Πυρκαγιά στη Μαγνησία: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία από το σύστημα Copernicus – Στάχτη έγιναν 66.000 στρέμματα

Πυρκαγιά στη Μαγνησία: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία από το σύστημα Copernicus – Στάχτη έγιναν 66.000 στρέμματα
Φωτογραφία αρχείου

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στη Μαγνησία μετά το πέρασμα της καταστροφικής πύρινης λαίλαπας, καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη και αποκαΐδια.

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος Copernicus της ΕΕ, από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, κάηκαν 66.000 στρέμματα, τα μισά από τα οποία αφορούν σε αγροτικές εκτάσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτάσεις που δεν αφορούν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο.

Η τεράστια καταστροφή και η τραγωδία που έχει συντελεστεί στη Μαγνησία αποκαλύπτεται και από την απεικόνιση των καμένων εκτάσεων από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2.

Μεταφέροντας δεδομένα που αφορούν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για περίπου 13.000 στρέμματα τα οποία έγιναν στάχτη.

Στη δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. είναι εμφανείς και οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς δυτικά του Βόλου, η οποίες τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης έφτασαν μέχρι τη Νέα Αγχίαλο όπου σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις μετά το πέρασμα της φωτιάς από αποθήκη πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας .

Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας διακρίνεται επίσης η καμένη έκταση της πυρκαγιάς μεταξύ Αλμυρού και Χοροστασίου η οποία Τετάρτη στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα.

Όπως σημειώνει το meteo.gr, η μορφολογία της καμένης έκτασης δίνει έμμεσα πληροφορίες για την ταχύτατη εξάπλωση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς που έσβησε μέσα σε λίγη ώρα στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, ενώ γίνεται λόγος και για την εκκένωση της αεροπορικής βάσης από τα F-16 την Πέμπτη, μετά την περικύκλωσή τους από την πυρκαγιά. Το αγγλικό Μέσο αναφέρει πληροφορίες για αποθήκευση πυραύλων F-16 και βομβών 6 χιλιόμετρα βόρεια από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο BBC διαβάζουμε ότι το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις έγινε αντιληπτό από χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκκενώθηκαν με βάρκες, από τη θάλασσα είτε με ιδιωτικά πλοία είτε με τα πλοία της ακτοφυλακής.

Στο Politico αναφέρεται ότι η περιοχή γύρω από την αποθήκη με τα πυρομαχικά είχε εκκενωθεί πριν από την περικύκλωση των φλογών. Επίσης σημειώνεται ότι η πυροσβεστική εγκατέλειψε την περιοχή πριν πλησιάσει η πυρκαγιά για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, γράφεται ότι οι πυροσβέστες μάχονται με μεγάλες φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια.

Το σαουδαραβικό Μέσο Al Arabiya κάνει λόγο για ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, ενώ αναφέρει και τις εκκενώσεις κατοίκων, ενώ η χώρα «παλεύει με τις πυρκαγιές».

Διαβάστε επίσης: Επιτελικό μπάχαλο στη Νέα Αγχίαλο: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν και οι σοκαριστικές στιγμές που έζησαν κάτοικοι, αλλά και ρεπόρτερ στη στη Νέα Αγχίαλο όπου όλα θύμιζαν… σκηνικό πολέμου με τη φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών να προκαλεί συνεχείς εκρήξεις.

Μάλιστα, μία από αυτές καταγράφεται και στην κάμερα του Astra TV με τη δημοσιογράφο να κυριεύεται από τρόμο.

Οι κάτοικοι την Πέμπτη εκκένωσαν άρον-άρον την περιοχή ακόμα και δια θαλάσσης λόγω των ισχυρών εκρήξεων που σημειώθηκαν. Οι εικόνες από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου είναι συγκλονιστικές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter