Μαραθώνιος: Ο μύθος για βλάβη στα νεφρά των δρομέων και η αλήθεια

Μαραθώνιος: Ο μύθος για βλάβη στα νεφρά των δρομέων και η αλήθεια

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σκληρή προπόνηση σε ζεστό κλίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τις επιδράσεις της συμμετοχής στον μαραθώνιο στη λειτουργία τους.

Η συμμετοχή σε ένα αγώνα μαραθωνίου βλάπτει, τουλάχιστον προσωρινά, τη λειτουργία των νεφρών, απέδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Kidney Diseases από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Η έρευνα
Οι επιστήμονες του Γέιλ έκαναν την έρευνά τους σε δρομείς που συμμετείχαν το 2015 στον Μαραθώνιο του Χάρτφορντ. Υπέβαλλαν 22 δρομείς (9 άνδρες και 13 γυναίκες) σε εξετάσεις αίματος μια ημέρα πριν, 30 λεπτά μετά το τέλος του αγώνα και δύο μέρες αργότερα. Οι δρομείς είχαν μέση ηλικία τα 44 χρονών.

Το 82% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της κρεατινίνης παρόμοια με εκείνη της νεφρικής νόσου σταδίου 1 και 2. Επίσης, το 73% είχαν διαγνώσεις μικροσκοπικών τραυματισμών στα νεφρά τους.

Η κρεατινίνη είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού που περιέχει άζωτο. Παράγεται καθημερινά από τους μυς που εργάζονται και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Η μέτρηση της κρεατινίνης στο αίμα, σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ουρίας, χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Το συμπέρασμα

Ο Δρ. Chirag Parikh -καθηγητής στην πανεπιστημιακή ιατρική σχολή του Yale και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης- τόνισε πως ενδεχομένως ο μαραθώνιος δρόμος «θα μπορούσε να προκαλέσει οξύ στρες και να συμβάλει στην εξέλιξη μίας υφιστάμενης χρόνιας νεφρικής νόσου». Συμπλήρωσε πως οι δρομείς θα πρέπει να μιλήσουν για αυτό, με τον γιατρό τους και με τους προπονητές τους και υπογράμμισε πως με την κατάλληλη προετοιμασία, οι νεφροί θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε αυτή τη σωματική καταπόνηση.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των μαραθωνοδρόμων είναι εντάξει, καθώς οι 22 άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν φυσιολογική νεφρική λειτουργία και τρέχουν τα τελευταία 12 χρόνια -κατά μέσο όρο- σε μαραθώνιους. Οπότε, εάν ο μαραθώνιος προκαλούσε μία μόνιμη νεφρική βλάβη, αυτοί οι δρομείς θα είχαν ελάχιστη λειτουργία νεφρών», υποστήριξε ο καθηγητής.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως ορισμένοι δρομείς -συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από νεφρική νόσο, διαβήτη, υπέρταση ή παίρνουν φάρμακα και βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία- θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών. Επίσης οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως τα ευρήματα που παρουσιάζουν θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μελλοντικές έρευνες, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό δείγματος.

Υπενθυμίζεται ότι είναι αποδεδειγμένο πως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της διάθεσης και η μακροζωία, με παράλληλη μείωση του κινδύνου για εκδήλωση παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter