Για την εξέλιξη της έρευνας στην υπόθεση Novartis μίλησε ο γνωστός δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης, τονίζοντας πως: «Ακούγεται η φράση σκευωρία. Είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο πρόχειρη απάντηση σε οποιαδήποτε ποινική κατηγορία».
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σκληρό ροκ», του Ραδιοφώνου 24/7, με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντζουράνης, κληθείς να σχολιάσει την έρευνα για τον Ανδρέα Λοβέρδο, απάντησε: «Τώρα, είναι αλήθεια ότι ένας πολιτικός, όταν ερευνάται, πράγματι «κρεμιέται» -με τη λαϊκή έκφραση- στα μανταλάκια. Αλλά αυτό είναι μία τρόπον τινά θυσία υπέρ της απονομής της δικαιοσύνης. Και είναι και το κόστος μιας επιλογής των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην πολιτική. Εφόσον διά της εμπλοκής τους γίνονται γνωστοί και διάσημοι, η έρευνα θα έχει αντίστοιχη βαρύτητα».
Δείτε επίσης: #Novartis_Gate: Προθεσμία για μετά το Πάσχα πήραν οι πρώτοι πέντε ύποπτοι
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μαντζουράνη και ο διάλογος με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο:
Όλοι οι φορείς της εξουσίας υπόκεινται σε κριτική. Δεν υπάρχει Βατικανό και στεγανό για κανέναν στις δημοκρατίες. Και ουδείς είναι υπεράνω υποψίας. Αυτό ισχύει και για τους δικαστές και για τους εισαγγελείς. Άρα, ο οποιοσδήποτε πολίτης, από τον ισχυρότερο μέχρι τον πιο αδύναμο, μπορεί να ασκεί κριτική, ακόμα και δριμύτατη κριτική σε βάρος δικαστών, για πράξεις ή παραλείψεις. Άλλο, όμως, κριτική, άλλο ύβρις. Υπάρχει μία διαφορά, υπάρχει ένα όριο το οποίο όταν το ξεπερνάς εισέρχεσαι στο χώρο του ποινικού αδικήματος.
Εν προκειμένω, νομίζω ότι οι δηλώσεις, όχι μόνον τώρα αλλά και παλιότερα, όλων όσοι ερευνώνται γι’ αυτήν την υπόθεση υπερέβησαν τα όρια, χωρίς, όμως, να έχουν εισέλθει στο χώρο της αξιόποινης πράξης.
Θέλω να τονίσω κάτι το οποίο στην Ελλάδα γίνεται ελάχιστα σεβαστό. Είναι το τεκμήριο αθωότητας. Είναι και παρερμηνευμένο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται αθώοι μέχρι να τελεσιδικήσει η σε βάρος τους κατηγορία. Εδώ δεν έχουμε ούτε καν κατηγορία. Εδώ έχουμε προκαταρκτική έρευνα. Άρα, και ο κ. Λοβέρδος και οι υπόλοιποι που ακόμα είναι υπό έρευνα, είναι και πρέπει να θεωρούνται, από όλους μας, αθώοι, μέχρι να κριθεί η σε βάρος τους κατηγορία.
-Θα πει, όμως, ο κ. Λοβέρδος, ότι «εμένα με κρεμάσατε στα μανταλάκια, με διασύρετε, με διαπομπεύετε»…
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κ. Λοβέρδο, ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, οι δικαστές έχουν υποχρέωση και αρμοδιότητα να ερευνούν οποιαδήποτε καταγγελία. Και δεν πρέπει κανένας να θεωρεί ότι είναι κάτι διαφορετικό πάνω από τους άλλους. Όλοι οι πολίτες, λοιπόν, υπόκεινται στο Νόμο και υπόκεινται στις διαδικασίες έρευνας από τους αρμόδιους εισαγγελείς και ανακριτές.
Τώρα, είναι αλήθεια ότι ένας πολιτικός, όταν ερευνάται, πράγματι «κρεμιέται» -με τη λαϊκή έκφραση- στα μανταλάκια. Αλλά αυτό είναι μία τρόπον τινά θυσία υπέρ της απονομής της δικαιοσύνης. Και είναι και το κόστος μιας επιλογής των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην πολιτική. Εφόσον διά της εμπλοκής τους γίνονται γνωστοί και διάσημοι, η έρευνα θα έχει αντίστοιχη βαρύτητα.
Ακούγεται η φράση σκευωρία. Είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο πρόχειρη απάντηση σε οποιαδήποτε ποινική κατηγορία. Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν σκευωρίες; Ασφαλώς και υπάρχουν σκευωρίες. Ασφαλώς και έγιναν σκευωρίες. Και από πολιτικούς και από δικαστές, και από συνεργαζόμενους πολιτικούς και δικαστές. Δε θέλω, τώρα, να ονομάσω συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά οπωσδήποτε έχουμε δει στα δικαστικά και πολιτικά δρώμενα σκευωρίες από κοινού δικαστών και πολιτικών. Όμως, σε οποιαδήποτε δικαστική υπόθεση, σκευωρία χωρίς τη συμμετοχή δικαστών δεν γίνεται. Είναι αδιανόητο. Είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων. Άρα, εάν έχουμε σκευωρία σε αυτήν την υπόθεση θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή συγκεκριμένων δικαστών. Ποιοι είναι αυτοί οι δικαστές; Είναι αυτοί που ερευνούν την υπόθεση.
-Η κα Τουλουκάκη εν προκειμένω.
Η κα Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της, οι επίκουροι εισαγγελείς, οι αρμόδιοι σε αυτό το θέμα. Και ερωτώ εγώ, όχι ως δικηγόρος, ως απλός λογικός άνθρωπος: Είναι δυνατόν να γίνει λόγος για σκευωρία όταν μετά από έρευνα ενός έτους με το καλημέρα τίθεται στο αρχείο η υπόθεση για τέσσερις και στέλνεται για περαιτέρω έρευνα για έναν μόνο; Είναι δισυπόστατη η κα Τουλουπάκη και οι εισαγγελείς; Δηλαδή…
-Σας διακόπτω γιατί αυτό, κύριε Μαντζουράνη, είναι και επιχείρημα, το αντίθετο μάλλον είναι και επιχείρημα από την άλλη πλευρά. Ότι πως είναι δυνατόν; Δεν είναι αντίφαση η κα Τουλουπάκη και οι εισαγγελείς διαφθοράς να απαλλάσσουν τέσσερις από τους δέκα που ερευνήθηκαν και με τις ίδιες μαρτυρικές καταθέσεις και με το ίδιο υλικό να ερευνώνται περαιτέρω και να παραπέμπεται ως ύποπτος ένας εξ αυτών;
Δεν έχω διαβάσει τη δικογραφία και όσα λέω στηρίζονται σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν ξέρω αν είναι οι ίδιοι μάρτυρες που αναφέρονται στα ίδια πρόσωπα. Αλλά και αν συμβαίνει αυτό, οι ίδιοι μάρτυρες που αναφέρονται στα ίδια πρόσωπα, διότι από τα τμήματα που έχουν διαρρεύσει δεν πρόκειται περί αυτού το αν θα γίνει έρευνα και όχι δίωξη, έχει σημασία αυτό που θα σας λέω, και θα αρχειοθετηθεί για τους υπόλοιπους εξαρτάται από το περιεχόμενο των καταθέσεων, των ιδίων προσώπων. Δηλαδή, τι λέει ο α’ για εμένα και τι λέει ο α’ για εσάς. Αν αυτά είναι διαφορετικά, τότε ορθώς κρίνονται διαφορετικά τα πρόσωπα. Αν είναι τα ίδια και κρίνονται διαφορετικά τα πρόσωπα, ενδεχομένως να ενισχύονται από άλλες καταθέσεις ή να αποδυναμώνονται από άλλες καταθέσεις. Θέλω να σας πω ότι το επιχείρημα, ότι πως είναι δυνατόν τα ίδια πρόσωπα να χρησιμοποιούνται προς αρχειοθέτηση τεσσάρων υποθέσεων για τέσσερις ερευνώμενους και όχι και για τον πέμπτον, απαντάται με το ότι εξαρτάται από το περιεχόμενο. Το τι καταθέτουν, δηλαδή, για καθέναν εξ αυτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, στα ποινικά χρονικά της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, που συμβαίνει αυτό. Ότι, δηλαδή, ερευνάται ένας ευρύς κύκλος προσώπων και καταλήγουν οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές σε δίωξη ορισμένων εξ αυτών και όχι όλων.
Πάντως όπως θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί όταν λέμε αν είναι σκευωρία ή όχι, θα πρέπει επίσης να είμαστε πολύ φειδωλοί στο να λέμε αν είναι ένοχος ή όχι ο κ. Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος είναι υπό έρευνα. Η δικαιοσύνη δικαιούται να ερευνά. Οι πολιτικοί δεν είναι διαφορετικοί από τους άλλους πολίτες. Πιθανόν η δημοσιότητα να έχει μεγαλύτερο κόστος γι’ αυτούς, αλλά κ. Κοτρώτσο είναι η έρευνα αυτή αναγκαία γιατί αυτή η υπόθεση ενδιαφέρει και αφορά και πολλές άλλες χώρες.
-Διακήρυξε ο κ. Λοβέρδος ότι έχουν ανοιχθεί λογαριασμοί μέχρι και 3ου βαθμού συγγενείς και συνεργάτες και δεν έχει βρεθεί, λέει, ούτε ένα ευρώ.
Αυτό ασφαλώς είναι ένα επιχείρημα υπέρ του. Θα σας πω με απλά λόγια αυτό που λέμε στο ποινικό δίκαιο «πυκνότητα αποδείξεων». Ας πάρουμε ότι έχουμε ένα υγρό. Όταν είναι αραιό αυτό το υγρό, λέμε ότι έχουμε απλές ενδείξεις. Αυτές αρκούν για την προκαταρκτική εξέταση και για την άσκηση ποινικής δίωξης. Όταν το υγρό γίνει πιο πυκνό τότε λέμε ότι έχουμε σοβαρές ή αποχρώσες ενδείξεις. Αυτές είναι αρκετές για να παραπεμφθεί κάποιος στο ακροατήριο. Και όταν το υγρό γίνει στερεό τότε έχουμε αποδείξεις. Οπότε, αυτές είναι αρκετές για να καταδικαστεί κάποιος. Σε αυτήν τη φάση πράγματι οι αποδείξεις είναι αραιές, πολύ αραιές. Και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει ακόμα η δικαιοσύνη στην άσκηση ποινικής δίωξης. Αλλά είναι αρκετές για να συνεχιστεί η έρευνα. Και δε χρειάζεται να βρεθεί απόθεμα, κομπόδεμα, χρήμα για να συνεχισθεί η έρευνα.
Σε όλες τις υποθέσεις, όχι μόνο στη συγκεκριμένη, δεν καταδικάζονται μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω. Διότι, στην πλειονότητα οι κατηγορούμενοι δεν συλλαμβάνονται να τελούν εγκληματικές πράξεις επ’ αυτοφώρω. Όσοι καταδικάζονται, καταδικάζονται από συνδυασμό πολλών αποδεικτικών στοιχείων, όπως έγγραφα και μαρτυρίες κ.λπ.
Δείτε επίσης: #Novartis_Gate – Τζανακόπουλος: Σε πανικό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τώρα αντί για «σκευωρία» μιλάνε για «παραγραφή»