Μακεδονικό: Τι σκέφτονται στους ΑΝΕΛ και οι κινήσεις τακτικής της ΔΗΣΥ

Μακεδονικό: Τι σκέφτονται στους ΑΝΕΛ και οι κινήσεις τακτικής της ΔΗΣΥ

Σε ρυθμούς Μακεδονικού κινείται το Κοινοβούλιο στο περιθώριο των Επιτροπών που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Με δεδομένη την κυβερνητική βούληση για επίλυση του ονοματολογικού και τη θολή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ ανάγονται σε ρυθμιστές του ζητήματος, απέναντι στο ενδεχόμενο η τελική πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία.

Στις τάξεις της Κ.Ο. του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου επικρατούν δύο αφηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. Η μία εκφράζει απογοήτευση και προβληματισμό για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο συλλαλητήριο, ενώ η άλλη θεωρεί ως ιστορική ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία, αποβλέποντας στην επίλυση του ζητήματος. Πάντως, κανένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ δεν θέτει ζήτημα κυβερνητικής ευστάθειας με αφορμή το Μακεδονικό, καθώς όλοι από κοινού αποσαφηνίζουν πως «δεν θα γίνουμε Σαμαράδες». Ως εκ τούτου, κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν πως και κατά το παρελθόν όταν προέκυπτε διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο καθείς τηρούσε την στάση του χωρίς να τίθεται εν κινδύνω η κυβερνητική ισορροπία. Ως προς τη θέση που θα τηρήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου όταν η τελική πρόταση έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η απάντηση που έδωσε στο documentonews.gr πρωτοκλασάτο στέλεχος της Κ.Ο. ήταν πως οι βουλευτές θα αποχωρήσουν κατά τη ψηφοφορία, ρίχνοντας τον πήχη της πλειοψηφίας που θα πρέπει να επιτευχθεί.

Στο στρατόπεδο της ΔΗΣΥ η εικόνα είναι πιο συγκεχυμένη. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά στην χθεσινή της δήλωση να κράτησε αποστάσεις από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης λόγω της ύπαρξης ακροδεξιών στοιχείων και να τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ωστόσο μέλη της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ φέρονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν μία ωφελιμιστική τακτική προκειμένου να προκαλέσουν κυβερνητικούς τριγμούς ακόμα κι αν η τελική συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τα πλαίσια που όρισε η κ. Γεννηματά. Συγκεκριμένα, βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε στους διαδρόμους της Βουλής πως αυτοσκοπός για το κόμμα του πρέπει να γίνει η κατά μέτωπο επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο ο πρωθυπουργός «θα προσπαθήσει να ξεπλύνει». Κατά τον ίδιο, η κατάσταση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι “win – win”, αφού από τη μία ο πρωθυπουργός αλλάζει την ατζέντα, βάζοντας στο επίκεντρο ένα εθνικό ζήτημα και από την άλλη μπορεί να δικαιολογήσει υπέρ του όποια έκβαση επέλθει για το Μακεδονικό. Εντύπωση προκάλεσε δε πως κατά την άποψή του η ΔΗΣΥ δεν θα πρέπει να υπερψηφίσει την τελική πρόταση για το ονοματολογικό ακόμα κι αν πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η κ. Γεννηματά, με το σκεπτικό «αφού δεν μπορούν να λύσουν αυτό, θα λύσουν όλα τα άλλα;», προκρίνοντας τη λύση των εκλογών. Μάλιστα, ήταν αποκαλυπτικός και για την εσωστρέφεια που προκάλεσε το συλλαλητήριο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εκμυστηρεύτηκε πως προσπαθούσε να εξηγήσει σε βουλευτές της ΝΔ ότι με την στάση που τήρησαν για το συλλαλητήριο ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν, γεγονός που κατέδειξε στην κοινή γνώμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρία κόμματα στη συσκευασία του ενός! Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι συνομιλητές του από την αξιωματική αντιπολίτευση έδειξαν να αντιλαμβάνονται το στρατηγικό λάθος και να αποδέχονται την άποψή του.

Αξίζει να προστεθεί πως ο έτερος βουλευτής της ΔΗΣΥ, ο οποίος είναι νεοενταχθείς στην Κ.Ο. του κόμματος, Γιώργος Καρράς, δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τέτοιου είδους βλέψεις. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο εντευκτήριο της Βουλής, είναι καιρός «η διπλωματία να κάνει τη δουλειά της», ξεκαθαρίζοντας όμως πως ιεραρχικά η κυβέρνηση πρώτα θα πρέπει εξαλείψει τις αλυτρωτικές βλέψεις της γείτονος και μετά να περάσει στη διαπραγμάτευση της ονομασίας. 

Ετικέτες

Documento Newsletter