Γαλλία: Μακρόν υπό διωγμόν, Μπαρνιέ υπό επιτήρηση – Παραμένει το πολιτικό χάος

Γαλλία: Μακρόν υπό διωγμόν, Μπαρνιέ υπό επιτήρηση – Παραμένει το πολιτικό χάος

Στην τελική ευθεία προς τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ εισήλθε η Γαλλία, αν και το πολιτικό χάος παραμένει, πάνω από δύο μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη νέα γαλλική κυβέρνηση είναι η παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2025 με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση είναι «κρίσιμη», όπως προειδοποίησε ο Μπαρνιέ. Παράλληλα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση έκανε δεκτή προς συζήτηση την πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία υποβλήθηκε από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Τα βλέμματα έχουν στραφεί την ίδια ώρα και στη Μαρίν Λεπέν, η οποία φαίνεται να τηρεί τη συμφωνία με τον Μακρόν και ανέχεται τον Μπαρνιέ προς ικανοποίηση των δικών της συμφερόντων.

Η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Δικαίου της Εθνοσυνέλευσης προτού τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Θεωρείται ωστόσο δύσκολο να εγκριθεί, καθώς για να εγκριθεί θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών (385 από τους 577). Εάν το ψήφισμα περάσει το πρώτο εμπόδιο, της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει στη συνέχεια να σταλεί στη Γερουσία, όπου τα δεξιά κόμματα και οι κεντρώοι σύμμαχοί τους έχουν την πλειοψηφία.

Παρά το συμβολικό της υπόθεσης, το μήνυμα προς τον «αυτοκράτορα» Μακρόν είναι ξεκάθαρο: στο υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του μέχρι το 2027 θα βρίσκεται «στα χαρακώματα» με την αριστερή αντιπολίτευση. Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν έχει αποπεμφθεί κατά την τρέχουσα πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Η ψηφοφορία για την αποπομπή του προέδρου Φρανσουά Ολάντ –προτάθηκε το 2016 από τους δεξιούς βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων– είχε φτάσει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Μαζικές διαδηλώσεις

Τον τόνο της διαμάχης έδωσαν οι μαζικές διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες για την απόφαση Μακρόν να διορίσει τον Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, στην πρωθυπουργία της χώρας. Η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων της Αριστεράς εξακολουθεί να εξαπολύει πυρά σε βάρος του για υφαρπαγή των εκλογών και για το «σνομπάρισμα» των κυβερνητικών προτάσεών της.

Σε αντιδιαστολή, ο διορισμός του Μπαρνιέ κατέστησε τη Λεπέν και το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) ρυθμιστές της πολιτικής ζωής, καθώς η διακυβέρνηση της χώρας περνάει από την επίδειξη ανοχής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση που ανακοινώνεται. Την ίδια στιγμή η Λεπέν έχει τη δυνατότητα, αν δεν είναι ικανοποιημένη, να προσθέσει τις 142 ψήφους της στην Εθνοσυνέλευση στις 193 της Αριστεράς προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα ανέτρεπε την κυβέρνηση Μπαρνιέ. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «κρίνει τη νέα κυβέρνηση με βάση τις πράξεις της» και περιέγραψε τον Μπαρνιέ ως «πρωθυπουργό υπό επιτήρηση». Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η στάση του RN υποδηλώνει ότι η Λεπέν είναι έτοιμη να ανεχτεί τον Μπαρνιέ εάν αυτός ακολουθήσει πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες της Εθνικής Συσπείρωσης, όπως το ζήτημα της μετανάστευσης.

Τα κρίσιμα πόστα

Το Ελιζέ δεν παρουσίασε μέσα στην περασμένη εβδομάδα κατάλογο των νέων υπουργών, τους οποίους μόνο ο Μακρόν μπορεί να διορίσει επισήμως. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το κυβερνητικό σχήμα του Μπαρνιέ θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό ηγετικά στελέχη του κεντρώου κόμματος του προέδρου και των δεξιών Ρεπουμπλικάνων του κόμματος του πρωθυπουργού.

Ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε τον 63χρονο ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μπρούνο Ρεταγιό για υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Μακρόν, απαιτώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και υιοθετώντας συντηρητική στάση σε κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση. Για το πόστο του υπουργού Εξωτερικών ο Μπαρνιέ φαίνεται πως θέλει τον 41χρονο Ζαν Νοέλ Μπαρό, απερχόμενο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), που μετέχει στην παράταξη Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση. Ακόμη, ο πρωθυπουργός λέγεται ότι σκοπεύει να κρατήσει στο πόστο του τον υπουργό Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Θέση-κλειδί στη νέα Κομισιόν

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων βρίσκεται η Γαλλία στη σύνθεση της νέας Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς εξασφάλισε μια θέση-κλειδί. Ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε και κατηγόρησε την προϊσταμένη του Φον ντερ Λάιεν ότι τον υπονόμευε, τερματίζοντας την παρουσία του στις Βρυξέλλες και διαταράσσοντας τη μετάβαση της εξουσίας. Λίγες ώρες μετά η πρόεδρος της Κομισιόν δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τον Στεφάν Σεζουρνέ, εκλεκτό του Εμανουέλ Μακρόν, για τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Ο ίδιος θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τα ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. Με αυτό το χαρτοφυλάκιο η Γαλλία αποκτά την εποπτεία του εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οικονομίας. Επίσης, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο ολοένα πιο επείγον ζήτημα για την ΕΕ αναφορικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Διαβάστε επίσης

€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής

Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»

Super League: Η βαθμολογία μετά την 5η αγωνιστική – Οι κερδισμένοι και τα ντέρμπι που έρχονται (Videos)

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι

 

Documento Newsletter