Μακρόν – Λεπέν: ποιοί είναι και τι θέλουν οι δύο μονομάχοι της 7ης Μαίου

Μακρόν – Λεπέν: ποιοί είναι και τι θέλουν οι δύο μονομάχοι της 7ης Μαίου

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της δεξιάς πτέρυγας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σήμερα δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώος». 

Οι δημοσκοπήσεις, οι βασικοί αντίπαλοί του στον πρώτο γύρο, εκτός του βετεράνου αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν, το πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας του και οι ελίτ των Βρυξελλών και του Βερολίνου, τον στηρίζουν απέναντι στην 48χρονη Μαρίν Λεπέν. Η εμβληματική ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς είναι πολιτικά απομονωμένη, αλλά το μισαλλόδοξο, ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό και (κρυπτο)ρατσιστικό μήνυμά της βρήκε απήχηση στο 21,5% όσων ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ετοιμάζεται για ένα δεκαπενθήμερο σκληρού προεκλογικού αγώνα ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής 7 Μαίου. Ας δούμε ποιοι είναι και τι θέλουν οι δύο μονομάχοι.

Εμανουέλ Μακρόν: από τους Ρότσιλντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων

  • Το 2016 ίδρυσε την προσωποκεντρική πολιτική πρωτοβουλία «Εμπρός!» (En Marche!). (Νέο)φιλελεύθερος στην οικονομία, δηλώνει υπερασπιστής των κεκτημένων του κοινωνικού κράτους, περισσότερο με γενικόλογες διακηρύξεις παρά με κοστολογημένο πρόγραμμα.
  • Πρώην κορυφαίο στέλεχος του τραπεζικού κολοσσού της οικογένειας Ρότσιλντ, ουδέποτε εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα.
  • Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (2004). Εργάσθηκε ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, στέλεχος του σώματος επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών (2005). Διορίστηκε οικονομικός σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ (2012-2014) και υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας (2014–2016).
  • Διακηρύσσει ότι θέλει να ξαναχτίσει το «αποτυχημένο» και «κούφιο» πολιτικό σύστημα της Γαλλίας. Να μεταρρυθμίσει υπέρ των εργοδοτών την εργατική νομοθεσία με το επιχείρημα ότι «έτσι θα μειωθεί η ανεργία». Να δημιουργήσει ευκαιρίες για κοινωνική κινητικότητα, δηλαδή να μετακινηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες «προς τα πάνω», σε πιο εύπορα στρώματα. Να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες. Να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων. Να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών στη γαλλική εθνοσυνέλευση (σήμερα η Βουλή έχει 577 και η Γερουσία 348 έδρες). Να προσλάβει 10.000 επιπλέον αστυνομικούς.
  • Με δικά του λόγια: «Τις δύο επόμενες εβδομάδες (σσ: μέχρι τον β γύρο των προεδρικών εκλογών) θα εργαστώ για να προσελκύσουμε, μαζί, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε γύρω από την υποψηφιότητά μου. Η ισχύς αυτής της συμπόρευσης θα είναι καθοριστική για την διακυβέρνηση. Η πρόκληση δεν είναι να ψηφίσουμε ενάντια σε ένα πρόσωπο, αλλά να αποφασίσουμε να σπάσουμε τελείως τα δεσμά με ένα σύστημα που ήταν ανίκανο να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια»

«Γιαυτό θέλω να οικοδομήσω μία κυβερνητική και μεταρρυθμιστική πλειοψηφία, από νέα ταλέντα, στην οποία θα έχουν θέση όλοι. Δεν θα ζητήσω να μάθω από πού προέρχεται ο καθένας, αλλά εάν συμφωνεί με την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής, με την ασφάλεια του γαλλικού λαού, με την κοινωνική μεταρρύθμιση και με την επανεκκίνηση του Ευρωπαΐκού Σχεδίου»

  • Στοίχημα. Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων δίνουν απόδοση 1 προς έξι ότι ο Μακρόν θα νικήσει στο δεύτερο γύρο.

Μαρίν Λεπέν: από την πατροκτονία στο «νέο» εθνικισμό

Η κόρη του πρώην βασανιστή των αποικιοκρατικών δυνάμεων κατοχής της Αλγερίας , αρνητή του Ολοκαυτώματος και ιδρυτή (το 1972) του Εθνικού Μετώπου («Front National») Ζαν-Μαρί Λεπέν, πρώτα ανέβηκε στην ηγεσία του «οικογενειακού» ακροδεξιού κόμματος (2011), μετά διέγραψε τον πατέρα της (2015) και σήμερα υποδύεται την ακροδεξιά με το ανθρώπινο πρόσωπο.

  • Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος (1992-1998). Εξελέγη περιφεριακή σύμβουλος (1998), βουλευτής (2004), πρόεδρος του κόμματος και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας για πρώτη φορά το 2012 (πήρε 18% στον πρώτο γύρο και αποκλείστηκε)
  • Διακηρύσσει ότι «πρέπει» να έχουν προτεραιότητα οι Γάλλοι πολίτες στην αγορά εργασίας, στην εξεύρεση κατοικίας, στην κοινωνική ασφάλιση. Να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στους ξένους εργαζόμενους και επιπλέον δασμοί στα εισαγόμενα προΐόντα. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαΐκή Ενωση για «πλήρη ανάκτηση της γαλλικής εθνικής κυριαρχίας», για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στο φράγκο. Να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ. Να μειώνεται ο αριθμός των νέων νόμιμων μεταναστών κατά 10.000 το χρόνο. Να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για την χορήγηση γαλλικής υπηκοότητας. Να προσληφθούν 15.000 επιπλέον αστυνομικοί. Να δημιουργηθούν φυλακές για 40.000 επιπλέον κρατούμενους.
  • Με δικά της λόγια: «Τώρα ο γαλλικός λαός έχει μία πολύ απλή επιλογή: είτε θα συνεχίσουμε την πορεία προς την πλήρη αποσταθεροποίηση, είτε εσείς θα επιλέξετε τη Γαλλία. Τώρα έχετε την ευκαιρία για πραγματική αλλαγή. Αυτό προτείνω, την πραγματική αλλαγή. ‘Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί το γαλλικό έθνος από τις επηρμένες ελίτ που θέλουν να το διατάζουν τι να κάνει. Γιατί, ναι, εγώ είμαι η υποψήφια του λαού».
  • Στοίχημα. Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων δίνουν απόδοση 9 προς 2 ότι ο Λεπέν θα νικήσει στο δεύτερο γύρο. 
Documento Newsletter