Ούτε ανατροπή δεδομένων έρχεται ούτε ρηξικέλευθες τοποθετήσεις υπήρξαν (ούτε άλλωστε μπορούσαν να υπάρξουν) στη διακήρυξη της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου που βλέπει, όπως και άλλοι εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη, ότι «τώρα είναι η στιγμή» για παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον και με οξυμένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Η «πρωθυπουργίσιμη» Αννα Διαμαντοπούλου έκανε ένα βίντεο για να ξανασυστηθεί στον κόσμο, όπως λέει, με στόχο ένα μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Προκάλεσε όμως σε ορισμένους οργή, όχι γιατί είχε επιλέξει κινηματογράφηση σε αισθητικά κλιν περιβάλλον που εξέπεμπε… Μαξίμου, χωρικά και πολιτικά… Αλλά γιατί βγήκε στον αέρα σε νέο στάιλινγκ η αντίληψη του «μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου…
Πίσω από κάθε της «επειδή» η ανάλυση Διαμαντοπούλου, υμνεί δια του συναινετικού πολιτικού κατεστημένου, την επίρριψη ευθυνών για τις εξελίξεις στη Ελλάδα, προμνημονιακά και εντεύθεν στο χαώδες όλον ατομικοτήτων για να ξεγλυστρά η πολιτική που εξυπηρετεί τους λίγους στην πλάτη των πολλών.
Μέσα στα 2,5 λεπτά της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της και του καλέσματός της για στήριξή της ανέδειξε το «οι Ελληνες χάσαμε το μέτρο» σαν νέα εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» . Συμπυκνώνοντας ελλειπτικά, ό,τι εκτιμά προφανώς ότι πρέπει να μείνει από ένα συνοπτικό μήνυμα μιας υποψήφιας προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργίσιμης, στην Ελλάδα ενός κατακερματισμένου κομματικού συστήματος, που είναι πιθανό στις εθνικές εκλογές να μην μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από ένα κόμμα και να χρειαστούν συγκλίσεις, η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι «Οι Ελληνες χάσαμε το μέτρο, την αυτοκυριαρχία μας (…)».
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι στην υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου, κυριαρχεί η λογική του… ξενιστή που θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ φορέα για λύσεις πιο πρόσφορες στο κεφάλαιο (οι ανταγωνισμοί αφορούν τμήματά του), σε μια εποχή κοινωνικών αντιπαραθέσεων που θα αυξηθούν, ώστε να υπάρχει σαν ανάχωμα των λαϊκών αντιδράσεων από τη συνεχιζόμενη επί χρόνια, μνημονιακή και μη, λιτότητα.
Η Αννα Διαμαντοντόπουλου, πάντως, έχει «γαλαζοπράσινο» όραμα, αναπτυξιακό και παραγωγικό, σερφάροντας με τεχνητή νοημοσυνη, καινοτομία, και με εφαρμοσμένη επιχειρηματική ευελιξία, σαν έτοιμη από καιρό. Ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου άλλωστε που το 2012 ύμνησε την flexicurity (flexibility και security), εφευρίσκοντας μάλιστα στα ελληνικά την ευελφάλεια (ευελιξία και ασφάλεια), που μεταφράζεται απλά και καπιταλιστικά, ως ευελιξία, δηλαδή διευκόλυνση των επιχειρήσεων για απολύσεις και (αν)ασφάλεια για τον εργαζόμενο με ανεργία και μεροκάματα δυσεύρετα, και επιδόματα ανεργίας, ενεργητική αναζήτηση εργασίας του ανέργου κλπ.
«Οι Ελληνες χάσαμε το μέτρο», λοιπόν! Η σοφιστεία που κρατά χρόνια σε νέα επεισόδια… Το λέει η σημερινή Άννα Διαμαντοπούλου, που συμμετέχει (ή μέχρι τώρα συμμετείχε) , όπως γράφει το Δίκτυο στην ιστοσελίδα του, σε εταιρικά συμβούλια, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca Cola HBC, μιας εταιρείας FTSE 100 και του Παγκόσμιου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της KEKST CNC, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικών επικοινωνιών, μέλος του Publicis Groupe. Το λέει η σημερινή Αννα Διαμαντοπούλου (προς «κάθε 15χρονη Αννα», για όσους έφυγαν από τη χώρα, για όσους περιθωριοποιούνται από τις ανισότητες της πολιτικής της ΝΔ), που θέλει να ξανασυστηθεί για «ένα μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνα να κοιτά το μέλλον ξανά».
Να το κοιτάνε επιστήμονες της ξενιτιάς, οι ειδικευμένοι με τα πτυχία, οι εκτοπισμένοι της Ελλάδας που άφησε η πολιτική στην οποία ομνύουν σοσιαλδημοκράτες, ακροκεντρώοι, πεφωτισμένοι και αφώτιστοι της ΝΔ, η Αννα και οι φίλοι της. Που της προσδίδουν ακόμα τα εύσημα για το ότι κατάφερε ο νόμος Διαμαντοπούλου (4009/2011) για την Ανώτατη Εκπαίδευση επί ΠΑΣΟΚ το 2011 από κυβέρνηση και ΝΔ με ευρεία πλειοψηφία που επιτεύχθηκε τότε στη Βουλή «για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης», όπως έγραφαν ΜΜΕ τότε πανηγυρικά. Κι ας έδινε μετά… φωτοτυπίες αντί για βιβλία στα παιδιά.
Η ποικιλομορφία των υποψηφιοτήτων (Νίκος Ανδρουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Γιάννης Κανελλάκης, Μιχάλης Κατρίνης) στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου. Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται συνεχώς ότι η Αννα Διαμαντοπούλου επί περίπου δέκα χρόνια ήταν μακρυά από τη Χαριλάου Τρικούπη, και μάλιστα είχε δημιουργήσει δικό της κόμμα το 2017, που λεγόταν «Ωρα Αποφάσεων», και έχει ακολουθήσει μια πορεία συγκλίσεων με τη ΝΔ (ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στήριξε ως υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση). Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που έχουν ανασύρει παλαιότερες δηλώσεις της υπέρ της αυτοδυναμίας της ΝΔ!
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι και διλήμματα
Αν και στην πολιτική καταδεικνύεται συχνά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν είναι γραμμένες στην… πέτρα, οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, έμπειροι περί τα της επικοινωνίας, τις χρησιμοποιούν όταν αυτές μπορούν να μετατραπούν σε βέλος που χτυπά την αχίλλειο πτέρνα των αντιπάλων.
Το κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, περίτεχνα και στοχευμένα ως προς το περιεχόμενο της δέσμευσης την οποία απαιτεί από τους/τις ανθυποψηφίους του. Με μια τακτική ευέλικτης επίθεσης που στοχεύει να αφαιρεί πόντους από τους αντιπάλους του και να προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους της κάλπης για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επαναδιεκδικεί τα ηγετικά ηνία, κάλεσε τους άλλους υποψηφίους να δεσμευθούν ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές θα είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Κάθε άλλο παρά αθώα είναι η διατύπωση αυτή, πίσω από τη ρητορική της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Στο στόχαστρό του, αν και από διαφορετικά ορμητήρια της βολής, είναι κυρίως ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Δούκας και η Αννα Διαμαντοπούλου που δίνει ηγετικό «παρών» στα τεκταινόμενα της Χαριλάου Τρικούπη.
Ευθέως πλήττει την πρόεδρο του Δικτύου Για τη Μεταρρύθμιση, πρώην επίτροπο ΕΕ και πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου με την προτροπή να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας. Ετσι, στον στίβο της αντιπαράθεσης ρίχνει την αμφισβήτηση του κομματικού πατριωτισμού. Ουσιαστικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνει τον κόσμο σε ένα ξεσκόνισμα του παρελθόντος, καθώς η Αννα Διαμαντοπούλου επί χρόνια ήταν μακρυά από τη Χαριλάου Τρικούπη, και έχει ακολουθήσει μια συναινετική πορεία με το συστημα Μητσοτάκη.
Παράλληλα, όμως, με την αναφορά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να «χτυπήσει» πλαγίως τον Χάρη Δούκα, οποίος έχει δηλώσει ότι θα μείνει στη δημαρχία ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ υποδορίως ανακινεί το θέμα της συνταγματικής δέσμευσης ότι οι αιρετοί α΄βαθμού πρέπει να παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων βουλευτών. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτή τη διατύπωση ακονίζει τα ξίφη για μετεκλογικές μάχες προοικονομώντας ότι οι εξελίξεις για την ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου και ευρύτερα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις.
Δόθηκε λοιπόν με στόχευση η απάντησή που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγο προτού ανακοινώσει επίσημα η Αννα Διαμαντοπούλου την υποψηφιότητά της, σε παρέμβασή του (Τ/Σ Σκάι, 16.7.2021). Όταν ρωτήθηκε δημοσιογραφικά για τις άλλες υποψηφιότητες υπογράμμισε τα εξής: «Όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους απ’ τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Άνοιξα αυτή τη διαδικασία ενώ είχα ενάμιση χρόνο θητεία ακόμη. Το 2019 το κόμμα μας έπεσε στις ευρωεκλογές και ανέβηκε μόλις 1,5% στις εθνικές, αλλά είπα “εκλογές το 2021, γιατί είμαι θεσμικός”. Δεν είπα εκλογές εδώ και τώρα. Όλοι αξιολογούμαστε και για την προσφορά μας, τη συνέπειά μας και τη θεσμική μας συμπεριφορά από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Δεν έχω αγωνία, διότι έχω ζητήσει από τον κόσμο μας κι άλλες φορές να με αξιολογήσει και θέλω να σας πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
Για να καταλήξει: «Η πρότερη εμπειρία μου το 2017 και το 2021 αποδεικνύει ότι κάποιοι κατέβηκαν και εν τέλει έφυγαν πριν ή λίγο μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό λοιπόν -κι επειδή έχω κάνει κι άλλες φορές αυτόν τον αγώνα-, θέλω συνέπεια απ’ όλους. Δεν μπορώ να το επιβάλλω, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, παρά μόνο να ακολουθήσουν τον ηθικό κανόνα και να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, όποιος κι αν κερδίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες»…
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Τα οικονομικά μας ήταν πάντα διάφανα» – Επανεξετάζονται όλα τα έξοδα
Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο