Μαγική εικόνα για επενδύσεις, κατανάλωση και εξαγωγές – Fake news και επιλεκτική παρουσίαση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Μαγική εικόνα για επενδύσεις, κατανάλωση και εξαγωγές – Fake news και επιλεκτική παρουσίαση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Ο «Τιτανικός» (βλέπε ελληνική οικονομία) πλέει με σταθερή ταχύτητα προς μια νέα καταστροφή (βλέπε νέα πτώχευση και νέα μνημόνια), ενώ ένα κομμάτι της μπάντας (βλέπε Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) συνεχίζει απτόητο να παιανίζει τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης, συντρίβοντας το επιστημονικό κύρος για χάρη της μαύρης προπαγάνδας υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετσι η κοινωνία βαδίζει τυφλωμένη προς μια νέα συντριβή.

Αν κάποιος νομίζει ότι η ΝΔ που οδήγησε την οικονομία στα βράχια με τη διακυβέρνηση Καραμανλή το 2004-09 (άνοιξε την ψαλίδα του δανεισμού κατά 130 δισ. ευρώ) δεν πράττει τα ίδια και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (ζούμε μέρες του 2006-08 με την ψαλίδα δανεισμού να εμφανίζεται ήδη ξεχειλωμένη κατά 64 δισ. ευρώ), πλανάται πλάνην οικτρά.

 

Πηγή εκτεταμένης παραπληροφόρησης

Αν κάποιος διαβάσει την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μένει ενεός μπροστά στην άρνηση παράθεσης της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας από ένα επιστημονικό όργανο που συστάθηκε για να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στο κοινοβούλιο. Ο εγκάθετος του Μαξίμου επικεφαλής Ιωάννης Τσουκαλάς το έχει μετατρέψει σε μέσο παραπλάνησης. Με… όπλο τις τριμηνιαίες εκθέσεις πλέκει το εγκώμιο του Κυρ. Μητσοτάκη αντί να κρούει την καμπάνα του ολέθρου που έρχεται.

Ηδη από την πρώτη παράγραφο του νέου πονήματος εκρέει η θριαμβολογία. Την παραθέτουμε επακριβώς για να καταλάβουμε εν συνεχεία το μέγεθος της παραπληροφόρησης: «Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση 2,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (έναντι αύξησης κατά 0,6% στην ευρωζώνη). Η σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Οπως λοιπόν προκύπτει, τρία είναι τα μεγέθη που πυροδοτούν της ανάπτυξη του ΑΕΠ, κατά τους εμπειρογνώμονες του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής:

 Η ιδιωτική κατανάλωση. Οσο κι αν διαβάσαμε ενδελεχώς το πόνημα των επιστημόνων που καθοδηγούνται από τον Ι. Τσουκαλά που ονομάζεται «τριμηνιαία έκθεση», δεν βρήκαμε αναφορές στο ζήτημα της αισχροκέρδειας που πυροδοτεί τον πληθωρισμό και έτσι αβγατίζει ο κρατικός κορβανάς μέσω των έμμεσων φόρων (κυρίως ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης). Οι υπογράφοντες εμπειρογνώμονες δεν βρήκαν άξιο λόγου το γεγονός ότι η κατανάλωση οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη χρήση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές «τρώνε το λίπος» για να αντεπεξέλθουν στα είδη πρώτης ανάγκης. Κάτι που έχει διαφύγει επίσης από τους επιστήμονες είναι ότι από το 2021 (ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας εκκίνησε την καταστροφική του δράση τον Ιούλιο 2021) η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αρνητικό συντελεστή ξανά από το 2021 και μετά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το δ΄ τρίμηνο του 2023 η αποταμίευση στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση της τάξης του 9%, που σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν περισσότερα απ’ όσα κέρδισαν.

 Οι εξαγωγές. Σε αυτό το επίπεδο μιλάμε για παραπληροφόρηση του αισχίστου είδους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι έχουν λάβει υπόψη τα δεδομένα μέχρι τον Σεπτέμβριο), στο πρώτο επτάμηνο του 2024 οι εξαγωγές μειώθηκαν! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 ανήλθε σε 29,965 δισ. ευρώ έναντι 30,477 δισ. κατά το ίδιο διάστημα του 2023 (-1,7%). Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 585,3 εκατ. ευρώ (-2,7%) και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 565,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,6%, σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023. Πώς άραγε μπορεί κάποιος να γράφει για τη συμβολή μέσω της αύξησής τους στο ΑΕΠ όταν η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει συρρίκνωση;

 Επενδύσεις. Αν σε κάτι ξεχώρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντός του 2024, είναι η πώληση των μετοχών που το δημόσιο κατείχε στις συστημικές τράπεζες αντί πινακίου φακής και με τεράστια ζημιά. Παρ’ όλα αυτά, στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 2,09 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (2,43 δισ. ευρώ) και ραγδαία επιδείνωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 (5,12 δισ. ευρώ).

 

Η αλλοίωση της πορείας της μεταποίησης

Στην κατακλείδα αυτής της ανάλυσης που δείχνει πώς πορεύεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να αποτυπωθεί το τεράστιο ψέμα της δήθεν ανάκαμψης της ελληνικής μεταποίησης. Οπως αναγράφεται επί λέξει στην τριμηνιαία έκθεση: «Ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ελληνικής μεταποίησης, το ποσοστό συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο 10,4%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2009».

Πράγματι, το έτος 2009 και συνολικά την οκταετία 2009-16 ως αποτέλεσμα της πενταετούς καταστροφικής διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ ήταν 8,4%. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εξαετία 1995-2000 η συνεισφορά της μεταποίησης μετρήθηκε στο 10,1% και την οκταετία 2001-08 στο 10%.

Οπως λοιπόν προκύπτει, με τον πακτωλό της τάξης άνω των 70 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να φτάσει τη συνεισφορά της ελληνικής μεταποίησης στα μεγέθη της περιόδου 1995-2008 και αυτό συνιστά λόγο θριαμβολογιών από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του εγκάθετου Ι. Τσουκαλά.

Διαβάστε επίσης

Γιαχία Σινουάρ: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή – Οι βλέψεις των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις Ιράν και Χεζμπολάχ

Καλάβρυτα: Ανετράπη λεωφορείο ΚΤΕΛ με 20 επιβάτες – Ανάμεσά τους και μαθητές

Ο Αδωνης μαλώνει με την Αγαπηδάκη και το ΕΣΥ δεν έχει ούτε βαμβάκι – Πρωτοφανής ο κατήφορος στο δημόσιο σύστημα υγείας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter