Στην Ολομέλεια συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Κατρίνη να σηκώνουν τους τόνους και τους Χρήστο Σταϊκούρα και Σπήλιο Λιβανό να προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Απ΄ ό,τι φαίνεται, η απορρόφηση «σημιτικών» στελεχών από την κυβέρνηση αναγκάζει το ΚΙΝΑΛ να στρέψει τα πυρά του και προς τα δεξιά.
Μετά την σφοδρή κόντρα που ξέσπασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Μιχ. Κατρίνη για την «πατρότητα» της ευθύνης της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας, ο Αν. Λοβέρδος πήρε τη σκυτάλη στην Ολομέλεια, βάλλοντας κατά του Χρ. Σταϊκούρα.
Διαβάστε επίσης:
Ρήγμα στην… συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Μετωπική Σταϊκούρα και Κατρίνη στη Βουλή
Σηκώνει το γάντι το ΚΙΝΑΛ: Ραντεβού στην Ολομέλεια «για να θυμηθούμε ποιος έριξε τη χώρα στα βράχια»
«Η αντιπαράθεση που διάλεξε ο υπουργός να κάνει -και δεν τον τιμά- με βάση το παρελθόν για το κόμμα μας, μας προσβάλλει. Θέλω να του θυμίσω ότι το 2009, η κυβέρνησή του, παρόξυνε τα χρέη και τις δαπάνες της χώρας στην προεκλογική περίοδο με ένα τρομακτικό ποσό» θύμισε.
Αφηγήθηκε πως όταν παρέλαβε από την κ. Πετραλιά το υπουργείο Εργασίας μετά τις εκλογές του 2009, ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου –«που τον στήριξε η ΝΔ και ήταν από πίσω από την κ. Πετραλιά»– του είπε πως αν δεν βρει 2,5 δισ. ευρώ σε λίγες ώρες δεν θα πληρωνόντουσαν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και τα δώρα των Χριστουγέννων.
«Όταν είναι αυτή η κατάσταση, δεν πρέπει να τολμάει να λέει ο κ. Σταϊκούρας -που ήταν μέρος εκείνης της πλειοψηφίας- ότι εμείς ρίξαμε την χώρα στα μνημόνια και ότι εμείς έχουμε πάρει στο πολιτικό σύστημα τη θέση που μας αξίζει. Δεν το κάνει τυχαία, δεν θέλει να συζητηθεί το σχέδιο νόμου. Γενικεύει τη συζήτηση, μας μέμφεται με έναν απαράδεκτο, αντικοινοβουλευτικό τρόπο, αλλά θα πάρει σε όλη τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας τις απαντήσεις που αξίζουν στην τοποθέτησή του» διεμήνυσε.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ άφησε το καλύτερο για το τέλος. Παίρνοντας εμμέσως θέση για την συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη δίκη του ναζιστικού μορφώματος για τις «πλατείες του μίσους» όπως είπε και σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, ο Αν. Λοβέρδος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακκιζόταν με τους «αγανακτισμένους και τους ψεκασμένους του αντιμνημονιακού μετώπου».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Όταν έχει συμμετάσχεις σε μια προσπάθεια να ανορθωθεί η χώρα και έχεις αισθανθεί ποιοι ήταν εκείνοι που έβαλαν και δεν έβαλαν πλάτη, όταν ξέρεις ότι συγκρότησες μαζί με τους αγανακτισμένους και τους ψεκασμένους το περίφημο αντιμνημονιακό μέτωπο πρέπει, σήμερα, να είσαι πολύ πιο προσεκτικός όταν απευθύνεσαι στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ».
«Η κυβέρνηση Καραμανλή βύθισε τη χώρα στα μνημόνια»
Ο Μιχ. Κατρίνης υπενθύμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση και στον Χρ. Σταϊκούρα για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νέο πτωχευτικό.
«Μιας και θυμηθήκατε τη ρητορική των Ζαππείων και του 2010, τη χώρα στα βράχια την έριξε η καταστροφική πενταετία του κ. Καραμανλή όταν εκτοξεύθηκαν το χρέος και τα ελλείμματα. Της πενταετίας της στατιστικής λαθροχειρίας, όπως χαρακτηρίστηκε στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και της πενταετίας της παραποίησης των στοιχείων, κάτι που είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Αυτά βύθισαν την χώρα στα μνημόνια κ. υπουργέ, τα οποία και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισαν το 2010 γιατί τότε ήταν δημοφιλές να είσαι αντιμνημονιακός. Αυτή είναι η υπεύθυνη φωνή της ΝΔ;» διερωτήθηκε ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,
Επιπλέον, επανέλαβε και το ερώτημα σχετικά με το αν θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Για πόσο καιρό θα δοξάζεται η κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από τις τράπεζες για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας;» διερωτήθηκε.
«Πυροσβεστικές» απαντήσεις Σταϊκούρα – Λιβανού
Ήπιους τόνους διατήρησαν ο υπουργός Οικονομικών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, δείχνοντας ότι δεν θέλουν να συνεχιστεί η αντιπαράθεση με την παράταξη με την οποία συγκυβέρνησαν.
Ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι είναι περήφανος για την παράταξη την οποία υπηρετεί διαχρονικά «διότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, έχει το πιο θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία». Αντέτεινε δε πως «όταν κάποιοι νιώθουν άβολα, πετούν την μπάλα στην εξέδρα».
Από την πλευρά του, ο Σπ. Λιβανός κατηγόρησε τον Μιχ. Κατρίνη ως υπαίτιο για την εκκίνηση της διένεξης και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «Ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός προειδοποίησε εγκαίρως για τις δυσκολίες της οικονομίας, πήρε περιοριστικά μέτρα και δεν τον ακολούθησε ο τότε αρχηγός της παράταξής σας, κ. Παπανδρέου. Βγήκε στις εκλογές με το γνωστό σύνθημα: “Λεφτά υπάρχουν”. Πήρε τις εκλογές, έστησε την ιστορία του παγόβουνου και στη συνέχεια ξέρουμε ποια ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ταλαιπωρίας», ήταν η αναδρομή που έκανε, συμπληρώνοντας για να λειάνει τις γωνίες: «Μετά τη διαδικασία αυτή που μας οδήγησε ο Γ. Παπανδρέου, πράγματι η παράταξή μας μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Β. Βενιζέλου έσωσαν την χώρα».