Μάγκυ Δούση: Έχουμε συνολικό σχέδιο για τη στεγαστική κρίση

Η υποψήφια βουλεύτρια στην ανατολική Αττική και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάγκυ Δούση μιλά στο Documento για το σκάνδαλο που ανέκυψε με τον Αλέξη Γεωργούλη, το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τους λόγους που οι ψηφοφόροι «πρέπει» να την επιλέξουν.

Τι απαντάτε στις κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά με φόντο τη σοβαρή καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη; Επρεπε να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή;

Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο, διότι το κόμμα μας έδρασε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία αποπέμποντας τον κ. Γεωργούλη. Η ίδια η καταγγέλλουσα είπε ότι κανείς δεν γνώριζε για την καταγγελία. Επομένως, η στάση μας ήταν και είναι πάντα η ίδια. Χωρίς αστερίσκους. Στηρίζουμε τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, όποτε κι αν το βρουν. Το ίδιο κάναμε και σε αυτή την περίπτωση. Είναι ζήτημα αξιών για εμάς. Θεωρώ ότι ηθικά θα έπρεπε να παραδώσει την έδρα, αλλά δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε. Το ίδιο ισχύει και για την κ. Καϊλή που είναι ακόμη ευρωβουλεύτρια.

Η στέγαση απασχολεί έντονα τους νέους, καθώς τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να επιλύσει την κατάσταση; Ο παράγοντας Golden Visa σας απασχολεί;

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι είμαστε η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα και βιώνουμε ακόμη μια κρίση, τη στεγαστική. Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας έως 34 ετών που έχουν δικό τους σπίτι χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχουν δεχτεί γονική παροχή είναι μόλις 13%. Επιπλέον, για ένα ζευγάρι νέων με επισφαλή εργασία ακόμη και η σκέψη του τραπεζικού δανεισμού με στόχο την αγορά σπιτιού αποτελεί απατηλό όνειρο, καθώς όλοι βιώνουμε τη βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται όσοι δεν δύνανται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς ακόμη και αν κάποιος/α έχει σταθερή εργασία με σχετικά καλές απολαβές, το όνειρο της αγοράς σπιτιού μοιάζει ανέφικτο λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Οταν σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήσουμε και τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτη τροπή στα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην τέλεια καταιγίδα.

Είναι προφανές ότι οι πιο ευάλωτοι ενοικιαστές είναι οι νέοι των χαμηλών εισοδημάτων και γενικά ο κόσμος της εργασίας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει λύση με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για επιδοτούμενη απόκτηση ή ενοικίαση κατοικίας για τους νέους μέσω της τράπεζας στέγης. Ο δεύτερος είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων με την απόκτηση του ελέγχου μιας συστημικής τράπεζας από το δημόσιο και ο τρίτος τρόπος είναι η ολιστική ρύθμιση του πλαισίου βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που θα καταστήσει συμφέρουσα για τον ιδιοκτήτη τη μακροχρόνια ενοικίαση.

Οσον αφορά την Golden Visa, πράγματι βοήθησε στην αρχή καθώς προσέλκυσε επενδύσεις σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων είχε διαλυθεί. Πλέον όμως δεν λειτουργεί με τέτοιους όρους καθώς η αγορά βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για τη στεγαστική κρίση και τα «κόκκινα» δάνεια. Επειδή όμως μιλάμε για ένα δυναμικό φαινόμενο θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για αναπροσαρμογή όπου χρειάζεται ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα στη στέγη. Η ασφάλεια της στέγης δημιουργεί προοπτική ανάπτυξης των ανθρώπων. Η στέγη είναι δικαίωμα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ανατολικής Αττικής και πώς σκοπεύετε να τα λύσετε;

Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ένα τόσο σύνθετο ζήτημα. Περιληπτικά θα έλεγα ότι οι πολίτες της ανατολικής Αττικής αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα του μέσου συμπολίτη μας και επιπλέον σημαντικά ζητήματα που για κατοίκους άλλων περιοχών είναι ήδη λυμένα. Για παράδειγμα, η απουσία του κράτους έχει οδηγήσει σε προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν οι δήμοι διαχρονικά, όπως αποχετευτικά δίκτυα, ζητήματα οδοποιίας κ.ά. Υπάρχει φυσικά και το τεράστιο ζήτημα μετακινήσεων, καθώς λόγω των διοδίων ένας απλός εργαζόμενος μπορεί να χρειάζεται να πληρώνει έως και 10 ευρώ την ημέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ανατολική Αττική δεν υπάρχει γενικό νοσοκομείο και λόγω αυτού δημιουργείται ανασφάλεια στους κατοίκους της. Με αυτά ως δεδομένα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι πρέπει να είναι σε θέση να φέρουν τα προβλήματα που ανέφερα στο τραπέζι και να τα λύσουν, διότι η ανατολική Αττική έχει τεράστιες δυνατότητες. Για να το πούμε σχηματικά, έχει λιμάνια και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα, αλλά δεν έχει νοσοκομείο ούτε τρόπο φτηνής μετακίνησης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Κλείνοντας, νιώθω ότι είναι ανάγκη να αναδειχτεί το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της περιφέρειάς μας, που συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική ύπαρξη της Αθήνας. Η ανυπαρξία της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει ένα τείχος που αποκρύπτει έναν πολιτιστικό προορισμό. Αυτό το τείχος πρέπει να γκρεμιστεί και η περιοχή να πάρει αυτό που της αξίζει ιστορικά.

Γιατί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν εσάς αντί των συνυποψηφίων σας;

Δεν έχω απάντηση στην ερώτηση «γιατί εμένα έναντι των άλλων συνυποψηφίων μου;», έχω όμως απάντηση στην ερώτηση «γιατί εμένα;». Ανήκω στους πολλούς που η ζωή δεν τους χάρισε τίποτε, όπως έχω ξαναπεί, αλλά δεν νιώθω ότι μου χρωστάει. Αγωνιζόμουν και αγωνίζομαι για όλα, αγωνίζομαι για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζω και αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι. Γνωρίζω πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια υποβαθμισμένη συνοικία, γνωρίζω πώς είναι να μην έχεις επιλογές και να πρέπει να τις δημιουργήσεις, γνωρίζω ότι δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία, μα πάνω από όλα ξέρω πώς είναι να εργάζεσαι. Στην πολιτική χρειάζονται και εργάτες και εγώ είμαι εργάτρια.

Ετικέτες