Μανώλης Καπνισάκης: Ο Κασσελάκης αρνήθηκε πρόταση Μητσοτάκη το 2019 για υπουργοποίηση

Συνέντευξη με τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με διαρροές και ανακοινώσεις προσπάθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιδράσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συνέντευξη του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Καπνισάκη στο Documento.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Αντώνης Διαματάρης είχε προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού προ των εθνικών εκλογών του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για επιστημονική φαντασία και στη συνέχεια για «επιθεώρηση» αρνούμενος πως έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε «προγραμματισμένη συνάντηση».

Ο ίδιος ο πρώην εκδότης και νυν σύμβουλος έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» αρχικά διέψευσε πως μεσολάβησε εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 για να προτείνει υπουργικό θώκο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που ο Μ. Καπνισάκη δήλωσε πως η πρόταση είχε γίνει πριν ανοίξουν οι κάλπες. Στη συνέχεια επανήλθε αποφεύγοντας κάθε χρονικό προσδιορισμό της πρότασης.

(Διαβάστε: «Αυτό είναι το υπουργείο που πρότεινε ο Διαματάρης στον Κασσελάκη»)

Ακολούθησε μία ακόμη διαρροή της Κουμουνδούρου όπου ετίθετο η ερώτηση αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει ή όχι προσωπικά τη βοήθεια του κ. Κασσελάκη εκφράζοντας και την εκτίμησή του.

Λίγο αργότερα στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν ότι το υπουργείο για το οποίο φέρεται να προσέγγισε ο Αντ. Διαματάρης τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών του 2019, ήταν το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ναυτιλίας. «Θα σε ενδιέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας;»,

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο Documento:

«Βόµβα» από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε ότι «στις ευρωεκλογές ο πήχης τίθεται εκεί ακριβώς που τον έθεσε ο πρόεδρος. Ξεκάθαρα νίκη»

Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιάνο, φωτογραφίες Τατιάνα Μπόλαρη/ Ευρωκίνηση

Στην πρώτη του συνέντευξη ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Καπνισάκης αποκαλύπτει ότι το 2019 ο µετέπειτα υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης ∆ιαµατάρης µεσολάβησε για να προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη υπουργικό θώκο στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς η απάντηση που εισέπραξε ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» µε τη σύντοµη υπουργική θητεία ήταν αρνητική. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη νίκη στις επικείµενες ευρωεκλογές και αποσαφηνίζει την κατάσταση σε σχέση µε την ταµειακή διευκόλυνση που παρείχε ο Στέφ. Κασσελάκης, επισηµαίνοντας παράλληλα πως η Πολιτική Γραµµατεία θα έχει λόγο για την επόµενη µέρα στα κοµµατικά Μέσα.

Πώς και πότε γνωριστήκατε µε τον Στέφανο Κασσελάκη;

Τον γνώρισα όταν ήταν 14 ετών, στο πλαίσιο της σχέσης που ανέπτυξα µε την οικογένειά του µε αφορµή τις νοµικές υπηρεσίες που παρείχα. Στη συνέχεια έφυγε για Αµερική. Αυτό που µου έκανε εντύπωση ήταν πως το 2016 –όταν ο Στέφανος ήταν 28 ετών– µου είχε ζητήσει να του ετοιµάσω ένα σηµείωµα για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τα οποία θα µπορούσε να παρέχει βοήθεια σε σχολεία παραµεθόριων περιοχών και σχολεία ευπαθών κοινωνικών οµάδων κινητοποιώντας την οµογένεια. Σκοπός του ήταν να βελτιωθεί η παρεχόµενη εκπαίδευση.

Καρποφόρησε το εγχείρηµα;

Οχι, λόγω του νοµικού καθεστώτος. Μου έκανε εντύπωση γιατί έδειξε κοινωνική ευαισθησία ενώ ήταν σε νεαρή ηλικία και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το 2019 αναπτύξαµε πιο φιλική σχέση και το 2022, µόλις ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη σύσταση των think tanks, τον ρώτησα αν θέλει να συµµετάσχει σε αυτό το εγχείρηµα. Εντέλει ήρθε σε επαφή µε το γραφείο του Αλ. Τσίπρα και συµπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Οπότε είστε το κοµβικό πρόσωπο για να στρατευτεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφ. Κασσελάκης.

Ναι, αν και ο Στέφανος είχε πολιτικές ανησυχίες και κοινωνικές ευαισθησίες και θα έβρισκε τον τρόπο να ασχοληθεί µε την πολιτική. ∆εν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί πουθενά αλλού παρά µόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου υπήρχαν στο παρελθόν κρούσεις και από άλλο κόµµα…

Κρούσεις από ποιον και για ποιο κόµµα;

Το 2019, προ των εθνικών εκλογών, ο Αντώνης ∆ιαµατάρης τον προσέγγισε για λογαριασµό του Κυρ. Μητσοτάκη και του πρότεινε θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού, την οποία ο Στέφ. Κασσελάκης αρνήθηκε.

 

Ποιος ο απολογισµός σας για την έως τώρα πορεία του Στέφ. Κασσελάκη στο τιµόνι του κόµµατος;

Περάσαµε έναν δύσκολο κάβο, αλλά τώρα η οµάδα είναι συµπαγής. Υπάρχουν κοινό όραµα, φωνή και στόχευση.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι «καταδροµικές» επισκέψεις του προέδρου και η στοχοπροσήλωση στα social media αποτελούν απόδειξη αδυναµίας παραγωγής πολιτικής λόγω έλλειψης εµπειρίας. Είναι έτσι;

∆εν συµφωνώ. Οι λεγόµενες «καταδροµικές» είναι η αποτύπωση της εκπεφρασµένης βούλησης του προέδρου να έρχεται αδιαµεσολάβητα σε επαφή µε τον κόσµο, όχι µόνο µε στελέχη και µέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά µε όλη την κοινωνία. Ετσι ακούει τα προβλήµατα και αντιλαµβάνεται µε άµεσο τρόπο τα αιτήµατα των πολιτών.

Πού αποδίδετε τη δηµοσκοπική πορεία του κόµµατος;

Πέρα από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την περιδίνηση και την εσωστρέφεια που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουµε και στα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν την πλήρη απογοήτευση του κόσµου από τη διακυβέρνηση της Ν∆ σε συγκεκριµένα πεδία, όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια. Σ’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συγκεκριµένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ανατρέποντας τα πρόσφατα δηµοσκοπικά στοιχεία.

∆ώστε µας κάποια παραδείγµατα για τις προτάσεις που αναφέρατε.

Υπάρχουν επιτροπές που εργάζονται σε συνεργασία µε τα αρµόδια τµήµατα του κόµµατος για να επεξεργαστούν συγκεκριµένες νοµοθετικές πρωτοβουλίες, όπως λόγου χάρη για ένα νέο, σύγχρονο κράτος.

Ως απάντηση στο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη;

Ακριβώς. Θέλουµε να θεσπίσουµε ένα σύγχρονο, αποκεντρωµένο και δηµοκρατικό κράτος. Επίσης, επίκειται η κατάθεση της πρότασής µας για το φορολογικό, για την ακρίβεια και τη στεγαστική πολιτική. Ολα αυτά θα τεθούν και στο επικείµενο συνέδριο για να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.

Πού τοποθετείτε τον πήχη ενόψει ευρωεκλογών;

Ο πήχης τίθεται εκεί ακριβώς που τον έθεσε ο πρόεδρος: Ξεκάθαρα νίκη.

Εχουν βάση τα σενάρια που θέλουν τον Στέφ. Κασσελάκη υποψήφιο ευρωβουλευτή;

Τα έχει διαψεύσει ο ίδιος κατηγορηµατικά. Θα έµοιαζε µε πολιτικό τρικ αν γινόταν αυτό τη στιγµή που έχει ξεκαθαριστεί ότι ο σχεδιασµός είναι οι υποψήφιοι του κόµµατος στις ευρωεκλογές να αναδειχθούν µέσω εσωκοµµατικών διαδικασιών.

