Μακρόν: Η κατάσταση στη Λιβύη απαιτεί λήψη αποφάσεων

Μακρόν: Η κατάσταση στη Λιβύη απαιτεί λήψη αποφάσεων

Η κατάσταση στη Λιβύη απαιτεί να ληφθούν «αποφάσεις» για να «συμφιλιωθούν» οι πρωταγωνιστές της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Λίβυο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σάραζ πριν την έναρξη μιας διεθνούς διάσκεψης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί τη λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Μακρόν, ενώ υπογράμμισε «την επιθυμία συμφιλίωσης, αφήνοντας παράλληλα τους κυρίαρχους λαούς να εκφραστούν».

«Ο ρόλος σας και οι ευθύνες που μπορέσατε να αναλάβετε σε κάθε βήμα ήταν αποφασιστικής σημασίας», πρόσθεσε ο Μακρόν απευθυνόμενος στον Σάραζ, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκτός από τον Σάραζ στη σύνοδο αυτή συμμετέχουν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλαχ, που έχει την έδρα της στο Τομπρουκ και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, το αντίστοιχο της άνω βουλής του κοινοβουλίου με έδρα την Τρίπολη Χάλεντ αλ Μέσρι.

«Ελπίζουμε οι Λίβυοι αξιωματούχοι να δεσμευθούν σε ένα σενάριο εξόδου από την κρίση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γασάν Σαλαμέ ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη που συμμετέχει στη διάσκεψη.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τη διοργάνωση εκλογών και την έξοδο της Λιβύης από την κρίση, επτά χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Δέκα μήνες μετά τη συνάντηση του Σάραζ και του Χάφταρ κοντά στο Παρίσι στις 25 Ιουλίου 2017, ο Μακρόν αποφάσισε να συμπεριλάβει στη σημερινή διάσκεψη και άλλους πρωταγωνιστές της κρίσης.

«Θα εργαστούν πάνω σε ένα πολιτικό κείμενο. Χρειάζεται κοινή δέσμευση προκειμένου να γίνουν τα πάντα ώστε να διεξαχθούν εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές) ως το τέλος του έτους», τόνισε η γαλλική προεδρία.

Ο οδικός χάρτης που πρέπει να επικυρωθεί προβλέπει επίσης τη σύσταση ενός στρατού και μίας υπηρεσίας ασφαλείας, που αυτή τη στιγμή αποτελούνται από δεκάδες πολιτοφυλακές, καθώς και η ίδρυση μίας κεντρικής τράπεζας και ενός κοινοβουλίου.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα ληφθούν ενώπιον 20 χωρών, ανάμεσά τους τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γείτονες της Λιβύης, ευρωπαϊκές χώρες, χώρες του Μάγρεμπ και του Κόλπου, που εμπλέκονται στη λιβυκή κρίση ή επηρεάζονται από αυτή.

Οι πρόεδροι του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι, του Νίγηρα Μαχαμάντου Ισούφου , της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι και του Κονγκό Ντένις Σάσου Ένγκουέσο, εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, καθώς και τον Αλγερινό πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία θα είναι παρόντες στη σημερινή συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter