Μανιάτης για τις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ κάθε 4 μήνες: Δεν είναι σωστό απέναντι στον καταναλωτή (Video)

Μανιάτης για τις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ κάθε 4 μήνες: Δεν είναι σωστό απέναντι στον καταναλωτή (Video)

Μία «τρύπα» του φημολογούμενου σχεδίου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιθανότατα την Τετάρτη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται, αυτή τη φορά με αφορμή την κλιμακωτή επιδότηση – έκπτωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Ενόσω η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει έκπτωση στους λογαριασμούς όσων νοικοκυριών καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, εν συγκρίσει με πέρυσι, προκύπτει το πρακτικό πρόβλημα των μετρήσεων σε… ρεαλιστικό χρόνο και αυτό καθότι οι μετρήσεις γίνονται ανά τετράμηνο (λογαριασμοί «έναντι» και «εκκαθαριστικοί»), ως γνωστόν, από τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι από τους παρόχους.

Μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού άμεσα καθώς δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό ώστε να κάνει τις μετρήσεις πόρτα – πόρτα, ελλείψει των λεγόμενων «έξυπνων» μετρητών που θα αποτελούσαν λύση στο πρόβλημα. «Οι μετρήσεις, με τη λογική του προηγούμενου χρόνου, δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες», εξήγησε ο Κ. Μανιάτης και σημείωσε πως παρά τα όσα εξαγγέλλονταν για «έξυπνους μετρητές» είναι ακόμη στη φάση του διαγωνισμού.

Εν συνεχεία, κατά τη συζήτηση επιβεβαίωσε πως μία εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση είναι «στον αέρα» χωρίς πραγματική μέτρηση και, επισήμανε πως θα χρησιμοποιηθεί μία απλή σύγκριση με το «τι κατανάλωνες πέρυσι», που δεν είναι ενδεικτική π.χ. κάποιον που μπαίνει σε ένα σπίτι που πριν ήταν κλειστό ή κατοικούσε κάποιος άλλος, πέρυσι.

Επίσης, υπογράμμισε πως υπάρχουν πάνω από 305.000 εντολές διακοπής ρεύματος το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021 ήταν περίπου 168.000 και συνέχισε λέγοντας: «Έχουν διπλασιαστεί και πιστεύουμε θα περάσουν τις 400.000 … Και θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν οι διακανονισμοί οφειλών, που έχουν φτάσει στα ύψη. Μεταφέρουν τα χρέη προς τα πίσω».

Documento Newsletter