Μανόλης Χιώτης: Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ένας άρχοντας ρεμπέτης (video)

Μανόλης Χιώτης: Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ένας άρχοντας ρεμπέτης (video)

Η τέταρτη -διπλή- χορδή στο μπουζούκι. Ο Χιώτης Μάμπο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου του 1920. Το 1935 περίπου πήγε στην προκειμένου να σπουδάσει βιολί, όταν τότε και γνωρίστηκε με τον Παγιουμτζή  ο οποίος και τον προσέλαβε να παίζει δίπλα του μπουζούκι στο κέντρο «Δάσος» του Βοτανικού. Το ο Μ. Χιώτης ακολουθώντας το μοτίβο ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι «Το χρήμα δεν το λογαριάζω» που έγινε αμέσως επιτυχία. Μέχρι τον πόλεμο αλλά και μετά απ΄ αυτόν συνέχισε να γράφει τραγούδια πλην όμως βλέποντας ότι με το «κλασικό» μπουζούκι δεν μπορούσε να αποδώσει γρηγορότερες σε ρυθμό μουσικές εκτελέσεις, προχώρησε στη μεγάλη καινοτομία προσθέτοντας άλλη μία χορδή στο όργανο δημιουργώντας έτσι το «τετράχορδο μπουζούκι». Με το τετράχορδο πλέον μπουζούκι άνοιξε ο ορίζοντας για ασύλληπτες σε ταχύτητα εκτελέσεις σε σχέση με το κλασικό μπουζούκι.

Και τότε το μπουζούκι μπαίνει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας, γεννώντας το λεγόμενο “αρχοντορεμπέτικο”. Του αποδόθηκε ότι για το.. χατίρι της “υψηλής κοινωνίας” άρχισε επιλέγοντας να γράφει τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα, κυρίως μάμπο

Εκείνες τις εκτελέσεις θαύμασε και ο Τζίμι Χέντριξ. Ο Χέντριξ είχε εντυπωσιαστεί από τη δεξιοτεχνία του Χιώτη και μαγεύτηκε από τον ήχο της κιθάρας, αλλά κυρίως του μπουζουκιού του. Αργότερα δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο. Όντως ο Χιώτης εντυπωσίαζε τους ειδικούς, καθώς ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο.

Το 1954 παντρεύεται την πρώτη του γυναίκα, την τραγουδίστρια Ζωή Νάχη και αποκτά μαζί της δύο παιδιά. Λίγο αργότερα γνωρίζει τη Μαίρη Λίντα και κάνουν μαζί το ανεπανάληπτο ντουέτο που κυριάρχησε στο ελληνικό τραγούδι μέχρι το ’66, οπότε και χώρισαν.

Το 1959 ενορχηστρώνει τον «Επιτάφιο» του , που έχει κάνει ήδη μια αποτυχημένη έκδοση, και τον απογειώνει. Ακολουθούν οι «Λιποτάκτες», η «Πολιτεία» και το «Αρχιπέλαγος». Με τις ενορχηστρώσεις του Χιώτη και τις φωνές της Μαίρης Λίντα, του Γρηγόρη Μπιθικώτση, του Στέλιου Καζαντζίδη  και της Μαρινέλλας, τα έργα του Θεοδωράκη, αλλά και του Μάνου Χατσιδάκι -του οποίου υπήρξε για καιρό σολίστας- αποκτούν λαϊκή απήχηση. Είναι ουσιαστικά αυτός που άνοιξε το δρόμο και στους άλλους λαϊκούς μουσικούς να συνεργαστούν με τους λόγιους συνθέτες.

Ο άνθρωπος που έφερε το ρεμπέτικο στα “σαλόνια” και την λάτιν μουσική στα ελληνικά κέντρα, πέθανε αιφνίδια στις 21 μαρτίου του 1970.

Ετικέτες

Documento Newsletter