οσμή πολιτικής

Μαρέβα-Game: Επιχειρηματικά παιχνίδια  με οσμή πολιτικής

Είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι η πρώτη κυρία της ΝΔ ή ένας εξωθεσμικός παράγοντας στο κόμμα προσηλωμένη σε δικά της παιχνίδια; Όλο και πιο συχνά το ερώτημα απασχολεί τα εσωκομματικά πηγαδάκια και ίσως θα ήταν άδικο κουτσομπολιό αν η ίδια δεν επιβεβαίωνε έναν ιδιότυπο πολιτικό ρόλο που ενοχλεί το ακροατήριο της ΝΔ.

 Γιατί αφού η Μαρέβα έκανε τις εμφανίσεις της ως καλή νοικοκυρά που σκουπίζει με ηλεκτρική σκούπα στο Facebook, αφού κόσμησε τις αναρτήσεις του συζύγου της τύπου «η Μαρέβα κι εγώ» στα social media και αφού υπηρέτησε το πρότυπο –ίσως και το άγχος – του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια εικόνα οικογενειακής σύμπνοιας αμερικανικού τύπου, τώρα περνά σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «δικό της παιχνίδι» στη ΝΔ. 

Η πρόσφατη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» στην οποία εμφανίζεται ως «Ελληνίδα επιχειρηματίας» χωρίς άλλες ιδιότητες, η Μαρέβα επεκτείνει την πρόκληση πέραν του ακροατηρίου της ΝΔ. Δείχνει να πολιτεύεται και ταυτόχρονα να επιχειρεί ή ακόμη χειρότερα να χρησιμοποιεί το ένα για να πετύχει το άλλο. Το καλοκαίρι του 2016 η Μ. Γκραμπόφσκι συνόδευσε τον σύζυγό της σε επίσημο ταξίδι στο Ισραήλ, αλλά ανεπισήμως έκανε τα επαγγελματικά της ραντεβού εκτός κάθε πρωτοκόλλου. Ηταν η διακριτική τότε αρχή των σχολίων. 

Οι κακές γλώσσες στη ΝΔ –και μάλλον πλέον για τη Μαρέβα είναι πολλές, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη– λένε πως δεν έχει καμιά ομοιότητα με τις πρώην πρώτες κυρίες της ΝΔ και φυσικά πρωτίστως με τη μητέρα του Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίες δεν πολιτεύονταν και ήταν διακριτικές. Οι γηραιότεροι απ’ αυτούς βρίσκουν ωστόσο ομοιότητα με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ Γεωργίου Ράλλη, η οποία ως εισαγωγέας του οίκου Lacoste δεν κράτησε όσο θα έπρεπε την επιχειρηματική της δραστηριότητα μακριά από τον σύζυγό της και την πολιτική.

Ακόμη και όταν αποκαλύφτηκε από το Documento πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, ενώ πολλά από περιουσιακά στοιχεία της δεν δηλώνονται σε δήλωση πόθεν έσχες με το επιχείρημα του χωρισμού της από τον Κυρ. Μητσοτάκη, το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, παρότι σκεπτικό, δεν ζήτησε εξηγήσεις. 

Το ζεύγος Μητσοτάκη έπαιζε την κολοκυθιά σε σχέση με το πόσα χρόνια ήταν σε διάσταση, άρα πότε έπρεπε να κάνουν δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρέβας που εμφανίστηκαν αυτομάτως μετά τον χωρισμό, αλλά ακόμη και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι ασπάστηκαν την παράκλησή του να μην τον φέρουν σε δύσκολη θέση για θέμα που είχε και άλλες προσωπικές και ευαίσθητες διαστάσεις. Η ίδια διακριτικότητα όμως δεν τηρήθηκε ως γραμμή από την ίδια. Συνέχισε να αποτελεί πρόσωπο επικαιρότητας με αναρτήσεις της στα social media, δημοσιοποιώντας προσωπικές στιγμές και τα ίδια τα παιδιά της στο διαδίκτυο. 

