Μανίλοβα: Χαϊδεμένη από τον Θεό χώρα η Ελλάδα”

Μανίλοβα: Χαϊδεμένη από τον Θεό χώρα η Ελλάδα”

Ξεκινά, από την επόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου, το Κοινό Τουριστικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Ελλάδα, η χαϊδεμένη από τον Θεό χώρα. Έτσι χαρακτηρίζει τη χώρα μας η υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, υπεύθυνη για τον Τουρισμό, Άλα Μανίλοβα, που μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τους στόχους του Κοινού Τουριστικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, που ξεκινά από 1/10/2017 και ολοκληρώνεται στις 31/12/2018.

Τη συμφωνία συνεργασίας του κοινού τουριστικού έτους υπέγραψαν την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Έλενα Κουντουρά και η Ρωσίδα ομόλογός της, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, που “φιλοξένησε” τη βδομάδα που πέρασε η ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει η κ. Μανίλοβα, η προεργασία θεμάτων για συνεργασία στον τουρισμό ξεκίνησε στη διάρκεια της προετοιμασίας του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας -Ρωσίας 2016, όπου «γνωριστήκαμε με την κ. Κουντουρά».

«Μέχρι τότε η συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων ήταν μηδαμινή. Δούλευαν μόνο οι τουριστικοί πράκτορες, η αγορά. Η Έλενα Κουντουρά έκανε την πρόταση για κοινό τουριστικό έτος. Συζητήθηκε όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείων. Πήγε στις δύο κυβερνήσεις, οι οποίες αποφάσισαν: το Έτος να γίνει!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, επισημαίνει πως «αν είχαμε πετύχει ό,τι μπορούσε να γίνει στον τουρισμό, τότε ίσως να μην υπήρχε η ανάγκη να γίνει το κοινό έτος» και εξηγεί: «Και εγώ και η συνάδελφός μου κατανοούμε ότι δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως εκείνο το τεράστιο δυναμικό που υπάρχει και αφορά κυρίως τις περιφέρειες. Με όλους τους εταίρους μας – Γάλλους, Ιταλούς, Αυστρικούς …- που μιλάμε αναγνωρίζουν ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία ο τουρισμός κλείνεται στα όρια των πρωτευουσών και δυο-τριών μεγαλουπόλεων. Δεν είναι σωστό. Μέσα από τις περιφέρειες ξεδιπλώνεται ένα δυναμικό που δείχνει την παράδοση, τις ποικίλες αξίες και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας. Αυτή λοιπόν, την αποκέντρωση μπορεί να προωθήσει το κοινό έτος. Επιδιώκουμε να γίνει ένα “πάντρεμα” των περιοχών μεταξύ τους. Και σε αυτό χρειάζεται ο ρόλος του κράτους».

«Το έτος τουρισμού είναι ένας δρόμος με διπλή κατεύθυνση, όπου οι δύο χώρες βοηθάνε η μία την άλλη. Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να εμβαθύνει στη ρωσική αγορά και η Ελλάδα στην προώθηση της καλύτερης γνώσης και εικόνας της Ρωσίας στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, μας λένε: Αν θέλετε εμείς να στραφούμε πιο πολύ προς την ελληνική αγορά, με νέες αερογραμμές με νέες κατευθύνσεις, προωθήστε τη χώρα αυτή στην ευρύτερη Ρωσία, ανοίξτε τη γνώση για την Ελλάδα παντού», προσθέτει η Ρωσίδα υπουργός.

Επισημαίνει ότι γύρω από τον τουρισμό δουλεύουν 53 κλάδοι της οικονομίας που απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους, προσθέτει ωστόσο ότι τουρισμός «δεν είναι στενά οικονομική διεργασία, είναι ταυτόχρονα πνευματική, ανθρωπιστική, πολιτιστική, ιαματική, διατροφική κ.ά. ενασχόληση. Είναι η εμβάθυνση γνωριμίας των δύο πολιτισμών μας, των παραδόσεων».

Η Άλα Μανίλοβα μας μιλά επίσης για τις σχέσεις των δύο λαών, για «κοινή πνευματική κληρονομιά», που «έρχεται από τα βάθη της ιστορίας». «Δόξα τω Θεώ, ποτέ δεν υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας, οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας ήταν πάντα θερμές», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Και βέβαια, η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, μια χώρα την οποία έχει “χαϊδέψει” ο Θεός , την έχει προικίσει με τέτοια φύση, τέτοια ιστορία, τέτοια πολιτιστική κληρονομιά! Χώρα με τόσο ειδικό βάρος στον παγκόσμιο πολιτισμό που είναι πολύ δύσκολο να την συγκρίνεις με οτιδήποτε άλλο!».

Σημειώνει ότι στη Ρωσία διδάσκονται για την αρχαία Ελλάδα από μικρά παιδιά, «η Ελλάδα, οι θεοί του Ολύμπου, οι αρχαίοι ήρωες, οι φιλόσοφοι μπαίνουν στη ζωή μας από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού», και έτσι «για τους Ρώσους, η Ελλάδα είναι τόσο οικεία, τόσο φυσική, τόσο υπέροχη!» και καταλήγοντας τονίζει:

«Έχουμε μια βαθύτατη διαχρονική υποδομή και πάνω σε αυτή πρέπει να ανοίξουμε νέους, σύγχρονους δρόμους συνεργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter