Μαλαισία: Ο πρωθυπουργός… τσέπωσε το Ταμείο Ανάπτυξης

Μαλαισία: Ο πρωθυπουργός… τσέπωσε το Ταμείο Ανάπτυξης

Σε δωδεκαετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μαλαισιανός πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η πρωτόδικη καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ σε δωδεκαετή φυλάκιση για την ανάμειξή του στο τεράστιο σκάνδαλο υπεξαίρεσης 4,5 δισ. δολαρίων (!) από το κρατικό fund 1MDB αποτελεί την αρχή μιας μακράς δικαστικής πορείας, η οποία ήδη έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της μικρής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το κουβάρι για τη «μεγαλύτερη υπόθεση κλεπτοκρατίας όλων των εποχών», όπως έχει χαρακτηρίσει η Αμερικανίδα εισαγγελέας Λορέτα Λιντς την αρπαγή περίπου 4,5 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ) από τα δημόσια μαλαισιανά ταμεία, άρχισε να ξετυλίγεται το 2015 από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Κλερ Ρούκασλ-Μπράουν, στην οποία εστάλησαν 227.000 έγγραφα που αποδείκνυαν τις αμαρτωλές δραστηριότητες του τότε πανίσχυρου πρωθυπουργού, της συζύγου του και στελεχών της κυβέρνησής του.

Δωροδοκίες και λούσα

Το 1MDB ήταν ένα κρατικό fund που δημιουργήθηκε το 2009 με επίσημο σκοπό του την προώθηση της ανάπτυξης στη χώρα μέσω ξένων επενδύσεων. Αμεσος διαχειριστής του ήταν ο ίδιος ο 67χρονος σήμερα Ραζάκ. Ωστόσο εξαρχής και έως το 2012 θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως φορέας χρηματοδότησης των πολιτικών φιλοδοξιών και της χλιδάτης ζωής του πρωθυπουργικού ζεύγους και συνεταίρων της τότε κυβέρνησης, όπως ήταν ο επιχειρηματίας Τζο Λόου.

Τεράστια ποσά κατέληγαν μέσω κυβερνητικών ομολόγων σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δικαστικές αρχές των οποίων ξεκίνησαν επιμέρους έρευνες για την αποκάλυψη του συγκεκριμένου σκανδάλου διαφθοράς.

731 εκατ. δολάρια βρέθηκαν μόνο στον προσωπικό λογαριασμό του Ραζάκ λίγο πριν από τις εκλογές του 2013, με τα οποία πιστεύεται ότι δωροδόκησε πολιτικούς αλλά και πλήρωσε τις προσωπικές του πιστωτικές κάρτες. Ο ίδιος αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες επιμένοντας ότι το ποσό αυτό ήταν… δωρεά από Σαουδάραβα πρίγκιπα, ενώ πριν ακόμη από την επίσημη ανακοίνωση της καταδίκης του την περασμένη Τρίτη προανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Το «θάψιμο» της υπόθεσης και η πτώση

Η διαρροή και δημοσίευση των εγγράφων πριν από πέντε χρόνια οδήγησε την Υπηρεσία Διαφθοράς της Μαλαισίας να ξεκινήσει σχετική έρευνα, από την οποία προέκυπτε η ενοχή του πρωθυπουργού. Ο Ραζάκ έδρασε γρήγορα. Απέλυσε τόσο τον γενικό εισαγγελέα όσο και τα μέλη της κυβέρνησης που ασκούσαν κριτική για το σκάνδαλο λίγο προτού βγει το ένταλμα σύλληψης.

Μετά τον «αναγκαστικό» για την πολιτική του επιβίωση ανασχηματισμό η κυβέρνηση υιοθέτησε εξ ολοκλήρου το αφήγημα του Ραζάκ και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ξένες δικαστικές αρχές που ερευνούσαν την υπόθεση. Ο νέος εισαγγελέας, ο οποίος διορίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον απάλλαξε, όπως θα ανέμενε κανείς, από κάθε κατηγορία.

Χρειάστηκε ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Ματάτιρ Μοχάμεντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε βοηθήσει τον ισχυρό άντρα να ανέλθει στην εξουσία, να τολμήσει να κατέβει εναντίον του στις εκλογές του 2018 επιδιώκοντας παράλληλα να βάλει τέλος στην επί 61 χρόνια κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Umno για να έρθει τελικά ο Ραζάκ αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Η νίκη του Μοχάμεντ θεωρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ιστορικής σημασίας.

42 κατηγορίες αντιμετωπίζει συνολικά ο Ν. Ραζάκ σε πέντε ξεχωριστές δίκες, εκ των οποίων πιο σημαντική θεωρείται η δεύτερη που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Αφορά τα περιβόητα 431 εκατ. που βρέθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό.

Πολυτελείς βίλες, γιοτ, πάρτι με διάσημους και διαμάντια

Ιδιαίτερα κιμπάρησες με τα λεφτά του… δημοσίου ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ αλλά και ο επιχειρηματίας Τζο Λόου, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με τη διαχείριση του fund 1MDB. Τα κρατικά κονδύλια σπαταλήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την αγορά υπερπολυτελών κατοικιών στο Μπέβερλι Χιλς και το Μανχάταν, ενός ιδιωτικού αεροσκάφους αξίας 35 εκατ. δολαρίων, ενός γιοτ 260 εκατ. δολαρίων και ενός πίνακα του Πικάσο αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων που δόθηκε δώρο στον Αμερικανό ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Πάρτι με καλεσμένους Αμερικανούς σελέμπριτι, τζόγος, διαμαντένια κολιέ και πληθώρα λοιπών πανάκριβων κοσμημάτων και αγορών για τη σύζυγο του πρωθυπουργού συμπληρώνουν την ιστορία της μεγάλης κρατικής σπατάλης – ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς παγκοσμίως.

Ετικέτες

Documento Newsletter