Μακρύς ακόμη ο δρόμος για μαζικούς εμβολιασμούς

Μακρύς ακόμη ο δρόμος για μαζικούς εμβολιασμούς

Φρένο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης για έλευση του εμβολίου άμεσα βάζει, μέσω του Documento, το γραφείο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για την ακρίβεια, με δήλωσή του στέλεχος του γραφείου Τύπου δεν αρνείται ότι μπορεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 να φτάσει στις αγορές ένας πολύ περιορισμένος αριθμός εμβολίων, για τον εμβολιασμό κάποιων λίγων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Αναμένουμε ότι οι δόσεις εμβολίου θα αρχίσουν να φτάνουν σε χώρες στα μέσα του 2021, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του ΠΟΥ μετά την ερώτηση του Documento: «Αναμένουμε ότι οι δόσεις εμβολίου θα αρχίσουν να φτάνουν σε χώρες στα μέσα του 2021, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Ενας περιορισμένος αριθμός εμβολίων μπορεί να είναι διαθέσιμος για ομάδες υψηλού κινδύνου από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Καθώς αυτές οι πρώτες δόσεις θα είναι περιορισμένες, θα πρέπει να τα δώσουμε με προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ηλικιωμένοι».

Με λίγα λόγια, περιορισμένος αριθμός εμβολίων, κυρίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός εκτιμάται πως θα έρθει από την άνοιξη και μετά, κάτι που σαφώς έρχεται σε αντίθεση με τις «επικοινωνιακές» διατυπώσεις.

Οπως επισημαίνεται, παρόλο που τα νέα για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικά, «πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για τα υποψήφια εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα μετά την επίτευξη των κύριων τελικών σημείων των δοκιμών. Πρέπει επίσης να δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία και πόσο καλά θα προστατεύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. Για ασφάλεια, χρειαζόμαστε περαιτέρω παρακολούθηση για να εξακριβώσουμε αν υπάρχουν παρενέργειες. Στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα θα υποβληθούν σε ρυθμιστικούς οργανισμούς για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης».

Πολιτικό σωσίβιο

Πολιτικό σωσίβιο στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιζητούν εναγωνίως οι περισσότερες κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη. Ωστόσο ο ΠΟΥ μέσω της τοποθέτησής του «προσγειώνει» όσους βιάζονται.

Και στην ημεδαπή η κυβέρνηση καλλιεργεί την προσδοκία για έλευση του εμβολίου αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικά περιορισμένες δόσεις που δεν αρκούν για να ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. Επί της ουσίας ο ΠΟΥ δεν συμμερίζεται την άποψη ότι περιμένουμε το εμβόλιο σε λίγες ημέρες ακόμη και για το ευρύ κοινό, όπως ορισμένοι αφήνουν τεχνηέντως να εννοηθεί.

Δεκάδες «μνηστήρες»

Στη μάχη για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου έχουν πέσει δεκάδες «μνηστήρες»: Pfizer, Moderna και άλλοι. «Συνολικά 48 υποψήφια εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων έντεκα που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης III (phase 3). Θα χρειαστούν πολλαπλά εμβόλια για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του κόσμου. Πρέπει όχι μόνο να βρούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο/εμβόλια, αλλά και να παράγουμε αρκετές δόσεις και να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων παντού» σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΠΟΥ.

Στην ερώτηση αν θα καταστεί εφικτό να αποσταλούν δόσεις ακόμη και στις φτωχότερες χώρες και στον πληθυσμό με πολύ μικρή οικονομική δυνατότητα, σημείωσε: «Πρέπει να εργαστούμε με αλληλεγγύη για να πάρουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να διαθέσουμε αυτά τα ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ηθικά και δίκαια. Το COVAX Facility, που έχει σχεδιαστεί για να εγγυάται ταχεία και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια Covid-19 παγκοσμίως, επιταχύνει την αναζήτηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου για όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα σχεδιάζει να αγοράσει προμήθεια εκ των προτέρων, έτσι ώστε 2 δισεκατομμύρια δόσεις να κατανεμηθούν καταλλήλως μέχρι το τέλος του 2021».

«Ανησυχούμε»

Ο κορονοϊός ήρθε και όλα δείχνουν πως θα αργήσει να φύγει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ: «Η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική. Δεν υπάρχουν “συντομότεροι δρόμοι” σε αυτή την πανδημία. Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην παλιά κανονικότητα στο άμεσο μέλλον και η Covid-19 πιθανότατα θα είναι μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι χώρες που αφήνουν τον ιό να τρέχει ανεξέλεγκτος παίζουν με τη φωτιά.

Θα υπάρξουν περαιτέρω θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ βλέπουμε σημαντικό αριθμό ατόμων που να αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον ιό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ακραία ψυχική πίεση. Πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να εξεταστούν αδιανόητες επιλογές όπως το ποιος θα λάβει φροντίδα και ποιος όχι».

Ετικέτες

Documento Newsletter