Το ταξίδι πίσω στο χρόνο, μέσα από σπάνια εκθέματα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας που αφηγούνται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Κατόπιν μεγάλη ζήτησης, η περιοδική έκθεση από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου «Μαγικές Εικόνες» παρατείνει τη διάρκειά της έως και τις 31 Ιουλίου, με νέο ωράριο, από τις 19:30 έως και τις 23:00 καθημερινά.
Το μοναδικό αυτό μουσείο στήθηκε σε επιμέλεια της εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη.
Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έργο ζωής της Αγλαΐας Μητροπούλου, περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου. Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, με τα παλαιότερο εξ αυτών, ένα στερεοσκόπιο βάσης από τη Μεγάλη Βρετανία να χρονολογείται γύρω στα 1860.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ομάδες:
Η πρώτη ομάδα εκθεμάτων αφορά τις προ-κινηματογραφικές τεχνολογίες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μοναδικό στο είδος του λειτουργικό μηχάνημα τύπου καρουζέλ, το οποίο έχει επισκευαστεί με επιδεξιότητα. Αυτή η ομάδα εκθεμάτων περιλαμβάνει επίσης ένα χειροποίητο, μαονένιο, επιτραπέζιο στερεοσκόπιο, αρκετούς μαγικούς φανούς από τη δεκαετία του 1900 και πάνω από 1000 γυάλινες πλάκες.
Η δεύτερη ομάδα εκθεμάτων συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό κινηματογράφησης όπως κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου. Τα πιο πρώιμα εκθέματα σε αυτήν την κατηγορία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Παρουσιάζονται επίσης αντικείμενα που έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των αρχικών ιδιοκτητών τους, εξοπλισμός που διατέθηκε στην αγορά με στόχο να προσελκύσει ερασιτέχνες καθώς επίσης και εξοπλισμός που δωρίστηκε στο ίδρυμα από διακεκριμένους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.
Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων αποτελείται από συσκευές προβολής και περιλαμβάνει αντικείμενα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ., δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα, ειδικά εκείνα που προσανατολίζονταν περισσότερο στην οικιακή χρήση και χρήση εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας.
Τέλος, η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εκθεμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν στη φωτοχημική διαδικασία. Αυτή η ομάδα είναι η πιο ποικιλόμορφη ομάδα μουσειακών αντικειμένων καθώς συμπεριλαμβάνει μικρά αντικείμενα όπως κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φίλμ και αρουλέζες αλλά και μεγάλο εξοπλισμό όπως μουβιόλες και τραπέζια μοντάζ.
Η έκθεση μελλοντικά θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό (προβολή τοίχου, οθόνες, αφίσες κ.λπ.) καθώς και διαδραστικό υλικό.