Μάλτα: Οι αρχές πιέζονται να εντείνουν τις επιχειρήσεις διαλεύκανσης του φόνου της δημοσιογράφου Daphnae Caruana Galizia

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε, αφού είχε αποκαλύψει σειρά πολιτικών σκανδάλων στη χώρα της.

Κρατούνταν ως τώρα δύο άνδρες, ύστερα από τη σύλληψή τους τον Δεκέμβριο του 2017 , ως πιθανοί δράστες, ωστόσο το περίπλοκο παρασκήνιο του εγκλήματος προσθέτει στην εξίσωση κι άλλους, κατά τον αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα και τα συμπεράσματα του δικαστηρίου που ακόμα εξελίσσεται.

Αξίζει να τονιστεί πάντως η σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία υποστηρίζει όπως προέκυψε από την διαδικασία της Τρίτης, ότι δεν αντίκειται στα δικαιώματα των κατηγορουμένων η πολυετής κράτησή τους, μια και οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν όσο απαιτείται ώστε να διευκρινιστεί στο μέγιστο βαθμό και ο αριθμός των εμπλεκομένων αλλά και τα βαθύτερα κίνητρα της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Εκτίουν άλλωστε ήδη τις ποινές τους, όσοι εκ των δραστών δεν αρνούνται ακόμα τις κατηγορίες, ώστε να θεωρηθεί ότι αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα η παρατεταμένη κράτησή τους. Σημειώνεται πάντως, ότι βάσει δημοσιεύματος του «Times of Malta», αναφορικά με την έκβαση της δίκης της Τρίτης, το ΕΔΔΑ, υπογραμμίζει στις πιο πρόσφατες αποφάσεις του ότι «εξισορροπούνται» τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και το τεκμήριο της αθωότητας με το θεμελιώδες δικαίωμα του συνόλου να γνωρίζει ώστε να απονέμεται ορθώς η δικαιοσύνη.

Το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης παράλληλα, παραμένει η τάση της πολιτείας και των δικαστικών αρχών που έχουν επαναπαυθεί «φορτώνοντας» το σύνολο των κατηγοριών στους έως τώρα εμπλεκόμενους, παρά το γεγονός ότι από πλευράς τους υποδεικνύεται σωρεία καταστρατηγημένων δικαιωμάτων και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Αν και δεν υπήρξε ετυμηγορία από την σημερινή έκβαση της δίκης, οι έως τώρα κατηγορούμενοι είναι οι αδερφοί Degiorgio, που κατηγορούνται ότι τοποθέτησαν τη βόμβα που προκάλεσε τον θάνατο της Daphnae μαζί με τον Vince Muscat. Οι ύποπτοι προμηθευτές είναι οι Adrian Agius και Jamie Vella, οι οποίοι έχουν επίσης κατηγορηθεί μαζί με τον φερόμενο εγκέφαλο Yorgen Fenech.