Μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και «γαλάζιος» βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας για τις επικείμενες «πράσινες» αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά, ζητώντας να ληφθούν μέτρα – ακόμα και μείωση του ΦΠΑ που θα «περάσει» στα εισιτήρια– για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Παράλληλα, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «στην πιο δύσκολη ίσως συγκυρία», επισημαίνοντας όμως ότι η ΝΔ παραμένει «πρώτη επιλογή και με διαφορά». Τάσσεται υπέρ της διαλεύκανσης της τραγωδίας των Τεμπών μέσω της τρίτης εξουσίας και παραθέτει σειρά κινήτρων που θα συμβάλουν στην επίλυση της υποστελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά.
Με φόντο το ντόμινο αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ για τις αυξήσεις μόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις, μήπως δόθηκε η εντύπωση της προνομιακής μεταχείρισης σε βάρος των Σωμάτων Ασφαλείας;
Θα μπορούσε να μη δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, κ. Προβολισιάνε. Πώς; Με τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών κ. Πιερρακάκης έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δηλαδή ότι η αρχική αύξηση που ανακοινώθηκε αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και υπάρχει το ίδιο σκεπτικό και για τα Σώματα Ασφαλείας με την εξάντληση όλων των δημοσιονομικών περιθωρίων στο άμεσο μέλλον. Αν είχε δοθεί από την αρχή αυτή η εξήγηση, θα ήταν όλα ξεκάθαρα.
Με δεδομένο ότι όλες οι μετρήσεις παρουσιάζουν τη ΝΔ σε πτωτική πορεία, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει το κλίμα;
Είμαστε στην πιο δύσκολη ίσως συγκυρία, αλλά η ΝΔ διαθέτει ακόμα τη δυναμική για να ανακάμψει. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη, δημοσκοπικά, συγκυρία η ΝΔ αναδεικνύεται ως πρώτη επιλογή από τους πολίτες και με διαφορά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται και γνωρίζει ότι η ΝΔ αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα.
Από εκεί και πέρα, η κοινωνία μάς έχει στείλει ένα μήνυμα και μια απαίτηση. Το μήνυμα αυτό οφείλουμε
να αποδείξουμε ότι το λάβαμε. Η απαίτηση για δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών πρέπει να ικανοποιηθεί. Με τον τρόπο που γίνεται στη δημοκρατία: μέσα από τη Δικαιοσύνη.
Συνυπογράψατε την ερώτηση για το τουρκικό real estate. Ποια η έκταση και ο αντίκτυπος των επιθετικών εξαγορών στη νησιωτική Ελλάδα;
Ο στόχος της κοινοβουλευτικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν να αναδείξει ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως είναι οι εξαγορές ακινήτων και περιουσιών από εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η Θράκη και το Αιγαίο. Πιστεύετε ότι δεν πρέπει να μας αφορά ένα τέτοιο θέμα; Δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου στις αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές και σε κρίσιμες περιοχές για την άμυνα της χώρας; Δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε funds που κάνουν πλειστηριασμούς σε Αιγαίο και Θράκη για να ξέρουμε σε ποιους και με ποιες διαδικασίες τα μεταπωλούν; Πιστεύει κανείς ότι συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο και δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα;
Αναδεικνύετε διαρκώς μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα ελλείμματα του ΕΣΥ στα Δωδεκάνησα. Τι φταίει και η υποστελέχωση αποτελεί άλυτο πρόβλημα για τις δομές υγείας στα νησιά; Λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες σας ο αρμόδιος υπουργός;
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οπως φαντάζομαι έχετε διαπιστώσει και εσείς, και η προηγούμενη κυβέρνηση από τη ΝΔ απέτυχε να στελεχώσει τις δομές υγείας στις νησιωτικές περιοχές. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι για να έρθει ένας γιατρός σε ένα νησί χρειάζονται γενναία κίνητρα. Η σημερινή κυβέρνηση και ο υπουργός προχώρησαν στη θέσπιση κάποιων κινήτρων, τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν. Αν απαιτηθεί, θα πρέπει να εμπλουτιστούν με νέα και ακόμα πιο γενναία κίνητρα. Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να αναφέρω ως πρόταση την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές για τη μόνιμη πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας, αλλά και βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία σε δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική και δυσπρόσιτη περιοχή να προσμετράται διπλή. Ο υπουργός Υγείας έχει έρθει στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία συζητήσαμε το θέμα των κινήτρων, και είναι δεδομένο ότι θα έρθει ξανά.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ φέρνει ανατιμήσεις έως και 12% στα ακτοπλοϊκά. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες; Θεωρείτε λύση τη μείωση του ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου;
«Η απαίτηση της κοινωνίας μας για δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών πρέπει να ικανοποιηθεί. Με τον τρόπο που γίνεται στη δημοκρατία: μέσα από τη Δικαιοσύνη»
Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, κ. Προβολισιάνε, είναι η λήψη μέτρων πριν από την 1η Μαΐου, που θα ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις λόγω της υποχρεωτικής χρήσης του νέου καυσίμου. Η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα περάσει στην τιμή του εισιτηρίου. Υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις στο τραπέζι που πρέπει να εξεταστούν, όπως η επιδότηση για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, η ειδική τιμολογιακή πολιτική για οικογένειες προκειμένου τα νησιά να μην είναι μόνο για ξένους τουρίστες, η ενίσχυση του αριθμού των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και η αύξηση της επιδότησης για τη ρήτρα καυσίμων, καθώς και η ενίσχυση των επενδύσεων που στοχεύουν στην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας, στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε πλοία νέας τεχνολογίας, κάτι που σημαίνει και τη δημιουργία δικτύων και ανάλογων υποδομών γι’ αυτά τα πλοία στα λιμάνια.
Διαβάστε επίσης
Έναν χρόνο δεν έβλεπαν τον Κολοσσό της μαφίας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville
ΗΠΑ – «Hands Off!»: 1.200 διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ
Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 τραυματίες σε ρωσική «πυραυλική επίθεση» στο Κίεβο
ΗΠΑ: Ο δεύτερος θάνατος παιδιού από ιλαρά «συγκίνησε» τον υπουργό Υγείας Κένεντι Τζούνιορ