Μακρόν: Νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της «βοήθειας στον θάνατο» ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Μακρόν: Νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της «βοήθειας στον θάνατο» ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Την πρόθεση του να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την ιατρική βοήθεια στο θάνατο ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαδικασία θα αφορά σε ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με ανίατη ασθένεια και αντιμετωπίζουν επικείμενο θάνατο.

Ο Μακρόν δήλωσε στις εφημερίδες La Croix και Liberation ότι η νέα νομοθεσία για τη νομιμοποίηση της «βοήθειας στο θάνατο» υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα ισχύει μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έγραψε στο X τη Δευτέρα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις 27 Μαΐου. «Ο θάνατος δεν μπορεί πλέον να αποτελεί θέμα ταμπού και αντικείμενο σιωπής», έγραψε.

Η νομοθεσία έχει σκοπό να προσφέρει «μια εναλλακτική πορεία, σε μια προκαθορισμένη κατάσταση, με ακριβή κριτήρια, όπου η ιατρική απόφαση παίζει το ρόλο της», δήλωσε ο Μακρόν. Έφερε το παράδειγμα ανθρώπων με καρκίνο σε τελικό στάδιο, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει αλλού για να ζητήσουν βοήθεια στο να δώσουν τέλος στην ζωή τους.

Το νομοσχέδιο θα εφαρμόζεται σε ενήλικες που είναι πλήρως ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις και σε όσους αντιμετωπίζουν «δυσβάστακτο» σωματικό ή ψυχολογικό πόνο και θάνατο σε «βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο» διάστημα, δήλωσε ο Μακρόν.

Οι ανήλικοι και οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχιατρικές ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, δεν θα είναι επιλέξιμοι.

Ο Μακρόν ήταν σαφής ότι η νομοθεσία θα αναφέρεται στην «βοήθεια στο θάνατο … επειδή είναι απλή και ανθρώπινη» και όχι σε όρους όπως ευθανασία ή ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ακολουθεί μια έκθεση του περασμένου έτους που κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση των επιλογών για το τέλος της ζωής.

Παρά ταύτα το σχέδιο έχει ήδη αντιμετωπίσει κάποιες επικρίσεις στη Γαλλία.

Οι ενώσεις παρηγορητικής φροντίδας, υποστήριξης του καρκίνου και εξειδικευμένων νοσηλευτών ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι ο Μακρόν «ανακοίνωσε με μεγάλη βία ένα σύστημα μακριά από τις ανάγκες των ασθενών και την καθημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση φροντίδας».

Όπως υποστήριξαν με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, ενώ ζήτησαν να διατεθούν μεγαλύτεροι πόροι στην παρηγορητική φροντίδα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να «πεθάνουν με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μόνο άτομα άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν φάρμακα που θα τερματίζουν τη ζωή τους και όσοι επιδιώκουν να μπουν στη διαδικασία θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εκ νέου την επιλογή τους μετά από 48 ώρες.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβουν απάντηση από ιατρική ομάδα εντός δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Μακρόν. Έπειτα για γιατρός θα παραδίδει συνταγή, η οποία θα ισχύει για τρεις μήνες, για το φάρμακο που τερματίζει τη ζωή.

Οι άνθρωποι μπορούν είτε να επιλέξουν να χορηγήσουν οι ίδιοι το φάρμακο στο σπίτι τους είτε, αν δεν είναι σε θέση να το κάνουν, να ζητήσουν βοήθεια σε ένα γηροκομείο ή σε κάποια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε επίσης: Κοινά πολεμικά γυμνάσια στον Κόλπο του Ομάν από Ρωσία, Ιράν και Κίνα

Κακοκαιρία Ιανός: Κατηγορητήριο «καταπέλτης» κατά Αγοραστού για τις πλημμύρες – Οι παραλείψεις που οδήγησαν σε θανάτους

Τέμπη: «Κατάληψη» Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση με εξωστρέφεια – Τρεις εκδηλώσεις και τέσσερα Αναπτυξιακά Συνέδρια στο πρόγραμμα

Αγρότες για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Ουσιαστικές λύσεις, αλλιώς θα βγούμε πάλι στους δρόμους»

Documento Newsletter