Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας, χωρίς να φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα από πριν την πανδημία.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται παγκοσμίως και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα κρούσματα στη χώρα μας είναι σποραδικά και δεν συνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που αποκλείει την ύπαρξη επιδημίας.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα, παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ επεσήμανε ότι η μηνιγγίτιδα δεν είναι νέα ασθένεια, καθώς εμφανίζεται διαχρονικά και προκαλείται από διάφορα μικρόβια.
Οι ελαφρύτερες μορφές της οφείλονται σε ιούς, ενώ οι πιο σοβαρές σε βακτήρια, με την πλέον επικίνδυνη μορφή να είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα.
Αναφορικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν παρέχει ανοσία δια βίου, αλλά χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη.
Αναφορικά με τα συμπτώματα της ασθένειας, ανέφερε ότι το πιο χαρακτηριστικό είναι η αυχενική δυσκαμψία, δηλαδή η αδυναμία κάποιου να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο, ένα σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις μορφές μηνιγγίτιδας, ανεξάρτητα από την αιτία της.
Σε σχέση με τις ιώσεις, υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο η κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως των τύπων Α και Β, είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ ο κορονοϊός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο κυκλοφορίας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Τέλος, σημείωσε ότι η ένταση της γρίπης διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, καθώς ορισμένα στελέχη είναι πιο παθογόνα από άλλα.
Διαβάστε επίσης
Συνένοχοι στο «μπάζωμα» οι ιατροδικαστές – Την Κυριακή στο Documento
Πιο ψηλά και από το 2009 το εμπορικό έλλειμμα του 2024 – Αδύναμος κρίκος οι εξαγωγές
Έγκλημα Τέμπη: Ηχητικό από κλήση τραυματία στη γραμμή έκτακτης ανάγκης, αμέσως μετά της σύγκρουση
Γάζα: Σήμερα 6 ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με 602 παλαιστίνιους κρατούμενους