Παράλληλα συνέχισε να οικοδομεί το προφίλ της δυναμικής επιχειρηματία, αν και από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες δεν έλειπαν οι offshore και οι γκρίζες περιοχές. «Η Μαρέβα δείχνει να θέλει να προλάβει κάτι και να καθιερώσει έναν ρόλο ως κυρία Μητσοτάκη αλλά κυρία Μητσοτάκη παύλα επιχειρηματίας» λέει άτομο της παλιάς επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, το οποίο δεν κρύβει την ενόχλησή του για το είδος της τρέχουσας επικοινωνιακής στρατηγικής. «Η Μαρέβα» επιμένει «συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις συνιστώσες που δημιουργούν αυτό που εμφανίζεται ως κόμμα. Οι άλλες δύο είναι οι αμερικανοτραφείς επικοινωνιολόγοι που τον ξαπλώνουν στα άχυρα και τον καταγράφουν ως Μεσσία και οι ακροδεξιοί από τους οποίους δανείζεται την επιθετικότητα και όπως πάει και τις πολιτικές θέσεις».

Πρώτη κυρία αλλά κατά το δοκούν

Στις 21 Αυγούστου, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο ρεπορτάζ της Φλόρα Γουίσντορφ, Ελληνες επιχειρηματίες μιλούν για την οικονομία παραθέτοντας εμπειρίες και κρίσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που παραχωρούν συνέντευξη είναι και η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία εμφανίζεται ως συνιδρυτής της εταιρείας Dione+Zeus και επικεφαλής της Endeavor Greece που συμβουλεύει επιχειρηματίες. Η κ. Γκραμπόφσκι στην παρουσίασή της αυτή δεν λέει ότι είναι επίσης σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ. Το περίεργο είναι πως δεν το αναφέρει ούτε η εφημερίδα. Ζητήσαμε τον συντάκτη του ρεπορτάζ αλλά και την εφημερίδα να μας απαντήσουν γιατί παρακάμπτεται η σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Γκραμπόφσκι στο ρεπορτάζ και δημιουργείται μια όχι και τόσο έντιμη σχέση με τον αναγνώστη. Η εφημερίδα δεν μας απάντησε. Ποιο σημαντικό είναι όμως τι λέει η ίδια η κ. Γκραμπόφσκι για την ελληνική οικονομία:

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνον στον χώρο των start-up και η τέχνη αρχίζει να συνέρχεται. Σε παραμελημένες συνοικίες ανοίγουν νέες γκαλερί, εστιατόρια και καφέ. Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα» λέει η κ. Γκραμπόφσκι. «Αυτό που βελτιώνει το κλίμα είναι η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής – φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Καταρχήν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κάνει την παραδοχή για καλή πορεία της οικονομίας, πράγμα το οποίο δεν ταιριάζει με το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφής της χώρας. Η απόδοση της καλής πορείας της οικονομίας σε μελλοντολογικές προβλέψεις της αγοράς προφανώς δεν αντέχουν σε κριτική, αφού στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι χρηματιστήριο αλλά πολιτικές πράξεις. Η οικονομία πηγαίνει ή δεν πηγαίνει καλά εξαιτίας αυτού που κυβερνά. Η αναφορά της Μαρέβας στην οικογενειοκρατία μοιάζει με σφαίρα στην καρδιά της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία με το σύνολο σχεδόν των μελών της τρέφει και κυρίως τρέφεται από την πολιτική. Εκτός αν υποθέσουμε πως η απόκρυψη της ταυτότητας της κυρίας Γκραμπόφσκι από την «Die Welt» έγινε για να μπορέσει να αποδώσει τις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην οικογένειά της.

«Δεν ήταν ούτε ΝΔ ούτε μητσοτακική, ήταν πάντα επιχειρηματίας»

Το 2016 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι φαίνεται πως χρησιμοποίησε την ιδιότητα του συζύγου της για να κάνει μπίζνες. Τον συνόδευσε στο Ισραήλ, όπου με εξαίρεση κάποιες τυπικές φωτογραφίσεις, τον εγκατέλειψε για… δουλειές. Η κ. Γκραμπόφσκι προτίμησε να είναι επιχειρηματίας με την ιδιότητα της συζύγου Μητσοτάκη παρά σύζυγος Μητσοτάκη επιχειρηματίας. Εγραψε το «Βήμα» για την επίσκεψη της Μαρέβας στο Ισραήλ ως πρώτης κυρίας της ΝΔ:

«Ούτε άγχος ούτε καν προετοιμασία είχε, όπως λέει, η Μαρέβα Μητσοτάκη που συνόδευσε για πρώτη φορά τον σύζυγό της Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αγχος δεν είχε γιατί συνδύασε τις… business, τη θρησκεία και την πολιτική. Και τούτο γιατί μετείχε μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης, δηλαδή στην επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στο Μουσείο. Τις υπόλοιπες ημέρες έκανε το δικό της πρόγραμμα ως αντιπρόεδρος της εταιρείας Endeavor. Και με την ευκαιρία επισκέφθηκε τα μεγαλύτερα malls του Ισραήλ, όχι για να αγοράσει φορέματα, αφού διαθέτει τα δικά της, αλλά επειδή επιδιώκει συνεργασία μαζί τους, με την εταιρεία Zeus+Dione που διαθέτει».

«Η Μαρέβα δεν υπήρξε ποτέ ούτε ΝΔ ούτε λάτρης των Μητσοτάκηδων. Ηταν επιχειρηματίας και χρησιμοποιούσε τις ευκαιρίες» λέει παλιά συνάδελφός της στην Deutsche Bank και κοινή φίλη με την Ελένη Δενδρινού, σύζυγο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο της Siemens, με την οποία η Μαρέβα είχαν πολύ καλές σχέσεις.

Το διάστημα που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο (πραγματικά άγνωστη περίοδος αφού και οι ίδιοι δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες), η Μαρέβα δεν είχε ιδιαίτερες πολιτικές αναφορές. Οσες φορές όμως εκφραζόταν πολιτικά, το έκανε για να συμφωνήσει με άλλους εκτός ΝΔ και σίγουρα όχι με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μια υποτυπώδης έρευνα στο Τwitter της Μαρέβας δείχνει πως θαυμάζει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλο αλλά και τον Κώστα Σημίτη. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 πόσταρε «(Ξανα)φέρτε το Σημίτη πίσω!».

Το 2013, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός και μάλιστα Ηλεκτρονικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, η Μαρέβα έγραψε στο Τwitter « Διαβάζω από μακριά… τι θλίψη… Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα χωρίς καμία σταθερά… ένα μπάχαλο»

Οταν έγινε η ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και ο Μητσοτάκης υπουργός, αλλά έγραψε «Αίσχος! Παρότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητούσε μέτρα ασφαλείας για το Μουσείο Ολυμπίας, το υπουργείο το αγνοούσε. Απόλυτη αδιαφορία και ακυβερνησία».

Η Μαρέβα αναπαρήγε ωστόσο στο Τwitter συχνά τον Αδωνη Γεωργιάδη. Μια συμπάθεια η οποία φαίνεται στη συνέχεια να διακατέχει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχουν όμως αναρτήσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Στις 22 Οκτωβρίου 2015, ενώ είναι σε εξέλιξη η εσωκομματική κούρσα για την προεδρία της ΝΔ, η Μαρέβα κάνει προώθηση tweet που γράφει ο Aδωνης Γεωργιάδης με το hashtag #Αδωνις για Πρόεδρος#, προωθώντας ανοιχτά την υποψηφιότητά του.

Η ανάλυση του διαδικτυακού χαρακτήρα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι δείχνει επιχειρηματία που έχει πολιτικές συμπάθειες πέραν της ΝΔ και κυρίως του συζύγου της. Σήμερα η Μαρέβα ανεβάζει σπάνια κάποιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φείδεται όμως καθόλου της προώθησης αναρτήσεων του Αδωνη Γεωργιάδη, ακόμη και με ακραίες θέσεις. Συμπάθεια που μάλλον επιβεβαιώνει όσους την κατηγορούν για ένα πολιτικής και επιχειρηματικότητας Μαρέβα-game. 

Documento Newsletter