Πώς θα κόψει ο Τσίπρας τον γόρδιο δεσμό του μακεδονικού; Η κοινή γνώμη τοποθετεί το ζήτημα μάλλον χαμηλά, προτάσσοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις θέματα εργασίας, αμοιβών, δικαιωμάτων και παραπομπής των σκανδάλων στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι κρίσιμο.
Γιατί από τον χειρισμό και την έκβασή του μακεδονικού και την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί το αύριο της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς στην εξέλιξή του παρεμβαίνουν πολλοί και ισχυροί παράγοντες, προωθώντας ο καθένας τις δικές του επιδιώξεις. Πολιτικές, οικονομικές, ενίοτε και ποινικές.
-Η ΝΔ αλλά και οι συνοδοιπόροι της του ΚΙΝΑΛ επενδύουν στο εθνικιστικό κύμα που αποτάσσεται τον σατανά της συμφωνίας των Πρεσπών, προσδοκώντας και επιδιώκοντας απώλεια της δεδηλωμένης. Εξού και οι απειλητικές προειδοποιήσεις για πρόταση μομφής μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Παρά τους λεονταρισμούς, ωστόσο, στην Πειραιώς προβληματίζονται ακόμη αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, η οποία θα τους δώσει μεν τη στιγμιαία πρωτοβουλία αλλά τους εκθέτει στον κίνδυνο να μην εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστεί ο Τσίπρας ως τελικός νικητής της αναμέτρησης.
-Το Ποτάμι επιμένει στα ήξεις αφήξεις όσον αφορά τη θέση του για τις Πρέσπες καθώς δέχεται πιέσεις πανταχόθεν να συμβάλει στην ανατροπή της κυβέρνησης. Μια ομάδα βουλευτών του έχει δηλώσει ήδη ανοιχτά τη σύμπλευσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης, μέχρι προχτές κολυμβητής των Πρεσπών, έπιασε τελικώς πριν από λίγες μέρες όχθη στη ΝΔ. Οι τελευταίες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, πάντως, για άλλη μια φορά ενισχύουν την άποψη ότι τελικώς θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και δεν θα υποκύψει στις σειρήνες.
-Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είναι το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα. Κανονική κινούμενη άμμος. Η πρόθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας να καταψηφίσει τη συμφωνία είναι δηλωμένη και δεδομένη. Δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αμέσως μόλις έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, ενώ συγχρόνως δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ταχθεί με την προσπάθεια ανατροπής του Τσίπρα από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, υπάρχουν βουλευτές του που φλερτάρουν με την επιλογή του άλλου Καμμένου, του Δημήτρη, και δεν αποκλείεται να φτάσουν από το «όχι στις Πρέσπες» στο «όχι στον Τσίπρα». Ενώ παράλληλα υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που είτε είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν με τις Πρέσπες είτε διαφωνώντας με τις Πρέσπες είναι έτοιμοι να συμπράξουν με τον Τσίπρα. Αυτό μοιραία τους οδηγεί να παραμείνουν στην κυβέρνηση, έστω κι αν ο Καμμένος σαλπίσει αποχώρηση. Τοπίο στην ομίχλη, εν ολίγοις.
-Τέλος, βαρόνοι που ελέγχουν μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με πρώτους τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο, καλλιεργούν τον εθνικιστικό παροξυσμό με την ελπίδα να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό και να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Ποντάρουν στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρώτος για να αποφύγει τα χειρότερα με τις ποινικές του περιπέτειες και ο δεύτερος επειδή έχει την πεποίθηση ότι ο Τσίπρας και η Αριστερά είναι καταστροφή για τη χώρα.
