Μαίνεται για έβδομη μέρα η καταστροφική πυρκαγιά στη Δαδιά – Στάχτη πάνω από 34.000 στρέμματα

Μαίνεται για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο που κατακαίει το δάσος της Δαδιάς έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή έχοντας κάνει στάχτη περίπου το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο. Ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης δυχαιρένουν το έργο τους.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 320 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και οι υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να κόψουν την εξάπλωση της φωτιάς προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης έχουν πέσει και τα εναέρια μέσα.

Ο Στρατός φτιάχνει Αντιπυρικές ζώνες στη Λευκίμη

Κάηκε το 12% της περιοχής Natura

Τη μεγάλη καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί αποτυπώνει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών /meteo.gr.

Σύμφωνα με εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2, η εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί (έως και στις 12:10 το μεσημέρι της Τρίτης) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Σημειώνεται ότι η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς).