Καλύτερη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου και στη Δυτική Λέσβο, με τη νύχτα ωστόσο να προμηνύεται αγωνιώδης για τους κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο.
Πιο αισιόδοξη είναι η κατάσταση στην Ηλεία, καθώς η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής είναι πια σε ύφεση, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.
Δύο πύρινα μέτωπα στη Δαδιά
Όσον αφορά την μεγάλη πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, που μαίνεται για 5η προς 6η ημέρα πια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε το βράδυ πως υπάρχουν δύο δύσκολα μέτωπα, το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη.
«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα» δήλωσε απ’ την περιοχή.
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για έξι μήνες κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και τις κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21/07/2022 στις παραπάνω περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης, από τον Μουνκ στον Mr Bean
Την ίδια στιγμή, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, στην Ηλεία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου της πυρκαγιάς. Στην φωτιά αυτή επιχειρούν 159 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και 15 Γερμανοί πυροσβέστες, με 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας επΙχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βελτίωση στο πύρινο μέτωπο της Λέσβου
Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, με ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ το μέτωπο προς την περιοχή του Σταυρού βρίσκεται σε ύφεση.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούσαν μέσα στην ημέρα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Τα άλλα πύρινα μέτωπα στη χώρα
Αναφορικά με τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα.
Οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.
Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στo Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου Κρήτης, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής, στον Καρβουνά και Σάνη Χαλκιδικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.
Στάχτη 25.000 στρέμματα στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου
Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές σε Λέσβο και Δαδιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήδη από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, κάηκαν περισσότερα από 25.000 στρέμματα, ενώ στα Βατερά κάηκαν 17.000 στρέμματα γης.
Διαβάστε επίσης:
«Ο Στυλιανίδης δεν ήξερε αν η Δαδιά είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»