Πορεία σε ναρκοπέδιο
Κινούμενος σε αυτό το ναρκοπέδιο, με τις αντιδράσεις «από κάτω» να ελέγχονται βασικά από την άκρα Δεξιά αλλά να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μοχλός ανατροπής από την αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του με την επιδίωξη και να περάσει η διαβόητη συμφωνία αλλά και να μην διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της κυβέρνησής του. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:
-Πρώτον, είναι αποφασισμένος, παρά τις αντιδράσεις, να μην αφήσει σε καμιά περίπτωση τη συμφωνία των Πρεσπών μετέωρη μεταθέτοντας την τύχη της για μετά τις εκλογές, όπως ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν τραύμα για τη χώρα και την αξιοπιστία της. Και επιπλέον, θα του αφαιρούσε το στοιχείο της πρωτοβουλίας των κινήσεων, που βρίσκεται στο DNA της πολιτικής του συμπεριφοράς.
-Δεύτερον, έχει καταλήξει, σύμφωνα με συνεργάτες του και έπειτα από πολλές συζητήσεις με τον Π. Καμμένο, στην απόφαση να προχωρήσουν από κοινού σε συναινετικό διαζύγιο όταν έρθει η ώρα των Πρεσπών. Τι χαρακτήρα θα πάρει αυτό, τι θα σημαίνει για το αύριο του Π. Καμμένου δεν είναι ακόμη σαφές. Το μόνο σαφές είναι ότι ο Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση με άγνωστο αριθμό βουλευτών και υπουργών του να τον ακολουθούν. Δύσκολη στιγμή για τον Τσίπρα αλλά και γολγοθάς για τον σύμμαχο με τον οποίο μέχρι τώρα πορεύεται και κυβερνά.
-Τρίτον, στο Μαξίμου ξέρουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δυο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Μια για τις Πρέσπες και μια για την πιθανή πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ. Συνεπώς ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται δυο πλειοψηφίες καθώς είναι αποφασισμένος και στη μια και στην άλλη περίπτωση να μετρήσει πάνω από 150 βουλευτές. Σε σχέση με τις Πρέσπες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει τους πάντες προ των εθνικών τους ευθυνών και κυρίως τον Στ. Θεοδωράκη που οι ταλαντεύσεις του δημιουργούν κλίμα αμφιβολίας για το αν θα περάσει η συμφωνία. Οι «μπακάλικοι υπολογισμοί» δεν μας αφορούν, επιμένουν συνεργάτες του Τσίπρα. Ανοιχτά, με διαφάνεια, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.
-Ως προς την κρίσιμη ώρα, είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τελειώνει με τις Πρέσπες αμέσως μόλις τελειώσει αισίως η διαδικασία στα Σκόπια. Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται μάλλον προς τον Μάρτιο καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τα θετικά μέτρα που κατά τη γνώμη του θα αναδείξουν πιο καθαρά το αριστερό και κοινωνικό προφίλ της πολιτικής του μετά τα μνημόνια. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα μέτρα προηγούνται του μακεδονικού» σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάει σε μια ριψοκίνδυνη αναμέτρηση προτού ολοκληρώσει εκείνες τις πολιτικές για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί. «Πρώτα τα μέτρα ανακούφισης και ανάπτυξης και μετά οι Πρέσπες» είναι η άποψή του.
-Ως προς την πιθανή πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για τη δημιουργία ενός plan b, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν και εφόσον οι σχέσεις με τους ΑΝΕΛ οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο. Καταρχάς, οι πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση «να διευκολύνει» τη ΝΔ μετατρέποντας την πρόταση μομφής του Κυριάκου σε πρόταση εμπιστοσύνης, όπως έχει γραφτεί. Από την άλλη, συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται μεν να ανακοινώσουν λεπτομέρειες, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη του Π. Καμμένου θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Ποντάροντας προφανώς στη στήριξη κάποιων βουλευτών από μικρότερα κόμματα (Ποτάμι, ΚΙΝΑΛ, Ενωση Κεντρώων, ακόμη και ΑΝΕΛ) τα οποία βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ρευστή κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι το μακεδονικό θα προκαλέσει ένα παιχνίδι με άγνωστες συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό. Αν δικαιωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίζεται σίγουρος για το τέλος της κυβέρνησης, ή ο Αλέξης Τσίπρας, που αρέσκεται σε ανατροπές και απρόβλεπτες πρωτοβουλίες, θα φανεί στο χειροκρότημα.