Μάλτα: Στην άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε, αύριο ο Τσίπρας

Μάλτα: Στην άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε, αύριο ο Τσίπρας

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα, θα συμμετάσχει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περίπου στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) αναμένεται η άφιξη των συμμετεχόντων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την 1η συνεδρία να αρχίζει περίπου μία ώρα μετά, η οποία και θα κλείσει στις 12.45 μ.μ., με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Μία ώρα μετά, θα γίνει το ανεπίσημο γεύμα, ενώ στις 4 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. θα δοθούν οι συνεντεύξεις Τύπου από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στις 5.15 μ.μ. θα αρχίσει η 2η συνεδρία, που αναμένεται να τελειώσει δύο ώρες μετά.

Αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, ζητούν ΥΑ και ΔΟΜ 

Εν όψει της άτυπης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε κοινή δήλωσή τους, καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες “να λάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των τραγικών απωλειών ανθρώπινων ζωών στην οδό της κεντρικής Μεσογείου και των απαράδεκτων συνθηκών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λιβύη”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν, πως χρειάζεται ενίσχυση της διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και την ξηρά, η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων.

Επίσης, πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η εδραίωση βιώσιμων συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου στη Λιβύη, μόλις το επιτρέψει η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας, καθώς και στις γειτονικές χώρες.

Οι δυο οργανισμοί ζητούν να μη γίνεται η διαχείριση της μετανάστευσης βάσει της αυτόματης κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών “σε απάνθρωπες συνθήκες στη Λιβύη”, αλλά να δημιουργηθούν κατάλληλες υπηρεσίες υποδοχής, με τη μορφή ανοιχτών κέντρων. Στη Λιβύη, σε συνεργασία με εταίρους, υποστηρίζουν πως έχουν καταβάλει “τεράστιες προσπάθειες για την παροχή βασικής προστασίας στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τον τοπικό πληθυσμό που επηρεάζεται άμεσα, οι οποίοι σε κάποιες περιοχές χρειάζονται κι αυτοί επειγόντως βοήθεια”. Προσθέτουν δε, πως, “δεδομένων των τωρινών συνθηκών, δεν αρμόζει να θεωρείται η Λιβύη ασφαλής τρίτη χώρα ή να εδραιωθεί η εξωεδαφική εξέταση των αιτημάτων ασύλου στη Βόρεια Αφρική”.

“Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν την κυβέρνηση της Λιβύης, για την ενίσχυση της ικανότητας καταγραφής των νέων αφίξεων, για την υποστήριξη της εθελοντικής επιστροφής των μεταναστών, την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και την παροχή λύσεων στους πρόσφυγες. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται σημαντικά διευρυμένες ευκαιρίες για ασφαλείς νόμιμες οδούς όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επανεγκατάσταση και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να μη καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια όσοι χρήζουν προστασίας”, επισημαίνουν.

Documento Newsletter