Μάλι: Δεκάδες πολίτες και στρατιώτες νεκροί από διπλή επίθεση στα βόρεια της χώρας

Οι δύο ξεχωριστές επιθέσεις είχαν στόχο το σκάφος Τιμπουκτού στον ποταμό Νίγηρα και μια θέση του στρατού στη Μπάμπα, στη βόρεια περιοχή του Γκάο, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 64 ανθρώπων. Μια κυβερνητική δήλωση ανέφερε προσωρινό απολογισμό 49 αμάχων και 15 στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Τζιχαντιστική επίθεση

Δεν διευκρίνισε πόσοι πέθαναν σε κάθε επίθεση, αλλά οι επιθέσεις φέρεται να έγιναν από τζιχαντιστική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Νωρίτερα, ο στρατός του Μάλι ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σκάφος δέχθηκε επίθεση από «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες». Το σκάφος, που εκτελούσε μια καθιερωμένη διαδρομή μεταξύ πόλεων κατά μήκος του ποταμού, έγινε στόχος «τουλάχιστον τριών ρουκετών» που στόχευαν στους κινητήρες του.

Εικόνες στα social media έδειχναν ένα σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται πάνω από το ποτάμι. Το περιστατικό σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή και οι εικόνες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα από τα διεθνή Μέσα. Το προσωπικό του στρατού απομάκρυνε τους επιβάτες από το σκάφος, δήλωσε αξιωματούχος του στρατού, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Νίγηρας είναι ένας ζωτικής σημασίας μεταφορικός σύνδεσμος σε μια περιοχή όπου οι οδικές υποδομές είναι φτωχές και οι σιδηρόδρομοι απουσιάζουν.

Αποκλεισμός στο Τιμπουκτού

Η επίθεση έρχεται αφού μια συμμαχία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η Ομάδα Υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM), ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αποκλείει το Τιμπουκτού, το ιστορικό σταυροδρόμι της πόλης του βόρειου Μάλι.

Το φτωχό κράτος παλεύει με την ανασφάλεια από το 2012, όταν μια εξέγερση υπό την ηγεσία των Τουαρέγκ ξέσπασε στον ταραγμένο βορρά. Η εξέγερση υποστηρίχθηκε από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τη δική τους εκστρατεία στο κεντρικό Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, προκαλώντας σοκ στο Σαχέλ.

Η επιχείρηση Barkhane της Γαλλίας διεξήγαγε αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ. Στο βόρειο Μάλι, η περιφερειακή εξέγερση τερματίστηκε επίσημα με μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης του Μάλι το 2015.

Ωστόσο, η εύθραυστη συμφωνία βρέθηκε υπό πίεση μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης το 2020 και την αντικατάστασή της από μια χούντα. Οι εντάσεις στην περιοχή αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, η οποία κλήθηκε να φύγει μέχρι το τέλος του έτους, παρέδωσε δύο βάσεις κοντά στο Τιμπουκτού στις ένοπλες δυνάμεις.

Η παράδοση πυροδότησε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των τζιχαντιστών και οδήγησε σε μια οργισμένη αναμέτρηση με τους πρώην αντάρτες, πυροδοτώντας φόβους για την ειρηνευτική συμφωνία του 2015.

Ετικέτες