Περισσότερα από τριάντα κέντρα ελέγχου έχουν κλείσει στην Γερμανία. Η απόφαση ελήφθη από κοινού από την αστυνομία και τις υπηρεσίες υγείας, οι οποίες διαπίστωσαν σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής και υποπτεύονται ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταστάσεων έχουν χρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τεστ που δεν έκαναν.
Η κατάσταση έφτασε σε σημείο που ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, συγκέντρωσε επειγόντως τους ομολόγους του στα ομόσπονδα κρατίδια τη Δευτέρα 31 Μαΐου, προκειμένου να προτείνουν μέτρα για τη ρύθμιση αυτού του τομέα του οποίου η δραστηριότητα έχει εκραγεί τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά που σήμερα φαίνεται να είναι σχεδόν εκτός ελέγχου.
Ορισμένες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές: ένα κέντρο είχε ανοίξει σε ένα μπαρ, το άλλο σε μια σχολή οδηγών. Δύο μικρά εξεταστικά κέντρα Covid-19 έκλεισαν την Τρίτη 1 Ιουνίου στην δημοφιλή περιοχή Νόικελν του Βερολίνου.
Στη Γερμανία, οι χώροι τεστ έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Μάρτιο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι θα μπορούν να εξετάζονται δωρεάν μία φορά την εβδομάδα – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μία φορά την ημέρα, σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια.
Συνολικά, περισσότερα από 15.000 εξεταστικά κέντρα έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα, σε ξενοδοχεία, κινηματογράφους, εστιατόρια ή μπαρ κλειστά λόγω της επιδημίας, ή με τη μορφή υπαίθριων σκηνών που έχουν δημιουργηθεί σε μια γωνιά του δρόμου, σε αγορά ή πάρκινγκ.
Για κάθε τεστ που δηλώνεται -πρόκειται για αντιγονικά rapid test- το κάθε κέντρο λαμβάνει 18 ευρώ από την ασφάλιση υγείας. Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα σε κοινή έρευνα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια κανάλια NDR και WDR, ορισμένα κέντρα αναφέρουν πολλές περισσότερες δοκιμές από αυτές που πραγματοποιούν στην πραγματικότητα.
Η απάτη είναι ακόμη πιο εύκολη, δεδομένου ότι δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή κανένα σύστημα σύγκρισης του αριθμού των δοκιμών που πραγματοποιούνται από το εξεταστικό κέντρο με τον αριθμό όσων δηλώνονται στο ασφαλιστικό ταμείο υγείας για να λάβουν αποζημίωση.