Παραμένει επικίνδυνος ο σχολικός χώρος του Μαράσλειου Διδασκαλείου αφού 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από πίνακα διδασκαλίας. Υπενθυμίζεται πως στις 26 Φεβρουαρίου 2024, είχε σημειωθεί άλλο ατύχημα με πτώση σοβάδων από τα εξωτερικά τοιχία του σχολείου, χωρίς τραυματισμούς. Στο Μαράσλειο μάλιστα η κυβέρνηση συστεγάζει και ως «βιτρίνα» των μελλοντικών σχεδιασμών της το Πειραματικό Δημοτικό και Γυμνάσιο φέτος και από του χρόνου και το Λύκειο.
Ο πίνακας διδασκαλίας ξηλώθηκε ξαφνικά από τον τοίχο σε αίθουσα της Α’ Γυμνασίου, όπου ήταν τοποθετημένος κι έπεσε στο κεφάλι μαθητή. Οι διδάσκοντες ενημέρωσαν άμεσα το ΕΚΑΒ, το οποίο διακόμισε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ο μαθητής έφερε σοβαρό τραύμα στον αυχένα και ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Ανοιχτή πληγή το ιστορικό Μαράσλειο
Το 26ο Γυμνάσιο ή Μαράσλειο Διδασκαλείο έχει μια ιστορία άνω των 100 ετών αφού το διώροφο οίκημα με μαρμάρινη είσοδο, προπύλαια με μεγάλη αυλή και κήπο χτίστηκε το 1905. Στις 27 Φεβρουαρίου έκλεισε λόγω της πτώσης σοβάδων με τους 1.000 μαθητές από 6 σχολεία να αναγκάζονται να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα. «Δεν νοείται το έτος 2024 να λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας σχολεία μέσα σε κτίρια που όχι μόνο δεν πληρούν τις προδιαγραφές, αλλά κινδυνεύουν με κατάρρευση» επισήμαναν οι γονείς με επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Μαθητών των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο). Οι εικόνες των σοβάδων που πέφτουν έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Στο ζήτημα του Μαρασλείου αναφέρθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Documento και ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, ερωτώμενος για τη δέσμευση της δημοτικής του αρχής για την ανάταξη των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων.
«Η δέσµευσή µας ισχύει στο ακέραιο. Καθηµερινά παρεµβαίνουµε σε σχολεία µε ακραία προβλήµατα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το αναβατόριο στο 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο 2ο Ειδικό ∆ηµοτικό στο Παγκράτι –φτιάξαµε το ασανσέρ των παιδιών που πληµµύριζε µε τις βροχές–, προχτές είχαµε εργασίες επισκευών στο Μαράσλειο που είχαν πέσει σοβάδες και οι µαθητές έκαναν για δύο εβδοµάδες µάθηµα µέσω τηλεκπαίδευσης. Το θέµα των σχολικών κτιρίων είναι από τους πιο δύσκολους γρίφους που χρειάζεται να λύσουµε. Πάνω από 400 σχολεία είναι σε κακή κατάσταση. Κάποια από αυτά στεγάζονται σε κτίρια του 1930. Εδώ και 14 χρόνια δεν έχουν γίνει νέα σχολεία στην Αθήνα. Ψηφίστηκε η διετής προσχολική εκπαίδευση και τα παιδιά είναι σε κοντέινερ. Παλεύουµε µε ελάχιστους πόρους και εργολαβίες γιατί δεν έχουµε µηχανικούς. Για µας είναι θέµα αξιοπρέπειας να διασφαλίσουµε σε µαθητές και καθηγητές σωστή σχολική στέγη. Θα το παλέψουµε µε όλες µας τις δυνάµεις».
Διαβάστε επίσης:
Πτώση F-16: Βίντεο ντοκουμέντο από σκάφος που έσπευσε για τη διάσωση του πιλότου
Αντικαρκινικό «Μεταξά»: Αφύλακτο το νοσοκομείο – Συχνές οι κλοπές και οι επιθέσεις στο προσωπικό