Υπήρχαν διαρροές για εξαψήφιο ποσό που δάνεισε ο πρόεδρος στα κοµµατικά ΜΜΕ. Ο γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύµιος Γεωργόπουλος και ο Γιώργος Βασιλειάδης µίλησαν για ποσό χαµηλότερο από αυτό που γνωστοποιήθηκε. Τελικά τι ισχύει;

Καταρχάς το εξαψήφιο ποσό καταβλήθηκε για την πληρωµή του δώρου και του µισθού των εργαζοµένων στα κοµµατικά Μέσα. Πιθανώς όταν τοποθετήθηκαν τα εν λόγω στελέχη δηµόσια δεν είχαν ενηµερωθεί για την καταβολή του ποσού από τον πρόεδρο. Ολη αυτή η ιστορία ξεκίνησε διότι η Νίκη Κεραµέως καθυστέρησε πολύ να εκταµιεύσει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης για το 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε ταµειακή δυσχέρεια λόγω των διπλών εθνικών εκλογών και των εξίσου διπλών εσωκοµµατικών εκλογών που ακολούθησαν. Συνεπώς, τον ∆εκέµβριο τα Μέσα δεν είχαν επαρκές ταµειακό υπόλοιπο για τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόµενους. Ο πρόεδρος επέλεξε αυτήν τη διαδικασία διότι δεν µπορούσε να διανοηθεί ότι οι εργαζόµενοι θα έκαναν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευµένα τους.

Εκταµιεύτηκε η κρατική επιχορήγηση;

Εχει εκδοθεί το ΦΕΚ, αλλά δεν γνωρίζω αν έχουν εκταµιευτεί τα χρήµατα για να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωµής του δανείου από τις εταιρείες των κοµµατικών Μέσων.

Τι απαντάτε στον Αδωνη Γεωργιάδη για τις υπόνοιες περί µαύρου χρήµατος ή κεφαλαίων που προήλθαν από offshore;

Ο κ. Γεωργιάδης συνηθίζει να µιλά χωρίς να γνωρίζει τα δεδοµένα. Αλλά εδώ αντιµετωπίζει ένα διπλό πρόβληµα. Πρώτον, το κόµµα στο οποίο είναι αντιπρόεδρος οφείλει περίπου µισό δισ. ευρώ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλει τίποτε και, δεύτερον, ο ίδιος χρωστά περί τις 500.000 ευρώ σε δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, ως τότε υπουργός Εργασίας θα έπρεπε να επικροτήσει την κίνηση και όχι να ζητά επί της ουσίας να µείνουν οι εργαζόµενοι απλήρωτοι. Να ευχηθούµε επί τη ευκαιρία καλή επιτυχία στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας, έχοντας αφήσει, προφανώς, ανοιχτούς λογαριασµούς.

Υπάρχουν δηµοσιεύµατα για σχέδιο εξυγίανσης, πρόθεση πώλησης ή και λουκέτου στα κοµµατικά Μέσα. Τι ισχύει; Τίθεται ζήτημα απολύσεων;

Υπόψη του προέδρου έχει τεθεί µια παλέτα από ενέργειες, η οποία ξεκινά από εισφορές των µελών και φτάνει µέχρι τη δοµική αναδιάρθρωση των Μέσων. Πάνω σε αυτά θα πορευτούµε. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα προκριθεί θα τεθεί υπόψη τόσο των εργαζοµένων όσο και των οργάνων του κόµµατος ώστε η απόφαση να είναι συλλογική. Πρέπει δηλαδή και η Πολιτική Γραµµατεία να συµµετάσχει στη λήψη της τελικής απόφασης για το πώς θα προχωρήσουµε.

Επίκεινται απολύσεις σε περίπτωση που ακολουθήσετε την οδό της δοµικής αναδιάρθρωσης;

Η δοµική αναδιάρθρωση είναι η έσχατη λύση εφόσον δεν τελεσφορήσουν όλες οι υπόλοιπες επιλογές, οι οποίες θα τεθούν υπόψη της Πολιτικής Γραµµατείας για να υπάρχει συναπόφαση για τα επόµενα βήµατα.

Πώς κρίνετε την οικονοµική διαχείριση της προηγούµενης ηγεσίας;

Ηταν άλλα τα οικονοµικά δεδοµένα. Αλλα τα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εµείς κληθήκαµε να αναλάβουµε το κόµµα µε διαφορετικό «µπάτζετ».

Ηταν χρηστή η διοίκηση;

Ναι, απλώς ήταν άλλα τα οικονοµικά δεδοµένα. Ηταν διπλάσια η κρατική επιχορήγηση. Οπότε υπήρχε δυνατότητα να γίνονται πράγµατα που εµείς δεν µπορούµε να κάνουµε.

Επιµένω γιατί υπήρχε ένα αιχµηρό άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» µε τίτλο «Θεέ µου, φύλαγέ µε από τους φίλους µου».

Το µόνο που µπορώ να πω για τον Θανάση Καρτερό είναι ότι τον σέβοµαι και τον εκτιµώ απεριόριστα για την πορεία του και για την αρθρογραφία του.

Με τον Αλέξη Τσίπρα επικοινωνεί ο πρόεδρος;

Ναι, έχει συχνή επικοινωνία. Το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος.

Συµβουλεύεται τον κ. Κοτζιά για ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής;

Ναι, και µε τον Νίκο Κοτζιά επικοινωνεί.

Μήπως ο Αγγελος Συρίγος διαδραµατίζει ρόλο «λαγού» του Κυρ. Μητσοτάκη µε τις πρόσφατες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης;

Αυτό θα το δείξει η ιστορία. Οι δηλώσεις του είναι άκρως επικίνδυνες διότι θέτει ζήτηµα εκ του µηδενός. Ο πρόεδρος έχει απόλυτο δίκιο που θεωρεί τα λόγια του κ. Συρίγου «δώρο» προς τον Ερντογάν. ∆ιότι η πάγια θέση των γειτόνων και του Τούρκου προέδρου είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νοµοσχέδιο για την επιστολική ψήφο;

Η στάση του προέδρου είναι ξεκάθαρη. Οµως επειδή ο διάολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες περιµένουµε να δούµε το νοµοσχέδιο όταν κατατεθεί, διότι υπάρχουν «πονηρές» διατάξεις, µε τις οποίες η Ν∆ αλλάζει τον τρόπο κατανοµής των εδρών.

«Πρέπει να δώσει εξηγήσεις  ο κ. Πιτσιλής»

Μετά τον αποκλεισµό του Documento από την καµπάνια κατά του κορονοϊού, ένα εκδικητικό φορολογικό πρόστιµο απειλεί τη βιωσιµότητα της εφηµερίδας. Μπορούν να εργαλειοποιούνται ανεξάρτητες αρχές όπως η ΑΑ∆Ε και φορολογικές υπηρεσίες από το Μέγαρο Μαξίµου για να φιµώσουν µη αρεστές δηµοσιογραφικές φωνές;

Αυτό είναι απαράδεκτο. Οπως απαράδεκτη είναι η µη ανεξαρτησία στην οποία έχει οδηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και κάποιες από τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές. ∆εν µιλάω για την άρση µόνο της οικονοµικής αυτοτέλειας αλλά και της διοικητικής αυτοτέλειας. Ολες οι ανεξάρτητες αρχές είναι υποστελεχωµένες και θέλει να τις θέτει υπό αυστηρό κλοιό ελέγχου. Το ίδιο έγινε και µε την περίπτωση που αναφέρατε, διότι είναι απαράδεκτο ο προϊστάµενος ελεγκτικού κέντρου να στέλνει επιστολές στο Μέγαρο Μαξίµου αναφορικά µε την πορεία διερεύνησης φορολογικών υποθέσεων. ∆εν θέλω να µπω στην ουσία της υπόθεσης, αλλά αυτό το δεδοµένο ο κ. Πιτσιλής πρέπει να το εξηγήσει.

 

Ετικέτες