Μακεδονικό, Σεπτεμβριανά. Δυο ιστορικές εκδόσεις την Κυριακή με το Documento (Video)

Το Documento προσφέρει την Κυριακή δυο ιστορικές εκδόσεις που μετά την εξάντλησή τους επανακυκλοφορούν. Ο αναγνώστης θα μπορεί να επιλέξει ποια από τα δυο βιβλία θα προμηθευτεί με την εφημερίδα.

Μακεδονικό: Αλήθειες και προπαγάνδα

Το βιβλίο απαντά με νηφάλιο και τεκμηριωμένο λόγο στην εθνοκαπηλία και στον προπαγανδιστικό βομβαρδισμό που προαναγγέλλει τη συντέλεια του κόσμου. Και συγκεκριμένα:

-Με ιστορική ανάλυση που ξεκινά από την έλευση των Σλάβων στον Αίμο τον 6ο αιώνα μ.Χ., συνεχίζεται με την οθωμανική κυριαρχία, τις εθνικές εξεγέρσεις, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον διαμοιρασμό της γεωγραφικής Μακεδονίας.

-Την εμπλοκή του προβλήματος με τον ελληνικό Εμφύλιο, την ίδρυση της ΛΔ της Μακεδονίας από τον Τίτο και την ευμενή σιωπή των συντηρητικών ελληνικών κυβερνήσεων μετά το 1949.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990 και την ανάδυση ενός αποσχισθέντος κράτους που έφερε το όνομα Μακεδονία. Τα απίστευτα «αυτογκόλ» που έβαλαν μέσα σε 27 χρόνια τα κόμματα που σήμερα κορυβαντιούν για «εθνική μειοδοσία». Ουσιαστική συμβολή του τόμου αποτελεί η δημοσίευση του πλήρους κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ετσι που ο αναγνώστης να μην πέφτει θύμα της παραπληροφόρησης η οποία ελλοχεύει στην αποσπασματικότητα.


Τα Σεπτεμβριανά: Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την Πόλη

Το βιβλίο φωτίζει τη μαζική και οργανωμένη επίθεση κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης την 6η προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 από τον εξαγριωμένο όχλο.

Ποιος κινητοποίησε, καθοδήγησε και όπλισε τα πλήθη να καταστρέψουν σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες, να προβούν σε βιαιοπραγίες και βιασμούς; 

Ήταν το μακρόπνοο σχέδιο εθνοκάθαρσης που επιδίωκε να εφαρμόσει το νέο τουρκικό και μεταοθωμανικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ από την ίδρυσή του; Ήταν ένα χαρτί που έπαιξε προμελετημένα και με ακρίβεια η κυβέρνηση Μεντερές για να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, ικανοποιώντας παράλληλα τον λαϊκό εθνικισμό των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων; 

Ήταν η αποικιακή πολιτική της Αγγλίας στην Κύπρο που επιδίωκε έναν ισχυρό αντιπερισπασμό ώστε να κινήσει με μεγαλύτερη άνεση τα δικά της πιόνια στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου; Τι αφηγούνται όσοι τα έζησαν από μέσα και τελικά απελάθηκαν από τη μόνη πατρίδα που γνώρισαν, τον Βόσπορο;


Ετικέτες